HomeΣΠΙΤΙΦΩΤΙΣΤΕ τη ζωή σας

ΦΩΤΙΣΤΕ τη ζωή σας

Υποφέρετε από περιορισμένο ή κακής ποιότητας φωτισμό στο σπίτι σας; Είναι τα υπνοδωμάτια σας πολύ σκοτεινά για διάβασμα; Μήπως το σπίτι δείχνει άσχημο και κακόγουστο με αταίριαστους συνδυασμούς εξαιτίας του φωτισμού; Αν οι απαντήσεις σας είναι θετικές, δεν είστε μόνοι σας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 1 στους 2 ανθρώπους δηλώνει ότι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονά του στο σπίτι είναι η έλλειψη επαρκούς φωτισμού και 76 τοις εκατό των ανθρώπων θεωρούν ότι ο φωτισμός έχει επιπτώσεις στη διάθεσή τους.

Ο φωτισμός παίζει κυρίαρχο ρόλο στο τελικό διακοσμητικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε χώρου και γι’ αυτό είναι ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και μελέτης. Ο κακός φωτισμός μπορεί να αχρηστεύσει όλη την προσπάθεια που επενδύσατε στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σας και, ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με μελέτες ψυχολόγων, μπορεί να βλάψει την όραση και την ψυχοσωματική ισορροπία σας.

Για να κατανοήσετε ποιος φωτισμός θεωρείται κατάλληλος για τον κάθε χώρο και από τι φωτιστικά πρέπει να απαρτίζεται  το πρώτο που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι τα διάφορα είδη φωτισμού που υπάρχουν. Υπάρχει ο γενικός φωτισμός, ο οποίος είναι ομοιόμορφος, διάχυτος, αντικαθιστά τον φυσικό φωτισμό της ημέρας και πρέπει να υπάρχει σε όλα τα δωμάτια. Ο τοπικός φωτισμός είναι απαραίτητος για την εργασία και γι’ αυτό τον συναντάει κάποιος στην κουζίνα, πάνω σε γραφεία, στα τραπέζια και στα κομοδίνα. Στη συνέχεια, ο ατμοσφαιρικός ή έμμεσος φωτισμός, όπου δεν φαίνεται η πηγή φωτισμού, ενδείκνυται για χαλάρωση και συνηθίζεται να υπάρχει σε δωμάτια πολλαπλών χρήσεων, όπως το καθιστικό, τα υπνοδωμάτια και το σαλόνι. Αυτός μπορεί να επιτευχθεί με φωτιστικά επιδαπέδια ή ακόμη και με απλίκες που έχουν ρεοστάτη για να τον ρυθμίζετε. Τέλος, υπάρχει και ο θεατρικός φωτισμός, ο οποίος θεωρείται κατάλληλος για εφφέ, δηλαδή όταν θέλετε να φωτίσετε κάποια αντικείμενα όπως έναν πίνακα. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούνται σποτ.

Μερικές συμβουλές τώρα για να πετύχετε τον τέλειο φωτισμό στο σπίτι σας. Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να προσδιορίσετε τα σημεία του σπιτιού που έχουν πρόβλημα φωτισμού, ίσως είναι το καθιστικό, η τραπεζαρία, τα υπνοδωμάτια, η κουζίνα ή το μπάνιο. Ανακαλύψτε τις περιοχές του σπιτιού που είναι δύσκολο να εργαστείτε εξαιτίας του φτωχού φωτισμού ή περιοχές που είναι έντονα φωτισμένες και θα μπορούσαν να μετατραπούν για να γίνουν πιο ζεστές και φιλόξενες. Ύστερα ασχοληθείτε με το αποτέλεσμα που θα επιθυμούσατε να πετύχετε. Μελετήστε το χώρο και τη λειτουργία του, τις αρχικές εστίες φωτισμού και την ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε. Στη συνέχεια κάντε μια αξιολόγηση των επιλογών σας. Πως μπορείτε να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα;  Θα βοηθούσε μια κεντρική πηγή όπως ένα φωτιστικό οροφής; Ή θα προτιμούσατε φωτισμό σε ένα συγκεκριμένο χώρο, όπως ένα γραφείο ή ένα χώρο εργασίας. Ή μήπως θα ήταν πιο κατάλληλο ένα δυνατό φως που να στοχεύει σε συγκεκριμένο  σημείο για να δώσει έμφαση και να τονίσει;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές σχετικά με το φωτισμό και τα φωτιστικά. Επισκεφτείτε ένα τοπικό κατάστημα φωτιστικών και θα ανακαλύψετε μεγάλη ποικιλία από επιτραπέζια φωτιστικά, φωτιστικά δαπέδου, πολύφωτα, σποτάκια, φωτιστικά γραφείου, απλίκες τοίχου και οροφής, διακοσμητικά φωτιστικά μπάνιου και τόσα άλλα.

Προβληματικές περιοχές και φωτεινές λύσεις

Ο φωτισμός στην είσοδο πρέπει να είναι ζεστός και εγκάρδιος δημιουργώντας μια θετική πρώτη εντύπωση. Μπορείτε να τοποθετήσετε στην είσοδο ένα φωτιστικό με κατευθυνόμενη ακτίνα στο πλατύσκαλο της εισόδου και να βάλετε στους διαδρόμους συνεχόμενες σειρές από φωτιστικά φθορίου.

Από όλα τα δωμάτια στο σπίτι, το καθιστικό είναι αυτό που ξοδεύουμε τον περισσότερο χρόνο μας με την οικογένεια και τους φίλους. Ίσως προτιμάτε να υπάρχουν διαφορετικές επιλογές φωτισμού σ’ αυτό τον χώρο ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που κάνετε. Τοποθετήστε λοιπόν ρεοστάτη σε όλα τα φωτιστικά ή προνοήστε για φωτιστικά με διακόπτες τριών στάσεων ώστε να είστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσετε διαφορετικά επίπεδα φωτισμού.

Στο σαλόνι-τραπεζαρία, επειδή πρόκειται για ένα ποικιλότροπα χρησιμοποιούμενο χώρο, μπορεί να υπάρξει ευελιξία σε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού. Αν και δεν μπορεί να υπάρξει γενικός κανόνας για τον φωτισμό ενός τέτοιου χώρου, πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινάει από φωτιστικά εδάφους με ισχυρό έμμεσο φωτισμό, με ενσωματωμένο ρεοστάτη για αλλαγές στη στάθμη, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ορισμένα επιτραπέζια φωτιστικά θα εξασφαλίσουν ατμόσφαιρα ή τοπικό φωτισμό για διάβασμα, τηλεόραση κλπ. Με απλίκες στους τοίχους μπορείτε να επιτύχετε ενίσχυση του φωτισμού ή δημιουργία διακοσμητικών φωτοσκιάσεων. Τέλος, με διάφορα σποτ, μπορείτε να τονίσετε πίνακες, φυτά, γλυπτά ή σημαντικές λεπτομέρειες.

Στα υπνοδωμάτια φροντίστε να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φωτιστικά εδάφους με ενσωματωμένο ρεοστάτη που επιτρέπει αυξομειώσεις στο φως ή απλίκες στους τοίχους. Το κλασικό κρεμαστό οροφής είναι αποδεκτό μόνο αν κεντράρεται πάνω από το κρεβάτι, αλλιώς θα δείχνει παράταιρο, οπότε είναι προτιμότερη η πλαφονιέρα. Τα σποτ πρέπει να αποφεύγονται γιατί δημιουργούν υπερένταση. Ο φωτισμός δίπλα στο κρεβάτι μπορεί να γίνει με επιτραπέζια φωτιστικά πάνω στα κομοδίνα ή με φωτιστικά που βιδώνουν πάνω στον τοίχο ή στην πλάτη του κρεβατιού για εξοικονόμηση χώρου. Για τα παιδικά υπνοδωμάτια το πρωταρχικό κριτήριο στον φωτισμό είναι η ασφάλεια. Προσέξτε σε ποιο σημείο θα βρίσκονται τα φωτιστικά προκειμένου να μην μπορεί εύκολα το παιδί να τα φθάσει και προτιμήστε να έχουν καλυμμένη τη φωτεινή πηγή ή τουλάχιστον φωτιστικά που δεν θερμαίνονται.

Η κουζίνα είναι ένας χώρος εργασίας, υψηλών απαιτήσεων σε φωτισμό για να αποφευχθούν τα οικιακά ατυχήματα. Όταν προετοιμάζετε το φαγητό, μαγειρεύετε, σερβίρετε, τρώτε ή καθαρίζετε η κουζίνα σας είναι μάλλον το πιο δραστηριοποιημένο δωμάτιο στο σπίτι. Ο ανεπαρκής φωτισμός στην κουζίνα μπορεί να είναι η αιτία πολυάριθμων δυσάρεστων καταστάσεων όπως δυσκολία στο διάβασμα των συνταγών ή στη συγκέντρωση καθώς τεμαχίζετε ή ψιλοκόβετε τα τρόφιμα. Το κλασικό κρεμαστό φωτιστικό στη μέση δεν αρκεί. Χρειάζεται λοιπόν και επαρκής τοπικός φωτισμός, που μπορεί να γίνει εύκολα με λάμπες φθορισμού συνήθως κάτω από τα ντουλάπια και με τουλάχιστον δύο κεντρικά φωτιστικά οροφής ή με φωτισμό φθορισμού για άπλετο γενικό φωτισμό, που θα βοηθάει να βλέπετε μέσα στα ντουλάπια και στις κάθετες επιφάνειες των ηλεκτρικών συσκευών.

Το μπάνιο πρέπει να έχει φωτισμό καλά κατανεμημένο που να απλώνεται κολακευτικά και βελούδινα, αλλά αρκετά έντονα ώστε να διευκολύνει το μακιγιάζ, ή το ξύρισμα. Αποφεύγετε τα σποτ γιατί δημιουργούν σκιές και κυρίως φωτιστικά χωνευτά στην οροφή γιατί παραμορφώνουν την όψη στον καθρέφτη. Μια σειρά μικρές πλαφονιέρες σε κάθε πλευρά ή πάνω από τον καθρέφτη είναι μια ιδέα.

Βελτιώστε λοιπόν το φωτισμό στο χώρο σας και επηρεάστε άμεσα τόσο τη διακόσμηση του σπιτιού σας όσο και τη διάθεσή σας. Ίσως ήρθε η ώρα να ρίξετε περισσότερο «φως» στην υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ