HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΤο χρώμα της ψυχής…

Το χρώμα της ψυχής…

Το μπλε θεωρείται πως είναι το χρώμα της ψυχής και όπως χαρίζει ζωή, με τον ίδιο τρόπο δίνει στο σπίτι, ένα ποιητικό, ονειρικό αίσθημα και ρομαντικό συναίσθημα.

Η χροιά του συσχετίζεται με αυτό του καθαρού ουρανού και της θάλασσας ή του τμήματος της συχνότητας του φάσματος, που βρίσκεται μεταξύ της πράσινης και βιολετιάς ακτινοβολίας.

Το μπλε δημιουργεί την ψευδαίσθηση της υποχώρησης, του βάθους και παράλληλα χαρίζει ηρεμία, παρόλο ότι θεωρείται ψυχρό χρώμα. Λόγω των ιδιοτήτων του μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει τον αέρα ή τον χώρο και στο αόριστο την ψυχή.

Οι αμέτρητες τονικές διαβαθμίσεις του μπλε, δημιουργούν μιαν υπέροχη προσθήκη στη διακόσμηση κάθε σπιτιού, ιδιαίτερα όταν γίνει συνδυασμός με τα γήινα χρώματα και ιδιαίτερα με ανάμειξη φυσικών υλικών. Αυτό λοιπόν το δροσερό χρώμα δεν παύει να είναι στη μόδα και να εισβάλλει σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Υφάσματα, χαλιά, τοίχοι, κρύσταλλα, διακοσμητικά, πορσελάνες και ένα σωρό άλλα, έχουν το χρώμα και τις αποχρώσεις του μπλε και του τουρκουάζ.

Λίγο ή πολύ, οι πλείστοι από εμάς έχουνε συνειδητοποιήσει ότι στο χώρο που ζούμε, είναι πολύ σημαντική η επιλογή των χρωμάτων, που θα αποτελέσουν το φόντο, όσο και των επίπλων και των διακοσμητικών.

Ένα δωμάτιο, αν ξεφύγει από το συνηθισμένο λευκό ή μπεζ και βαφτεί σωστά, με χρώματα που μας αρέσουν, αποκτά προσωπικότητα και επιδρά θετικά στη ψυχική μας διάθεση. Το χρώμα μέσα σ΄ένα χώρο, είτε έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, είτε συμπληρωματικό, σαν διακοσμητικό στοιχείο, μπορεί να δώσει θαυμάσια αισθητικά αποτελέσματα.

Σ΄αυτό μας το τεύχος επιλέξαμε το μπλε, ένα από τα βασικά χρώματα, το χρώμα της ψυχής στον τομέα της διακόσμησης. Είναι χαριτωμένο, τρυφερό, ευαίσθητο ή μυστηριακό, ανάλογα με τον τόνο, την έκταση και την έντασή του. Είναι καθαρό, απόλυτο και για πολλούς… αυστηρό. Το λαμπερό μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το βαθύχρωμο μπλε του σούρουπου ή το φωτεινό ιριδίζον του ζαφειριού, το ιώδες, της ίριδας, της λεβάντας, του πανσέ, της βιολέτας, είναι χρώματα και αποχρώσεις, που εντυπώνονται στη μνήμη, αφού πρώτα περάσουν διαμέσου της όρασης.

Το μπλε είναι ίσως το πιο γενναιόδωρα σκορπισμένο, χρώμα στη φύση, καλύπτοντας ουρανό-θάλασσα-λίμνες-ποτάμια και μεγάλο αριθμό από λουλούδια. Είναι σχεδόν το πιο αγαπητό χρώμα παγκοσμίως. Η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής δεν έχουν καμιά σημασία μπροστά στη δύναμη του χρώματος αυτού.

Το μπλε και τις διαβαθμίσεις του, το συναντούμε σχεδόν σε όλα τα σπίτια, με έναν καναπέ, μια κουρτίνα, ένα χαλί, ένα βάζο, ένα βαμμένο τοίχο κλπ. Όποια απόχρωση και αν έχει αυτό το μπλε, θα χαρακτηρίζει ανάλογα στιγμές κομψότητας, αρμονίας αλλά και κάποιας παράξενης ηρεμίας, αφού με την παρουσία του συμβολίζει τη νοητή εμφάνιση της φύσης μέσα στους χώρους της ανθρώπινης διαβίωσης. Οι σύγχρονες τάσεις στη διακόσμηση, είναι ανθρωποκεντρικές και οι ειδικοί προσπαθούν να δώσουν ιδέες, ώστε να ισορροπήσουν και να διαμορφώσουν μια ατμόσφαιρα ζεστή και χαλαρή. Για παράδειγμα, σε ένα χώρο όπου προτίθεστε να τοποθετήσετε μπλε έπιπλα, το ξύλινο δάπεδο ή τα πλακάκια τύπου cotto, κρίνονται ιδανικά, αφού διαμορφώνουν μια ατμόσφαιρα ζεστή και χαλαρή, σε αντίθεση με το λευκό και γκρίζο δάπεδο, που αν συνδυαστούν με το μπλε, αναδύουν ψυχρότητα.

Στο μπλε φόντο, αν παρεμβάλουμε στοιχεία σε κόκκινο ή πορτοκαλί, τότε ο χώρος αποκτά μια πολύ ξεχωριστή και τολμηρή όψη σύγχρονης αισθητικής. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην έγχρωμη καθημερινότητά μας. Λένε πως τα χρώματα που μας αρέσουν είναι και συμβατά με τη ψυχοσύνθεσή μας. Για όλα τα χρώματα έχουμε ένα ξεχωριστό τρόπο έκφρασης. Για το μπλε όμως υπάρχει ο πιο γλυκός χαρακτηρισμός, “το χρώμα της ψυχής”…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ