HomeΣΠΙΤΙΜΠΑΝΙΟMπάνιο... Σύγχρονη αντίληψη

Mπάνιο… Σύγχρονη αντίληψη

Για τη δημιουργία ενός μπάνιου αν το τελικό αποτέλεσμα είναι η τέλεια λειτουργικότητα και η όμορφη αισθητική του χώρου, τότε μπορούμε να πούμε πως φτάσαμε τον στόχο μας και υλοποιήσαμε το σκοπό για τον οποίο προορίζεται. Η ταυτότητα του δωματίου του μπάνιου, όπως βέβαια και των άλλων χώρων καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην τελική εικόνα, στη γραμμή και στο στιλ που θα αποκτήσει. Τα χρώματα αλλά κυρίως τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν παίζουν σημαντικό ρόλο για το αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερος κόσμος εμπιστεύεται την τάση της εποχής και εφαρμόζει ιδέες που μερικές φορές αγγίζουν τα όρια του υπέρ-μοντερνισμού. Η άνοδος της τεχνολογίας, ο εκσυγχρονισμός, οι αυξημένες απαιτήσεις έφεραν σαν αποτέλεσμα την τεχνολογική και αισθητική επανάσταση και οδήγησαν στη δημιουργία ριζοσπαστικών αλλαγών στο χώρο του μπάνιου.

Οι διαστάσεις του μεγαλώνουν για να καλύψουν ακόμη πιο πολλές ανάγκες και λειτουργίες και τα είδη υγιεινής τοποθετούνται σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα αλλαγών στο χαρακτήρα και στους σκοπούς που καλείται να εξυπηρετήσει. Το μπάνιο δεν χρησιμοποιείται μόνο για τις καθημερινές ανάγκες της καθαριότητας και της υγιεινής αλλά προσφέρει και στιγμές απομόνωσης χαλάρωσης και ξεκούρασης με αρκετή δόση πολυτέλειας, που ικανοποιεί τις σημερινές απαιτήσεις. Αν και ο χώρος μεγαλώνει αισθητά σε τετραγωνικά επικρατεί η ιδέα του μινιμαλισμού τόσο στη διαρρύθμιση του δωματίου γενικότερα όσο και στην επιλογή των χρωμάτων και των υλικών που χρησιμοποιούνται. Τα λιγοστά έπιπλα σε απλές αυστηρές γραμμές είναι το κύριο χαρακτηριστικό της γενικής του εικόνας. Τα χρώματα απαλά ή έντονα καθορίζουν το χαρακτήρα χωρίς να δημιουργούν σύγχυση στους διάφορους συνδυασμούς που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ τους αλλά και με τα άλλα στοιχεία του χώρου, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις διάφορες κατασκευές ή στα διακοσμητικά αντικείμενα ή άλλα στοιχεία του χώρου είναι κατάλληλα επιλεγμένα.

Το ξύλο χρησιμοποιείται όπως και παλαιότερα για το έπιπλο του μπάνιου ή για διάφορες άλλες κατασκευές με επικρατέστερα την κερασιά, το δρυ, wenge και το βαμμένο M.D.F. Οι γραμμές των επίπλων είναι λιτές και απλές. Το μέταλλο, το s/steel όπως και το γυαλί είναι τα πιο νεόφερτα υλικά στον τομέα της διακόσμησης. Το γυαλί δίνει την εντύπωση της διαφάνειας και του ανάλαφρου, ενώ σαν υλικό δένει απόλυτα και με όλα τα άλλα που μπορεί να υπάρχουν στο χώρο. Το s/steel είναι ίσως το πιο επικρατέστερο μέταλλο της τελευταίας δεκαετίας. Χάρη στην αστραφτερή του όψη επιλέγεται συχνά αφού θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα διακοσμητικά υλικά. Χρησιμοποιείται είτε από μόνο του για διάφορες κατασκευές, είτε σε συνδυασμό με κάποιο άλλο υλικό όπως το ξύλο ή το γυαλί. Θεωρείται η τελευταία μόδα στην κατηγορία των υλικών του είδους αυτού και για αυτό χρησιμοποιείται περισσότερο για την κατασκευή κομματιών τα οποία χαρακτηρίζονται σαν “design”.

Οι χρωματισμοί οι οποίοι εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια είναι σε τόνους απαλούς, χωρίς να απορρίπτονται βέβαια και τα έντονα χρώματα ή η δημιουργία χρωματικών αντιθέσεων στο χώρο. Απλά πιο διαδεδομένα είναι τα παστέλ χρώματα ή οι ανοιχτόχρωμοι γήινοι χρωματισμοί όπως είναι το κρεμ ή απαλό κίτρινο. Δεν αποκλείονται βέβαια και οι πιο μοντέρνοι χρωματισμοί του κόκκινου του έντονου μπλε ή του μαύρου. Το επικρατέστερο χρώμα όμως στο χώρο του μπάνιου είναι το λευκό, ίσως επειδή θεωρείται και το πιο διαχρονικό για το συγκεκριμένο δωμάτιο. Μπορούμε επίσης πιο εύκολα να συνδυάσουμε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία και να φτιάξουμε χρωματικές αντιθέσεις. Το χρώμα του μετάλλου, του ξύλου και της διαφάνειας του γυαλιού που θα υπάρχουν στο χώρο συνδυάζονται τέλεια γιατί σαν υλικά είναι όλα καθαρά και εκπέμπουν κάποια ιδιαίτερη γυαλάδα στην όψη τους. Το μπάνιο δεν προσφέρεται για να εξυπηρετεί μόνο ορισμένες ανάγκες μας. Εκτός λοιπόν από το ότι χρησιμοποιούμε το χώρο αυτό για τη γενική υγιεινή και καθαριότητα, μπορεί να μας προσφέρει και στιγμές χαλάρωσης και να ανανεώσει τη ψυχική μας διάθεση. Πρέπει λοιπόν να είναι ένα δωμάτιο κατάλληλα διαμορφωμένο για να προσφέρει την ηρεμία μετά από μια κουραστική μέρα.

Το γούστο μας πρέπει να φτιάξει την κατάλληλη ατμόσφαιρα έτσι που ο χώρος να μπορεί να μας εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό, προσφέροντας μας όχι μόνο λειτουργικότητα, αλλά και υψηλή αισθητική παρουσίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ