HomeΣΠΙΤΙΔΑΠΕΔΟΓια σταθερά βήματα…

Για σταθερά βήματα…

Τα δάπεδα αποτελούν σημαντικό στοιχείο, τόσο για την ολοκλήρωση ενός νεόκτιστου σπιτιού, όσο και για μια ανακαίνιση. Δημιουργούν συνθήκες άνετης διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στη διαμόρφωση του διακοσμητικού ύφους. Εσείς τι προτιμάτε;

Το μάρμαρο και ο γρανίτης είναι από τα πιο ανθεκτικά υλικά και λόγω της υφής τους, είναι συνώνυμα της πολυτέλειας και της αρχοντιάς. Η παρουσία τους στο χώρο της διακόσμησης, χρονολογείται από τα πανάρχαια χρόνια.

Πρόκειται για φυσικά πετρώματα τα οποία μπορούν να λειανθούν, να στιλβωθούν και να διαμορφωθούν σε πλάκες για επίστρωση, επένδυση και διακόσμηση. Κύριο κριτήριο επιλογής, αποτελεί η εμφάνιση του κάθε πετρώματος και βέβαια, το κόστος. Η αξία και η εμπορικότητά τους εξαρτάται από το χρωματισμό, την αντοχή και κυρίως από το βαθμό δεκτικότητας σε κοπή, λείανση και στίλβωση.

 

Τα κεραμικά πλακάκια και οι μονοκοτούρες ανήκουν σε μια πολύ μεγάλη οικογένεια πλακιδίων, τα οποία συναντούμε στο εμπόριο με πολλές διαβαθμίσεις αντοχής και σκληρότητας. Λόγω της μεγάλης ποικιλίας με πλακάκια ματ ή γυαλιστερά, κλασικά, τετράγωνα ή ορθογώνια, σε κάθε πιθανή διάσταση, μέχρι και τις μικρότερες ψηφίδες, είναι είδη, που προσομοιάζουν με γρανίτη, ξύλο, ακόμη και με το δέρμα ζώων, μπορεί να μας ξαφνιάσουν. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται μια πολύ σοβαρή μελέτη, που θα πρέπει να καθορίζεται από τον αισθητικό προσανατολισμό, αλλά και από τη σωστή λειτουργικότητα στην πρακτική του εφαρμογή.

Τα ψηφιδωτά είναι μικροσκοπικά πλακίδια κεραμικά ή και γυάλινα, που πολλές φορές σε συνδυασμό με μεγάλες πλάκες ή και με ξύλο, δίνουν ένα άψογο αποτέλεσμα.

Το πορσελανάτο θεωρείται ως η τελευταία λέξη της αισθητικής αλλά και της τεχνολογίας. Είναι πλάκες με σύνθεση παρόμοια με εκείνη της διάφανης πορσελάνης και με υαλωμένη επιφάνεια. Το πορσελανάτο, προσφέρει μιαν άψογη εικόνα όταν επενδύει χώρους μοντέρνων κατοικιών.

Το ξύλινο δάπεδο, δημοφιλές, ζεστό και καλαίσθητο, αποτελεί μια διαχρονική επιλογή, που προσφέρει χώρους με υψηλή αισθητική ποιότητα. Η σωστή επιλογή του ξύλινου δαπέδου, εξασφαλίζει την ποιότητα και την αισθητική, που θα κάνουν τους χώρους σας ξεχωριστούς. Η επιλογή του είναι καθοριστική, τόσο για την εμφάνιση, όσο και για την αντοχή του δαπέδου στο χρόνο, έτσι πρέπει να γίνει με προσοχή.

Η ξυλεία, που χρησιμοποιείται στα δάπεδα, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία σε είδη, ποιότητα και διαστάσεις, όπου παράλληλα προκύπτουν και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Τα σκουρόχρωμα ξύλα, όπως το ιρόκο, ντουσιέ, το νιαγκόν ή μπέτε, προέρχονται από την Αφρική και έχουν μεγάλη σκληρότητα και σταθερότητα. Ξύλα με λιγότερη σκληρότητα και πιο οικονομικά, είναι το όρεγκον, τα δρύινα, το πεύκο και η καστανιά από την Ευρώπη.

Τα ανοιχτόχρωμα ξύλα, όπως ο σφένδαμος, η οξιά, η μελιά και άλλα, ταιριάζουν σε μοντέρνα σπίτια με ανάλαφρη διακόσμηση. Πέραν από την απόχρωση και την υφή του ξύλου, που θα επιλέξετε, θα καθορίσει και τη γενική εντύπωση. Το σχέδιο μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο, να δώσει ιδιαίτερο ύφος σε κάποιο χώρο, ακόμα και να τονίσει συγκεκριμένα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ