HomeΣΠΙΤΙΚΟΥΖΙΝΑΚουζίνα… εργονομική και μοντέρνα

Κουζίνα… εργονομική και μοντέρνα

O ρόλος της κουζίνας στην καθημερινή μας ζωή είναι σημαντικός και κυρίαρχος. Οι σημερινές ανάγκες προστάζουν την αναδημιουργία του χώρου και την αναπροσαρμογή του στις νέες τάσεις της σύγχρονης ζωής.

Ο χώρος αξιοποιείται με εξυπνάδα και φαντασία και η επιλογή όλων των στοιχείων μέσα σε αυτόν γίνεται με κριτήρια τη σωστή λειτουργικότητα αλλά και την τελειοποιημένη αισθητική εμφάνιση του δωματίου.

Μια όμορφη γωνιά μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα για να τοποθετήσουμε εκεί το τραπέζι για το καθημερινό φαγητό της οικογένειας ή ακόμα θα μπορεί να απολαμβάνει γεύματα με φίλους. Ένα μικρό καθιστικό είναι πλέον απαραίτητο για κάθε κουζίνα για να εξυπηρετεί τις μοναδικές στιγμές που θα ακολουθήσουν μετά το γεύμα.

Το δωμάτιο αυτό αντικατοπτρίζει πλέον το στυλ και το χαρακτήρα της προσωπικής μας ζωής και πρέπει έτσι να δώσουμε όλη την απαραίτητη σημασία που χρειάζεται για την διαμόρφωση και διακόσμηση του χώρου.

Οι νέες τάσεις στην σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη απαιτούν μεγάλους χώρους για το δωμάτιο της κουζίνας αλλά και λύσεις σε ενιαίους χώρους με κουζίνες να ξεπροβάλουν από την τραπεζαρία ή το καθιστικό.

Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές τελευταίας τεχνολογίας διευκολύνουν κατά πολύ όχι μόνο την νοικοκυρά αλλά και οποιοδήποτε άλλο μέλος της οικογένειας. Οι αποθηκευτικοί χώροι μεγαλώνουν και μπαίνουν στο χώρο σε μια λογική διάταξη για να παρέχουν την απαραίτητη λειτουργικότητα. Το δωμάτιο είναι πλέον φωτεινό με μεγάλα παράθυρα και η διαρρύθμιση του μελετάται μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Τα χρώματα έντονα και φωτεινά δίνουν ζωντάνια, τα ερμάρια είτε ξύλινα είτε σε κάποιο χρωματισμό προσφέρουν την δική τους αισθητική παρουσία στο δωμάτιο.

Στην περίπτωση της επιλογής της ξύλινης επιφάνειας στην εξωτερική όψη των ντουλαπιών οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι ο δρυς, η καρυδιά, η κερασιά, ο πεύκος, η οξιά, ο σφένδαμνος και η καστανιά. Είναι όμορφα στην εξωτερική τους όψη μετά το φινίρισμα ιδιαίτερα όταν φέρουν το φυσικό τους χρώμα. Μερικά από αυτά μπορούν να λουστραριστούν και να πάρουν οποιοδήποτε χρώμα. Όλα τα είδη ξυλείας συνδυάζονται πολύ όμορφα με τα μοντέρνα υλικά όπως το αλουμίνιο και το s/steel κυρίως για τα πόμολα, και το γυαλί σε clear μορφή ή αμμοβολημένο για τις βιτρίνες στα ντουλάπια της κουζίνας.

Η επιλογή της λάκας ή αλλιώς της βαμμένης επιφάνειας του ξύλου εφαρμόζεται περισσότερο σε πιο μοντέρνες επιλογές στο στυλ της διακόσμησης του χώρου της κουζίνας. Για τη λακαριστή επιφάνεια επιλέγονται το MDF τα laminate ξύλα και οι βακελίτες τα οποία στοιχίζουν λιγότερο και έχουν καλύτερη εμφάνιση μετά που θα βαφτούν. Πρόκειται για ξύλα αρκετά καλής ποιότητας και ανθεκτικότητας τα οποία δεν φθείρονται, αλλά βάφονται εύκολα.

Οι χρωματισμοί που επιλέγονται είναι πάρα πολλοί ανάλογα με το στυλ που θέλετε να δώσετε στο χώρο σας. Τα παστέλ χρώματα δίνουν μια ήρεμη και συντηρητική ατμόσφαιρα και τα έντονα προδίδουν τη ζωντάνια και τη ζωηρότητα των μελών της οικογένειας. Οι χρωματισμένες επιφάνειες συνδυάζονται πιο εύκολα με μοντέρνα υλικά όπως το αλουμίνιο το s/steel και το γυαλί ενώ στις βιτρίνες των ντουλαπιών χρησιμοποιείται το clear το mat γυαλί ή η αμμοβολή.

Τα πόμολα στις πόρτες των ντουλαπιών είναι συνήθως s/steel ή αλουμίνιο σε απλές και ίσιες γραμμές. Στη μοντέρνα διακόσμηση επικρατεί κυρίως η τάση για κουζίνες σε πιο λιτές γραμμές, με στοιχεία μινιμαλισμού, δημιουργώντας όμως ένα ιδιαίτερο στυλ με τα διάφορα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση του χώρου.

Οι σύγχρονες κουζίνες είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για να παρέχουν όλες τις ευκολίες και ανέσεις στο σύγχρονο άνθρωπο όπου η εξοικονόμηση του χρόνου του είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του μέσα στην κοινωνία του σήμερα. Χαρακτηρίζονται από λιτότητα στο σχεδιασμό τους σε απλές γραμμές με μοντέρνα αισθητική. Χρώματα και υλικά συνδυάζονται για να δώσουν ένα όμορφο οπτικά αποτέλεσμα, έτσι ώστε να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς.

Χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία ο χώρος οπτικά γίνεται πιο ανάλαφρος ενώ αυτό συμβάλλει εξίσου και στην καλύτερη λειτουργική απόδοση του δωματίου. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας προσφέρει την άνεση για μια καλύτερη ποιότητα ζωής η οποία θα διευκολύνει τις καθημερινές μας ανάγκες, θα βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό μας επίπεδο και θα μας βοηθήσει να διαφυλάξουμε τον πολύτιμο ελεύθερο μας χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ