“Ονειρικό ταξίδι”

ARCHITECT & DESIGNER: MAURIZIO GIOVANNONI

PHOTOSHOOT: MIKKO ALA-PEIJARI  

“Θα ήθελα να ζω στη ζούγκλα και να βυθίζομαι στο όνειρο”. Αυτά ήταν τα λόγια του ιδιοκτήτη διαμερίσματος στην  Turku, νότια της Φιλανδίας,  προς τον αρχιτέκτονα και  interior designer, Maurizio Giovannoni.  -Το μήνυμα ελήφθη -.  Έτσι ξεκίνησαν ομαδικά  το “ταξίδι” για την  ανακαίνιση του διαμερίσματος και της ονειρικής  περιπέτειας.  Η διαδρομή της ανακαίνισης ξεκίνησε πριν  μερικά χρόνια και σας το παρουσιάζουμε.

Το διαμέρισμα (65τμ περίπου),  πριν από την ανακαίνιση του,  ήταν σκοτεινό και πνιχτικό αφού διαχωριζόταν σε μικρά δωμάτια με πολλούς τοίχους και πόρτες και  χωρίς καθόλου ανοίγματα προς την ωραιότατη και πιο ιστορική θέα, της Turku. Στη θέση αυτή βρισκόταν το υπνοδωμάτιο.  Οι αλλαγές που ακολούθησαν στο project ήταν εκπληκτικές. Η κατεδάφιση των ενδιάμεσων τοίχων είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιστρέψουν τη θέση του υπνοδωματίου με το καθιστικό. Επίσης έγιναν  μεγάλα ανοίγματα ώστε το φυσικό φως να εισβάλλει και να κατακλύζει τους χώρους. Έτσι δημιουργήθηκε ένα φωτεινό και ήρεμο καθιστικό, όπου ο ιδιοκτήτης θα μπορούσε να χαλαρώνει αλλά παράλληλα να ασχολείται ευχάριστα,  με τη δημιουργική δουλειά του.

Αφού έγιναν οι αρχιτεκτονικές αλλαγές και φάνηκαν οι λευκοί τοίχοι τότε μπήκε σε εφαρμογή και το υπόλοιπο έργο με τις λεπτομέρειες του,  που θα ολοκλήρωναν  και θα χρωμάτιζαν τους χώρους,  πάντοτε σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη ο οποίος μετά από ένα ταξίδι του στη Ρώμη, έδωσε το έναυσμα.  Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε το θέμα “κουλτούρα”.  Ένα θέμα πολύ αγαπητό με αρκετό ενδιαφέρον και προ πάντων πολύ προκλητικό προς τον  αρχιτέκτονα και interior designer Maurizio Giovannoni. Η περιπέτεια της αναζήτησης τον οδήγησε στην Τουρκία, τη Γαλλία, τη Φιλανδία και την Ιταλία, όπου παράλληλα  του  δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει και από κοντά διάσημους σχεδιαστές,  όπως για παράδειγμα η designer Bimba Landmann, η οποία εμπνεύστηκε και σχεδίασε το  εκπληκτικό  wallpaper που τοποθετήθηκε στο υπνοδωμάτιο και απεικονίζει το μεγαλείο του ουρανού σε όλες τις αποχρώσεις του μπλέ και γαλάζιου,  όπως ήθελε ο ιδιοκτήτης. Σχεδίασε δέντρα  και κλαδιά χιονισμένα σαν καραμέλες και ένα τεράστιο μυστηριώδες πρόσωπο  στα αριστερά που δείχνει να προστατεύει όλα αυτά…  ποιος ξέρει;

Το ξύλο κυριαρχεί σε αυτό το διαμέρισμα με τις ανάμεικτες κουλτούρες χωρίς υπερβολές. Το δάπεδο, καλύφθηκε με ξύλινο παρκέ σε white ash. Για τα ντουλάπια της κουζίνας έχει επιλεγεί το ξύλο σημύδας, καθώς και για το τραπέζι της κουζίνας,  το οποίο όμως βάφτηκε με θερμότητα. Τα έπιπλα είναι μια ανάμειξη και από τις δύο κουλτούρες με παρελθόν και μέλλον, όπως για παράδειγμα η πολυθρόνα της γιαγιάς  που τοποθετήθηκε σαν ένα στολίδι από τον καιρό του 60ς,  καθώς και το κόκκινο επιδαπέδιο φωτιστικό. Η κορνίζα που πλαισιώνει το wallpaper είναι της διάσημης Twiggy της Foscarini και τα Ιταλικά κρεμαστά φωτιστικά Olympia της Lux.

Έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και το ταξίδι αυτής της δημιουργικής ανακαίνισης,  μεταξύ φανταστικού και πραγματικού κόσμου,  με το κάθε τι  να δένει στο σύνολο σε μια τέλεια αρμονία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ