HomeΣΠΙΤΙΚΟΥΖΙΝΑΑνακαινίζοντας την κουζίνα

Ανακαινίζοντας την κουζίνα

Η κουζίνα είναι o κεντρικός χώρος σπιτικής ζεστασιάς στον οποίο όλα τα μέλη της οικογένειας περνούν τις περισσότερες ώρες. Είναι ο πρώτος χώρος, λοιπόν, που επιβάλλεται να ανακαινιστεί σε περίπτωση που αποφασίσουμε να προχωρήσουμε σε κάποια γενικότερη ανακαίνιση στο σπίτι.

Η λειτουργικότητα και η ανθεκτικότητα – μια κουζίνα μπορεί να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση από 25 χρόνια μέχρι και μια ολόκληρη ζωή – είναι τα πρώτα χαρακτηριστικά που απαιτείται να έχει η κουζίνα, ενώ πρωταρχικής σημασίας είναι και το design καθώς ειδικά στα μικρότερα σπίτια είναι χώρος οπού παραθέτουμε ανεπίσημα αλλά και επίσημα γεύματα

Σε περίπτωση που αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην ανακαίνιση της κουζίνας, το πρώτο βήμα είναι ο σωστός αρχικός σχεδιασμός από κάποιον αρχιτέκτονα, μαραγκό ή και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα για να αποφευχθούν τα επιπλέον έξοδα από επισκευές που θα προκύπτουν στην πορεία.

Οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής κουζινών προσφέρουν έτοιμες λύσεις που προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του χώρου, ενώ όσον αφορά στις φετινές τάσεις οι ειδικοί προτείνουν μινιμάλ γραμμές, ίσιες πόρτες και συνθετικά υλικά όπως είναι ο βακελίτης ή η μελαμίνη που είναι πιο οικονομικά και πιο ανθεκτικά. Η μόδα της λάκας δείχνει να έχει περάσει, ενώ πολλοί προτιμούν για τα ντουλάπια της κουζίνας τον καπλαμά, χωρίς να λείπουν βεβαία και πιο ακριβές επιλογές, όπως είναι το ξύλο μασίφ καρυδιάς, κερασιάς ή ημιμασίφ.

Φυσικά, πριν από κάθε επιλογή απαιτούνται τα ακριβή μετρά του χώρου, καθώς και των ηλεκτρικών συσκευών. Πρόβλεψη πρέπει να υπάρχει και για μηχανισμούς, ώστε να κλείνουν αθόρυβα οι πόρτες, τα ντουλάπια και τα συρτάρια, ενώ εργονομική, αν και αρκετά πιο ακριβή πρόταση, είναι τα ντουλάπια να ανοίγουν από κάτω προς τα επάνω.

Η νέα γραμμή προτείνει μεγάλους πάγκους – από πλακάκι, μάρμαρο, ξύλο η άλλο υλικό – χωρίς ορατά χωρίσματα ενώ ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο ύφος της κουζίνας και στη φωτεινότητα.

Όταν η κουζίνα μας είναι μικρή

Υπάρχουν πολλές λύσεις για ανακαίνιση της κουζίνας με ταυτόχρονη εξοικονόμηση χώρου σε περίπτωση που αυτός είναι περιορισμένος. Με μια προσεκτική μελέτη ίσως ανακαλύψουμε ότι κάποιος τοίχος θα μπορούσε να γκρεμιστεί και να αντικατασταθεί, σε περίπτωση που θέλουμε οπωσδήποτε ένα χώρισμα, με εσωτερικά διαχωριστικά όπως είναι οι γυψοσανίδες, τα γυαλότουβλα και τα μεταλλικά στηρίγματα.

Για την εξοικονόμηση χώρου ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στον εντοιχισμό των συσκευών. Οι τελευταίου τύπου ηλεκτρικές συσκευές είναι απαραίτητες και τοποθετούνται ή σε σημεία που να μην φαίνονται καθόλου ή ακριβώς το αντίθετο – σε σημεία που να είναι όλα εμφανή και να αποτελούν το σημαντικότερο στοιχείο στο χώρο. Επιπρόσθετα για εξοικονόμηση χώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεγάλα συρτάρια με χωρίσματα, συρόμενα ή γωνιακά ντουλάπια, ακόμη και αποθηκευτικοί χώροι. Έξυπνες και λειτουργικές λύσεις υπάρχουν άφθονες στην αγορά όσο αφορά τα ντουλάπια για όλες τις ανάγκες: με ανοιγόμενες πόρτες, σπαστές ή και roll-top όπου έντεχνα μπορούν να κρυφτούν οι μικροσυσκευές, η σιδερώστρα ή το καλάθι των σκουπιδιών.

Σε κάποια σπίτια η κουζίνα αποτελεί ενιαίο χώρο με το καθιστικό, ενώ, αντί για τραπέζι το οποίο καταλαμβάνει αρκετό χώρο, μια προτεινόμενη λύση είναι η τοποθέτηση ενός μπαρ με σκαμπό ή καρέκλες στις κατάλληλες διαστάσεις, κάτι που, αν ο προϋπολογισμός μας δεν το προβλέπει, μπορεί εύκολα να φτιάξει και ένας μαραγκός.

Όταν το σπίτι δεν είναι δικό μας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανανεώσουμε το χώρο της κουζίνας σε περίπτωση που το σπίτι δεν είναι δικό μας και δε μας συμφέρει να επιβαρυνθούμε με τα έξοδα μιας ανακαίνισης. Η όψη του πιο πολυσύχναστου χώρου του σπιτιού μπορεί να αλλάξει εντελώς με ένα απλό βάψιμο σε δύο ή περισσότερες αποχρώσεις, με μια καινούρια μοκέτα στο δάπεδο, συνήθως σε ακρυλικό. Άλλη επιλογή είναι το βάψιμο ενός και μόνο τοίχου που θα δώσει μια διαφορετική όψη στο χώρο, παρουσιάζοντας τον εντελώς ανανεωμένο. Και αν το βάψιμο δεν είναι εφικτό, τότε ακόμα και μια καινούρια χαρούμενη κουρτίνα θα δώσει τη δική της εντελώς ξεχωριστή νότα ανανέωσης.

Η αλλαγή στα χερούλια των ντουλαπιών και η αντικατάσταση τους με μεγάλα μεταλλικά μοντέλα, όπως επιβάλλει και η μόδα, μπορεί να είναι κάτι που δε θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας από το συγκεκριμένο σπίτι, ωστόσο προσδίδει μια νότα ανανέωσης που δεν κοστίζει πολύ.

Για επιπρόσθετο χρώμα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις παλιές ηλεκτρικές μας μικρο-συσκευές, όπως τοστιέρα ή καφετιέρα με καινούργιες που κυκλοφορούν στην αγορά σε διάφορους χρωματισμούς. Η διακόσμηση ενός διάφανου ντουλαπιού με μια σειρά φλιτζάνια στα χρώματα της αρεσκείας μας θα δέσει χρωματικά το χώρο. Παράλληλα, ο εσωτερικός φωτισμός σε διάφορα χρώματα ακόμη και μέσα στα ντουλάπια σε περίπτωση που αυτά είναι διάφανα η γυάλινα, δίνει κι αυτός το δικό του χρώμα.

Η κουζίνα με τις απαραίτητες αλλαγές και τη σωστή διαμόρφωση μπορεί να εξελιχθεί ως ο χώρος που θα αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς του σπιτιού μας, είτε πρόκειται για μια ριζική ανακαίνιση, είτε για γενική ανανέωση του χώρου. Είναι, άλλωστε, ο χώρος που ανέκαθεν συγκέντρωνε όλα τα μέλη μιας οικογένειας για το γεύμα ή το δείπνο και για εμάς η διαδικασία αυτή δεν είναι καθόλου τυπική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ