HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΦωτισμός και εφέ στον κήπο

Φωτισμός και εφέ στον κήπο

Ο φωτισμός κήπου, πέραν από τη βασική του λειτουργία, που είναι να προσφέρει φωτισμό ασφαλείας, κατά τις βραδινές ώρες, είναι ταυτόχρονα, ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια του σχεδιαστή, τοπιοτέχνη, για τη δημιουργία ατμόσφαιρας.

Ο φωτισμός είναι αυτός, που θα μπορέσει να αναδείξει σωστά το όλο έργο ενός κήπου, ιδιαίτερα ο τεχνητός. Ο τεχνητός φωτισμός κήπου, είναι θέμα εντυπώσεων και προσομοιάζει με τον θεατρικό. Κατά το σχεδιασμό του φωτισμού στον κήπο, πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι ορισμένες φορές, μπορείτε να παίξετε με τρόπο, ώστε να μεταβάλετε τον ίδιο χώρο, από ήρεμο, γαλήνιο, ρομαντικό, σε χώρο συντροφιάς και έντονης διασκέδασης.

Οι σειρές και τα μοντέλα εξωτερικών φωτιστικών, δίνουν μια νέα διάσταση στην αρχιτεκτονική, καθώς και στην απόλαυση των εξωτερικών χώρων. Το κάθε σημείο, όπως το γρασίδι, τα παρτέρια, τα δέντρα, οι θάμνοι, ο βραχόκηπος, οι διάδρομοι, τα μονοπάτια και οι σκάλες, χρειάζονται ειδική μελέτη και τον δικό τους ιδιαίτερο φωτισμό. Εξωτερικά, χρησιμοποιείται πάντοτε το ειδικό αδιάβροχο καλώδιο, που μπορεί να εφαρμοστεί κάτω και πάνω από το έδαφος, καθώς και ειδικές πρίζες παροχής ρεύματος για εξωτερική χρήση.

Επιλέγοντας ορισμένα ξεχωριστά σημεία του κήπου και φωτίζοντάς τα σωστά, θα χαρίσετε εφέ και θα αποφύγετε την μονότονη ομοιομορφία, τονίζοντας καλύτερα τα ελκυστικά σημεία του. Η ατμόσφαιρα, ως αποτέλεσμα του φωτισμού, εξαρτάται από δύο παράγοντες, όπου ο ένας, είναι το χρώμα της φωτεινής δέσμης που εκπέμπεται από τον λαμπτήρα και ο άλλος, είναι η επιλογή του σημείου τοποθέτησης του φωτιστικού στοιχείου.

Το μυστικό στον φωτισμό του κήπου, είναι η αποφυγή της ομοιομορφίας. Επιλέγοντας ορισμένα σημεία του και παίζοντας με τον άμεσο φωτισμό, δημιουργούνται πιο έντονες σκιές, σε αντίθεση με τον έμμεσo, ο οποίος χαρίζει απαλές και ήπιες σκιές και είναι πιο ομοιόμορφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ