HomeΣΠΙΤΙΕντυπωσιακό φόντο στον τοίχο!

Εντυπωσιακό φόντο στον τοίχο!

Είναι γνωστό, πως ένα μεγάλο μέρος του σπιτιού, αποτελείται από τοιχοποιία, με επίχρισμα, συνήθως βαμμένο λευκό ή σε άλλο χρώμα. Η επιλογή επένδυσης κάποιων εσωτερικών τοίχων, σε κάποιους χώρους επιβάλλεται αλλά και σε άλλους κρίνεται ως μια σπουδαία ιδέα, αφού χαρίζει ένα πολύ ξεχωριστό φόντο, που θα αναδείξει το ύφος της διακόσμησης. Οι προτάσεις και στον τομέα αυτό, είναι αμέτρητες.

Ανάλογα λοιπόν, με αυτό που αποζητούμε να δώσουμε στο χώρο μας, μπορούμε να επιλέξουμε το επίχρισμα, το ξύλο, τα κεραμικά, με ανάγλυφη υφή και με απίθανες τρισδιάστατες επιφάνειες, μάρμαρο, γρανίτη, τεχνογρανίτη, ψηφίδες, γυαλί, καθρέφτη, plexi-glass, μέταλλο, πλαστικό, wallpaper κλπ. Η επιλογή σχετίζεται άμεσα με το ποιο είναι το στυλ του σπιτιού, αν δηλαδή είναι μοντέρνο, κλασικό, country, εκκεντρικό. Σημασία έχει και ο χώρος για τον οποίο προορίζεται η επένδυση. Τα δε υλικά, που τίθενται στη διάθεσή μας, μπορούν να συνθέσουν πολλούς συνδυασμούς.

Ξύλινες επενδύσεις

Η επιλογή του ξύλου, είτε για την επένδυση των τοίχων, είτε για κάλυψη, μας βάζει σε κάποια καλούπια, όπως για παράδειγμα το ότι θα μας περιορίσει για το δέσιμο των υλικών της υπόλοιπης διακόσμησης. Το ξύλο είναι το υλικό, που ανέκαθεν, όσο ψυχρό και αν είναι το περιβάλλον, σε χρώματα και διακόσμηση, με την αίσθηση της παρουσίας του, ο χώρος μεταμορφώνεται, εκπέμποντας τόνους ζεστούς και ήρεμους. Για τον τρόπο τοποθέτησής του είναι όλα σχετικά, αφού καθοδηγεί ο χώρος όπου για παράδειγμα, αν πρόκειται για ένα χαμηλοτάβανο δωμάτιο, τότε η κάθετη γραμμή με στενόμακρες σανίδες, θα αναδείξει καλύτερα το χώρο. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά είδη ξύλων και χρωμάτων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να δέσουν με το χώρο.

Μάρμαρο

Το μάρμαρο είναι πέτρωμα, αποτελούμενο κατά το μέγιστο ποσοστό του, από ασβεστίτη και είναι προϊόν ανακρυστάλλωσης ασβεστολίθων. Η λέξη ετοιμολογείται από την αρχαιοελληνική λέξη μάρμαρος, δηλαδή «λαμπερός λίθος». Οι διαφορετικές ποικιλίες του μαρμάρου, είναι αρχικά, προϊόντα ιζηματογένεσης του ασβεστίτη (μιας αργής διαδικασίας γεωλογικού σχηματισμού) και διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το χρώμα, τη σύσταση και τη χημική σύνθεση. Το καθαρό μάρμαρο είναι λευκό, αλλά ορυκτές προσμίξεις προσθέτουν χρώμα σε τυχαία πρότυπα. Για παράδειγμα, ο αιματίτης προσθέτει το κόκκινο χρώμα. Το μάρμαρο επενδύει, ως επί το πλείστον, δάπεδα και σε μικρότερο βαθμό, τοίχους.

Γρανίτης

Ο γρανίτης είναι όξινο φυσικό πέτρωμα με μεγάλη σκληρότητα, που σχηματίστηκε από ηφαιστειακό μάγμα. Ανήκει στα εκριξηγενή πετρώματα και δημιουργήθηκε από την πήξη και κρυσταλλοποίηση του μάγματος. Η σύστασή του καθορίζει και το χρώμα του. Επενδύει δάπεδα, σκάλες, πάγκους και τοίχους κουζίνας.

Τοιχοποιία από πέτρα

Η φυσική πέτρα αποτελεί ένα παραδοσιακό υλικό κατασκευής τοιχοποιίας, με ιδιαίτερη αισθητική. Το φυσικό πέτρωμα διακρίνεται, γεωλογικά, σε τρεις κατηγορίες: τα ηφαιστιογενή, τα ιζηματογενή και τα μεταμορφωμένα. Η εξόρυξη και η τοποθέτηση της πέτρας, πρέπει να γίνεται κατά τη διεύθυνση της μεγαλύτερης σχιστότητας. Εφαρμόζεται και επενδύει, τόσο εσωτερικούς χώρους, όσο και εξωτερικούς τοίχους κτηρίων, σε μικρές ή μεγάλες επιφάνειες. Οι πλάκες αυτές συνήθως παίρνουν το όνομά τους από την περιοχή εξόρυξής τους.

Το γυαλί- κρύσταλλο- καθρέφτης

Η χρήση του γυαλιού έχει γενικευτεί και μπήκε εμφανέστατα σε σύγχρονους χώρους. Η αντοχή που του δίνεται και με την κατάλληλη επεξεργασία, το γυαλί εμφανίζεται στον τομέα της επένδυσης τοίχων, ακόμα και σαν πάτωμα. Με τη μέθοδο της αμμοβολής, γίνεται αδιαφανές και δίνει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα και μάλιστα αν συνδυαστεί με άλλα υλικά και με τεχνητό φωτισμό. Μπορεί να ντύσει τοίχο ή να πάρει τη θέση του σταθερού τοίχου, ακόμα και να επενδύσει τεράστιες επιφάνειες κτιρίων.

Φύλλα μετάλλου

Ιδιαίτερη προσοχή και σωστή εφαρμογή χρειάζεται και στις λεπτομέρειες μιας επένδυσης με φύλλα μετάλλου. Οι ενώσεις των μετάλλων μπορούν να τονιστούν με σμιρίλιο. Οι βίδες και οι διάφοροι τρόποι στήριξης, μπορούν να είναι εμφανείς και τονισμένοι, δείχνοντας πως μια κατασκευή μπορεί να είναι όμορφη από μόνη της, προβάλλοντάς την σαν έργο τέχνης.

Κεραμικά και Ψηφίδες

Οι επενδύσεις αυτές μπορούν να ντύσουν τοίχους, πάντοτε σύμφωνα με το στυλ της διακόσμησης, αφού κυκλοφορούν σε άπειρες δυνατότητες συνδυασμού σχεδίων, μεγέθους, χρωμάτων κλπ.

Wallpaper

Τα wallpaper είναι για εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει και στον τομέα αυτό, μια τεράστια ποικιλία κανονικών σχεδίων ή ανάγλυφα, με τοπία, με απομιμήσεις υλικών και χρωμάτων και σε χαρτί αδιάβροχο, που πλένεται. Τα θέματα που βρίσκουμε είναι πολλά, πάρα πολλά, με οτιδήποτε μπορεί να χωρέσει η ανθρώπινη φαντασία. Η τοποθέτησή του είναι εύκολη, αφού μπορεί να κολληθεί με ειδική γόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ