HomeUncategorizedΤα χρωματολόγια ανοίγουν…

Τα χρωματολόγια ανοίγουν…

Το να ξεχωρίσουμε ένα χρώμα μέσα στις άπειρες αποχρώσεις και τόνους, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, πόσo μάλλον να κάνουμε και σωστούς συνδυασμούς! Είναι λοιπόν λογικό να δυσκολευόμαστε, όταν πρέπει να διαλέξουμε χρώματα για το χώρο μας… Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα για τα χρώματα, που καλό είναι να γνωρίζουμε και που ίσως μας βοηθήσουν.
– Τα χρώματα χωρίζονται σε βασικά (κόκκινο, κίτρινο, μπλε) και σε συμπληρωματικά (πορτοκαλί, πράσινο, μοβ), που προκύπτουν από την ένωση των βασικών. Από τα βασικά, το κόκκινο και το κίτρινο, ανήκουν στα θερμά και το μπλε στα ψυχρά. Τα συμπληρωματικά ανήκουν και στα ψυχρά και στα θερμά, ανάλογα από την ποσότητα των βασικών χρωμάτων που περιέχουν.

– Η ποσότητα του κύριου βασικού χρώματος στην ένωση, καθορίζει την απόχρωσή του. Από τις προσμείξεις βασικών και συμπληρωματικών χρωμάτων, προκύπτουν άπειρες αποχρώσεις.  Π.χ. από την ένωση του μπλε με το κόκκινο έχουμε μοβ, που μπλετίζει ή κοκκινίζει, ανάλογα με την ποσότητα του μπλε ή του κόκκινου. Αν σε αυτό ενώσουμε ένα από τα υπόλοιπα χρώματα, θα έχουμε μια νέα απόχρωση και αυτό θεωρητικά εκτείνεται στο άπειρο!

– Μια απόχρωση μπορεί να είναι ανοιχτή ή σκούρα προσθέτοντας λευκό ή μαύρο αντίστοιχα. Αυτός είναι ο τόνος του χρώματος. Έτσι, προκύπτουν οι παστέλ αποχρώσεις, όπως το γαλάζιο ή το ροζ.

– Τέλος, μια άλλη κατηγορία, είναι τα ουδέτερα, με κυρίαρχα το μαύρο και το λευκό και δευτερεύοντα το γκρι και το καφέ. Και σε αυτά ισχύουν όσα αναφέραμε πιο πάνω για τις αποχρώσεις και τους τόνους.

Τα χρώματα

Οι ανοιχτοί τόνοι μεγαλώνουν τους χώρους και δίνουν ανάλαφρη διάθεση και δροσερό αποτέλεσμα. Συνδυάστε ανοιχτά παστέλ χρώματα και ο χώρος θα μοιάζει παραμυθένιος. Εντάσσουμε μαζί τους και κάποιους σκουρότερους τόνους, για έμφαση και ισορροπία, αφού η υπερβολική χρήση των παστέλ μπορεί να δώσει άτονο αποτέλεσμα.

Οι κόκκινες αποχρώσεις δημιουργούν χώρους γεμάτους με προσωπικότητα και ζεστασιά. Η ένταση και το πάθος κυριαρχούν. Προσέχουμε μόνο να μην κυριαρχήσουν παραπάνω από όσο πρέπει, γιατί το κόκκινο είναι χρώμα που δημιουργεί και αίσθηση κινδύνου, με αποτέλεσμα να μας φέρνει ανησυχία. Ιδανικό για κουζίνες, καθιστικά, τραπεζαρίες.

Οι κίτρινες αποχρώσεις δίνουν φως και ενέργεια σε ένα δωμάτιο. Μπορούν να κάνουν το χώρο να μοιάζει λουσμένος από τον ήλιο του Αυγούστου ή του Νιόβρη και αυτό είναι κάτι μοναδικό, που κανένα άλλο χρώμα δεν μπορεί να το καταφέρει. Συνδυάζεται πολύ εύκολα με τα υπόλοιπα χρώματα σε όλες του τις αποχρώσεις.

Είναι ιδανικό για όλους τους χώρους, ειδικά στους ανοιχτούς του τόνους.

Οι μπλε αποχρώσεις μας χαλαρώνουν και οξύνουν τη νόηση. Μπορεί να είναι ψυχρό ειδικά στους ανοιχτούς τόνους, αλλά η χρήση του δείχνει εκλεπτυσμένη πολυτέλεια. Στους σκούρους τόνους κάνει τους χώρους δυναμικούς και επιβλητικούς. Είναι πολύ καλή επιλογή για υπνοδωμάτια, καθιστικά και μπάνια, αλλά το αποφεύγουμε στις κουζίνες

Το λευκό δεν είναι χρώμα αλλά είναι το πιο κοντινό στο φως. Αποτελεί την πιο κλασική λύση και έχει συνήθως σωστό αισθητικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλο όμως που φαίνεται εύκολο και σίγουρο, είναι πολύ δύσκολο στη χρήση. Η υπερβολή του, κάνει ένα χώρο να μοιάζει ψυχρός και άδειος. Όμως, ο συνδυασμός του με ένα άλλο χρώμα, κάνει να φανεί η δύναμη που κρύβει. Είναι ιδανικό φυσικά, για όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

Το μαύρο, επίσης δεν είναι χρώμα αφού απουσιάζει από αυτό το φως. Η σωστή χρήση του μπορεί να κάνει ένα χώρο τολμηρά μοντέρνο και ιδιαίτερο. Δεν λέμε να βάψουμε όλο το δωμάτιο μαύρο, αλλά να το εντάξουμε στο χώρο, πχ σε έναν τοίχο, στα έπιπλα, στα υφάσματα ή σε διακοσμητικά. Τολμήστε το στο καθιστικό και στο μπάνιο. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

Τα ουδέτερα χρώματα μας βοηθούν να δώσουμε έμφαση στα έπιπλα. Το καφέ και το γκρίζο, μόνα τους ή σε συνδυασμό, κάνουν χώρους ιδιαίτερους και πρωτότυπους, ειδικά στους ανοιχτούς τόνους τους, δηλαδή στα μπεζ και στα ανοιχτά γκρι. Φυσικά και ο απόλυτος συνδυασμός του μαύρου και του λευκού είναι πάντα διαχρονικός και αξεπέραστος. Είναι η μοναδική περίπτωση που το τόσο έντονο contrast λειτουργεί τόσο αρμονικά.

Οι σκούροι τόνοι μικραίνουν το χώρο και μπορεί να δημιουργήσουν ασφυκτική διάθεση. Όμως, χρειάζονται για να ισορροπήσουν τις εντάσεις και να προσθέσουν ζεστασιά. Αν επιλέξουμε σκούρα χρώματα, τότε προσέχουμε να μην έχουμε έντονες διαφορές στο contrast. Όλες οι επιλογές πρέπει να ανέβουν μια βαθμίδα τουλάχιστον, για να είναι σωστό το αποτέλεσμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ