HomeΣΠΙΤΙΤραπεζαρία ένας θεατρικός χώρος!

Τραπεζαρία ένας θεατρικός χώρος!

O χώρος της τραπεζαρίας αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δωμάτια της κατοικίας. Είναι ένας μοναδικός χώρος, που κρύβει απερίγραπτες παραστάσεις, αφού συνδέεται με πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις που γίνονται στο σπίτι, οικογενειακές συνεστιάσεις, ένα ρομαντικό δείπνο, μια επέτειο, ή στιγμές με φίλους. H τραπεζαρία με την πάροδο των χρόνων δέχτηκε αρκετές αλλαγές όσον αφορά το στυλ μα όχι τη λειτουργικότητα της.

Χώρος λιτός και διαχρονικός!

Οι ανησυχίες των σχεδιαστών εκφράζονται στη διαμόρφωση και του χώρου της τραπεζαρίας, φροντίζοντας ώστε έπιπλα και αντικείμενα να εκπληρώνουν τις πραγματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Στις μοντέρνες, διαχρονικές γραμμές, τα υλικά είναι πιο προσιτά. Υπάρχει καθαρότητα στη γραμμή, ισορροπία στις αναλογίες, με φόρμες φιλικές αισθησιακές παιχνιδιάρικες. Τραπέζια ανοιγόμενα  με υλικά νέα ή διαχρονικά όπως το ξύλο, το κρύσταλλο, το μέταλλο το stainless steel το plexi glass, όλα πρωτοποριακής τεχνολογικής έρευνας, κατασκευασμένα με αθέατες ενώσεις προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις και ανάγκες του καιρού, σε πολύμορφους ρόλους, κερδίζουν τις εντυπώσεις, όλο και περισσότερο.

Και στον τομέα της καρέκλας δεν λείπουν οι αισθητικοί πειραματισμοί. H έμφαση δίνεται στον εργονομικό σχεδιασμό, ενώ σύγχρονοι designers δείχνουν να προσπαθούν να αντλήσουν έμπνευση από τις δυνατότητες των καινούριων υλικών  και της τεχνολογίας. Τραπέζια κατασκευασμένα από ξύλο, αλουμίνιο σίδερο, plexi glass ή από ανακυκλωμένα υλικά, ή ακόμα και ανάμεικτα στοιχεία από αυτά, με κάθισμα επενδυμένο από ύφασμα ή δέρμα, φουτουριστικές, πρωτοποριακές, minimal, διαχρονικές, με την αντίληψη τις πολυτέλειας, ακριβές ή φθηνές,  αυτές είναι οι καρέκλες σε μια πολύ πλούσια γκάμα.

Tα μοντέρνα έπιπλα τραπεζαρίας, λόγω της χρήσης ψυχρών υλικών στη κατασκευή τους, παρ’ όλο ότι εντυπωσιάζουν χρειάζονται κάποια σωστά συμπληρώματα ούτως ώστε να αφομοιωθούν οι σκληρές γραμμές τους. Για παράδειγμα  οι τοίχοι όσο πλάτος και αν καταλαμβάνουν, η επιλογή wallpaper ή η επένδυση τους με ξύλο ή  βαμμένοι με κάποιο χρώμα που να συμβαδίζει με τα έπιπλα θα δώσουν φιλική και ζεστή γραμμή στη διακόσμηση της τραπεζαρίας. Αντί του μπουφέ στη μοντέρνα γραμμή προτιμάτε το μπαρ ή μια κονσόλα σε ίσιες γραμμές. Τα σπίτια σήμερα έχουν τεράστιες τζαμόπορτες όπου πρέπει με κάποιο τρόπο να προστατεύουν τους  ιδιοκτήτες από τα αδιάκριτα βλέμματα. Εδώ ως επί το πλείστον επιλέγεται κάποιο είδος blinds είτε από μόνα τους είτε σε συνδυασμό με κουρτίνες, που οι νέες τάσεις όπως είδαμε και στις εκθέσεις  δείχνουν να  εξυμνούν τες κουρτίνες και να τες προτείνουν όλο και περισσότερο.

Όσον αφορά δε το φωτισμό χρειάζεται μια πολύ προσεκτική μελέτη ιδίως στη μελέτη και την εγκατάσταση. Εδώ κρίνεται απαραίτητος ο φωτισμός πάνω από το τραπέζι, όπου ο δυνατός φωτισμός είναι απαραίτητος λόγω των ιδιαιτεροτήτων της. Όμως με έναν αυξομειωτή, θα ελέγχεται την ένταση του φωτισμού κατά βούληση. Πάνω από το τραπέζι τοποθετείται ένα κρεμαστό φωτιστικό ή μια σειρά κρεμαστά φωτιστικά ή φυτευτά οροφής. Τα επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά, τοποθετούνται για να καλύψουν ή να συμπληρώνουν τις ανάγκες του χώρου. Με το στυλ και τη γραμμή τους, δίνουν και αυτά το στίγμα τους στον τομέα της διακόσμησης του χώρου.

Η τραπεζαρία αποτελεί στην κυριολεξία ένα “θεατρικό χώρο”. Οι συνεχόμενες εναλλαγές στην εικόνα των ατόμων, στις εκδηλώσεις, στο στρώσημο του τραπεζιού, στην ένταση του φωτισμού, και τόσα άλλα στοιχεία, το κάθε ένα παίζει το δικό του αξιόλογο ρόλο στην πλατφόρμα της τραπεζαρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ