HomeΣΠΙΤΙΓΡΑΦΕΙΟΓια… μελέτη και εργασία!

Για… μελέτη και εργασία!

Στις συνθήκες εργασίας, ο ρόλος της τεχνολογικής ανάπτυξης έγινε απίστευτα σημαντικός για την έρευνα της φόρμας και το σχεδιασμό επίπλων γραφείου. Δεν μιλάμε πια για απλά έπιπλα γραφείου, αλλά για ολόκληρα συστήματα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ολόκληρα συστήματα, όπου οι σχεδιαστές τους, μελετώντας τις ανθρώπινες φόρμες και τα ανθρωπομετρικά μεγέθη, εκφράζουν μια νέα και εργονομική αισθητική αντίληψη για το χώρο εργασίας, είτε πρόκειται για εργασιακό χώρο, είτε για κατοίκων.

Η τεχνολογική εξέλιξη σε όλες τις συσκευές γραφείου και επικοινωνίας, άρχισε να επηρεάζει το χώρο και τον τρόπο εργασίας, οπότε η μελέτη των επίπλων γραφείου, αναγκαστικά προσαρμόζεται προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο σύγχρονος σχεδιασμός επίπλων γραφείου, προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες, να δημιουργήσουν ένα γραφείο σωστό, καλαίσθητο και προπάντων λειτουργικό, σύμφωνα με το δεδομένο χώρο. Το κάθε τι είναι κατασκευασμένο, ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα στο χώρο, με προεκτάσεις δεξιά και αριστερά, για περισσότερη άνεση.

Ας δούμε όμως ποια πρέπει να είναι η θέση του γραφείου σε σχέση με τους άλλους χώρους του σπιτιού. Πώς θα εξασφαλίσουμε μια σχετική απομόνωση αν δεν έχουμε ξεχωριστό δωμάτιο για το σκοπό αυτό. Στην προκειμένη περίπτωση, που δεν υπάρχει ειδικό δωμάτιο, γραφείο, τότε φροντίζουμε να εντοπίσουμε είτε μια κατάλληλα διαρρυθμισμένη εσοχή στους χώρους υποδοχής, είτε μια γωνιά, που να βολεύει μέσα στο σαλόνι ή το υπνοδωμάτιο. Το γραφείο στο σπίτι διαμορφώνεται τόσο από τις ανάγκες των ενοίκων όσο και από τον προσφερόμενο χώρο.

Αν μια γωνιά περιορισμένης έκτασης είναι αρκετή για τα δικά σας δεδομένα, οργανώστε την τοποθετώντας ένα σεκρεταίρ, ανάλογα με το στυλ των άλλων επίπλων του χώρου σας. Στο ίδιο στυλ θα πρέπει να είναι  το κάθισμα και το φωτιστικό. Τα έπιπλα αυτού του είδους, έχουν χαρακτήρα μικροεπίπλων, που συμπληρώνουν το χώρο με στυλ. Εδώ, θα πρέπει να πούμε ότι, ενώ στο ανοικτό γραφείο δημιουργείται πιο έντονη η αίσθηση της συνεργασίας και το κλίμα γίνεται πιο φιλικό, είναι δύσκολο να περιοριστούν οι θόρυβοι, που προκαλούνται στο περιβάλλον. Αν το γραφείο στο σπίτι θα αποτελέσει το βασικό χώρο εργασίας, τότε σίγουρα θα πρέπει να επιλέξουμε κάτι περισσότερο επαγγελματικό.

Τα υλικά κατασκευής ενός γραφείου, μπορεί να είναι εξολοκλήρου από ξύλο, από μέταλλο και ξύλο ή μέταλλο και γυαλί, ή ακόμα από ξύλο- μέταλλο-γυαλί. Μια μοντέρνα επιλογή, θα είναι σίγουρα από μέταλλο και γυαλί ή από ξύλο οξιάς. Αν όμως είστε στην ομάδα του κλασικού, τότε η επιλογή πρέπει να είναι ξεκάθαρη, σκουρόχρωμο ξύλο ή ξύλο επενδυμένο με δέρμα. Ένας χώρος γραφείου, σχεδιασμένος κατάλληλα, είναι περισσότερο ανάγκη παρά πολυτέλεια. Ένα γραφείο στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί απ’ όλα τα μέλη της οικογένειας, για τις ίδιες σχεδόν δραστηριότητες.

Οι νέες δημογραφικές τάσεις, η τεράστια ανάπτυξη στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και η τεχνολογία των επικοινωνιών, η οροθέτηση των κατασκευών, η σημερινή ευαισθησία για την άνεση του ατόμου, καθώς και για το περιβάλλον – όλα αυτά συμβάλλουν στο να επικεντρώνεται η μέριμνα και το ενδιαφέρον, για την ικανοποίηση στόχων και αναγκών.

Η επιφάνεια του γραφείου απαιτείται να είναι άνετη ώστε να επιτρέπεται η τοποθέτηση του εξοπλισμού αλλά και άλλων αντικειμένων γραφείου, σε διάφορες διατάξεις. Η επιφάνεια αυτή, θα πρέπει να έχει χαμηλή ανακλαστικότητα και να είναι ευχάριστη στην αφή. Το κάθισμα που θα επιλέξετε, είναι το ίδιο σημαντικό με το γραφείο, αφού η κακή και άβολη στάση την ώρα της εργασίας, πολλές φορές αποδεικνύεται καταστροφική ιδίως για τη σπονδυλική στήλη. Όσον αφορά τις καρέκλες γραφείου, δεν υπάρχουν σωστές και μη, απλώς, η κάθε καρέκλα εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες. Αν πρέπει να διαλέξετε κάθισμα για δουλειά γραφείου, τότε θα πρέπει να είναι στερεή με ορθοπεδική κατασκευή για ξεκούραστο κάθισμα, με ρυθμιζόμενη πλάτη και με τροχούς, για ευκολία  στις κινήσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ