HomeΣΠΙΤΙΠΑΙΔΙΚΟ - ΕΦΗΒΙΚΟΠαιδικό - εφηβικό δωμάτιο

Παιδικό – εφηβικό δωμάτιο

Το τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί και πάλι την καινούργια περίοδο του χρόνου. Το σχολείο αρχίζει ξανά και τα παιδιά μαζεύονται στα δωμάτια τους.

Κάθε φθινόπωρο λοιπόν είναι και μια ευκαιρία για μια ανανέωση, ή ανακαίνιση ή αναδιοργάνωση αν θέλετε του παιδικού δωματίου.

Έτσι κι αλλιώς το παιδικό δωμάτιο πρέπει νάνε ευέλικτο, να τροποποιείται εύκολα και να μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού, που αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα.

Όταν λοιπόν ξεκινούμε για να φτιάξουμε το παιδικό δωμάτιο πρέπει να έχουμε σαν αρχή μας να φτιάξουμε ένα χώρο λειτουργικό και ευχάριστο κατά πρώτο και μετά θα δούμε την μόδα, την εμφάνιση και το στυλ.

Τι χρειάζεται ένα παιδί στον απόλυτα δικό του χώρο; Οι βασικές, λειτουργικές του ανάγκες είναι σίγουρα αυτή του ύπνου, της μελέτης και του παιχνιδιού. Μεγαλώνοντας βέβαια, είπαμε, οι ανάγκες τροποποιούνται και τα δεδομένα αλλάζουν.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για το δωμάτιο ενός παιδιού σχολικής ηλικίας.

Απαραίτητος εξοπλισμός το κρεβάτι, η βιβλιοθήκη, το γραφείο και το ερμάρι.

Αν το παιδί κοιμάται μόνο του στο δωμάτιο μπορεί να έχει όλο το χώρο στη διάθεση του. Αν το μοιράζεται με κάποιο αδελφάκι, τότε ο χώρος θα μοιραστεί στα δυο και η επίπλωση θα γίνει σύμφωνα και με τις ηλικίες των δύο παιδιών.

Επιλέγοντας το κρεβάτι του παιδιού πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στο στρώμα. Τα παιδιά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται και χρειάζονται στήριξη στον ύπνο για να ξεκουράζονται και να αναζωογονούνται.

Στην αγορά υπάρχουν αμέτρητα μοντέλα παιδικών κρεβατιών από τα πιο απλά μέχρι τα πιο φανταστικά, έτσι που κάθε παιδάκι μπορεί να επιλέξει αυτό που του αρέσει. Μερικές φορές βέβαια είναι και θέμα χώρου, γιατί μπορεί το δωμάτιο να είναι μικρό και να μην αφήνει περιθώρια επιλογής.

Μια πολύ καλή λύση για μικρά δωμάτια είναι το υπερυψωμένο κρεβάτι, που αφήνει από κάτω χώρο για παιχνίδι, για διάβασμα ή για αποθηκευτικό χώρο.

Εκτός από την καλή διαχείριση του χώρου τα παιδιά βλέπουν το υπερυψωμένο κρεβάτι σαν ένα παιχνίδι που τους εξιτάρει την φαντασία.

Το γραφείο πρέπει να είναι στα μέτρα του παιδιού, όχι πολύ μεγάλο και σοβαρό για ένα μικρό παιδάκι, για να μην το φοβίζει. Καλό να είναι να έχει συρτάρια ή ερμαράκι για να αποθηκεύει τα γραφειακά του αντικείμενα και όχι ανοικτά ράφια που δημιουργούν ακαταστασία.

Μια βιβλιοθήκη ή ράφια στον τοίχο θα φιλοξενήσουν τα βιβλία του παιδιού και τα άλλα αγαπημένα του αντικείμενα. Όσο περισσότερα διαθέτει, τόσο πιο πολλά ράφια θα χρειαστεί. Αυτό εξαρτάται λοιπόν από το κάθε παιδί και τον τρόπο που ζει.

Στο ερμάρι θα φυλάξει τα ρούχα του και αν υπάρχει αρκετός χώρος μπορεί να φυλάει και τα παιχνίδια του. Αν όχι μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρο για την αποθήκευση παιχνιδιών μέσα σε μπαούλα, καλάθια, συρταριέρες ή καλύπτοντας μια γωνιά του δωματίου με κουρτίνα που θα έχουμε τοποθετήσει από πίσω πολλά ράφια για τα παιχνίδια. Έτσι όταν το παιδί τελειώνει το παιχνίδι θα μπορεί να βάζει τα πράγματα του εύκολα και γρήγορα στη θέση τους και το δωμάτιο θα δείχνει πάντα συγυρισμένο.

Όταν το παιδί φτάσει πια στο γυμνάσιο και μπει στην εφηβική ηλικία, ο χώρος παιχνιδιού παύει πια να είναι αναγκαίος στο δωμάτιο του. Τότε δημιουργούνται άλλες ανάγκες που μπορούν να καλυφθούν με μικρές αλλαγές και τροποποιήσέις στο χώρο.

Το κρεβάτι, ας πούμε, μπορεί να ακουμπήσει στον τοίχο και να είναι σε στυλ καναπέ, με πολλά μαξιλάρια, για να κάθεται με την παρέα του ακούγοντας μουσική ή συζητώντας. Επίσης πολλά, μεγάλα μαξιλάρια ριγμένα στο πάτωμα είναι πάντα καλοδεχούμενα σ ένα εφηβικό δωμάτιο.

Το γραφείο χρειάζεται πια περισσότερο χώρο, γιατί σίγουρα θα προστεθεί εκεί ο ηλ. υπολογιστής ή ίσως μια τηλεόραση. Αν έχουμε επιλέξει από την αρχή γραφείο του τύπου εκείνου που δέχεται επεκτάσεις και προσαρμογές, τότε δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε το ανάλογο εξτένσιον-γωνιά και καμιά συρταριέρα και καλύψαμε τις ανάγκες. Αν όχι, ίσως πρέπει να πάρουμε καινούργιο γραφείο.

Τα ράφια και ο αποθηκευτικός χώρος δεν θα φιλοξενούν πια τα παιχνίδια, αλλά τα βιβλία, τα cd, το στερεοφωνικό, και τον άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του νεαρού ενοίκου. Στο ντουλάπι τα  ρούχα σίγουρα θα γίνουν περισσότερα, είναι η ηλικία του ναρκισσισμού, και θα χρειαστεί μια συρταριέρα με καθρέφτη, κυρίως για τα κορίτσια.

Όσον αφορά τα χρώματα , αυτό ας το αφήσουμε στα παιδιά να το αποφασίσουν. Στο κάτω αυτά είναι που θα ζουν και θα τα χαίρονται.

Στα μικρά παιδιά αρέσουν συνήθως ζωηρά χρώματα και μοτίβα από ήρωες των παραμυθιών ή των κόμικς. Έτσι μπορεί να έχουμε ένα γαλάζιο δωμάτιο με μοτίβα από την μικρή γοργόνα για παράδειγμα, ή τον Spiderman, ή μορφές από το ζωικό βασίλειο, αστεράκια ή λουλούδια.

Στους έφηβους αρέσουν πιο δυναμικά χρώματα, και όλοι έχουν κατά καιρούς σοκάρει τους γονείς τους ζητώντας τους να βάψουν το δωμάτιο τους μαύρο. Εντάξει, ας μην φτάσουμε μέχρι εκεί, αλλά μπορούμε να τους προτείνουμε το βυσσινί, το μεταλλικό γκρι, το πράσινο κυπαρισσί, ή συνδυασμό κάποιων χρωμάτων (πχ ένας τοίχος βυσσινί και ο άλλος μπλε).

Έτσι κι αλλιώς το χρώμα πολύ λίγο θα φαίνεται, αφού ως επί το πλείστον οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με αφίσες όλων των ειδώλων της ροκ και του αθλητικού κόσμου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ