HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΦΥΤΑΚήπος…χάρμα οφθαλμών!

Κήπος…χάρμα οφθαλμών!

Είναι  βέβαιο πως και ο πιο μικρός κήπος, αν διαμορφωθεί και αξιοποιηθεί σωστά θα σας αποζημιώσει χαρίζοντας ομορφιά, αισθητική, απόλαυση και ηρεμία.

Πολλά είναι αυτά που πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν αρχίσετε να σχεδιάζετε τον κήπο σας, αφού πρόκειται για ένα ουσιαστικό συμπλήρωμα της έννοιας του σπιτιού.

Η θέση του σπιτιού ή του οικοπέδου στο γενικό σημείο της περιοχής είναι ένα άλλο σημαντικό στοιχείο. Αν είναι σε κοιλάδα, πεδιάδα ή πλαγιά υπάρχει ο τύπος και η ανάλογη φύτευση που μπορεί να ακολουθηθεί και  να εφαρμοστεί. Είναι σημαντικό να λειφθεί υπόψη ο τύπος του εδάφους αν είναι ασβεστούχο, αργιλώδες ή αμμώδες. Στον κάθε τύπο εδάφους αντιστοιχούν και οι ανάλογοι, ιδιαίτεροι τύποι βλάστησης. Για τις λεπτομέρειες σωστού φυτέματος, και επιλογής φυτών, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Ο απλός τρόπος σποράς, η εύκολη καλλιέργεια, οι λίγες απαιτούμενες φροντίδες, καθιστούν τα καλλωπιστικά φυτά εύκολη λύση για όλους, ακόμα και για τους αρχάριους κηπουρούς.

Τη μεγαλύτερη επιρροή στη μελέτη και το σχεδιασμό ενός κήπου έχουν τα σταθερά στοιχεία, που βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν και στα όρια του, όπως τα κτίσματα, οι κατασκευές και τα δέντρα που ήδη υπάρχουν στο οικόπεδο. Τα στοιχεία αυτά ορισμένες φορές μπορείτε να τα αξιοποιήσετε χρησιμοποιώντας τα σαν το κέντρο της όλης δημιουργίας. Οι τοίχοι και οι φράκτες που τον περικλείουν μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για τη φύτευση διαφόρων φυτών αναρριχώμενων ή μη, που θα δώσουν χρώμα στον κήπο. Οι θάμνοι και τα αναρριχητικά φυτά μαζί με τα εποχιακά λουλούδια δίνουν το χρώμα και το άρωμα στον κήπο.

Στο ξύπνημα της φύσης πρέπει να βοηθήσουμε λίγο, αν θέλουμε να χαρούμε ένα όμορφο περιποιημένο, ανθισμένο και μοσχοβολημένο κήπο που να διαρκέσει μέχρι και το φθινόπωρο. Ο κήπος κάθε εποχή απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και λίγες γνώσεις, είτε πρόκειται για φυτά εξωτερικού ή εσωτερικού χώρου.

Η περίοδος λίγο πριν την άνοιξη ενδείκνυται για το σκάλισμα, ώστε να αεριστεί το χώμα καθώς και για ψεκασμό με ειδικά φάρμακα, για να προλάβουμε την εμφάνιση ζιζανίων, που μπορεί να καταστρέψουν τα φυτά. Το λίπασμα για την αναζωογόνηση και δυνάμωμα μπορεί να μπει μέχρι και το τέλος Μαΐου όπου ο καιρός είναι ακόμα δροσερός. Καλό είναι να ζητηθεί η γνώμη κάποιου ειδικού, ούτως ώστε να δώσει το σωστό λίπασμα για το είδος των φυτών. Το κλάδεμα είναι και αυτό δουλειά της άνοιξης. Τα δέντρα που δεν βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας θα πρέπει να κλαδευτούν και να αφαιρεθεί ό,τι είναι άχρηστο σε αυτά. Οι θάμνοι επίσης πρέπει να κλαδευτούν και να τους δοθεί όμορφο σχήμα.

Μέχρι τέλος λοιπόν Απριλίου είναι η πιο κατάλληλη εποχή όπου μπορούμε να φυτέψουμε ή να σπείρουμε εποχιακά φυτά, που θα ανθοφορήσουν το καλοκαίρι. Τα σκυλάκια, οι κατιφέδες, οι μαργαρίτες, οι πετούνιες, τα γαρύφαλλα, το μοσχομπίζελο και ένα σωρό άλλα χαρίζουν πανέμορφα λουλούδια με μοναδικούς χρωματισμούς και άρωμα. Τα φυτά με πόριζα και παραφυάδες θα πρέπει να αραιώσουν. Αφαιρούνται οι μικροί βλαστοί που αναπτύχθηκαν κοντά στη ρίζα του φυτού και μεταφέρονται σε άλλο μέρος ή γλάστρα, αναπτύσσοντας έτσι νέα φυτά.

Ας εφοδιαστούμε λοιπόν με ό,τι εργαλείο είναι απαραίτητο για την περιποίηση του κήπου, ας φορέσουμε τα γάντια προστασίας για το δέρμα και εμπρός δουλειά για ένα όμορφο ολάνθιστο κήπο, μπαλκόνι ή βεράντα. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τις χρωματικές σας συνθέσεις είναι να δημιουργήσετε ένα φόντο από πράσινα πολυετή φυτά που είναι οι θάμνοι, όπως ο πυράκανθος, το ευώνυμο και τα καλλωπιστικά δέντρα φυλλοβόλα και αειθαλή. Τα φυτά αυτά θα δημιουργήσουν το φόντο πάνω στο οποίο θα αναδειχθούν τα χρώματα των λουλουδιών.

Λουλούδια που ανθίζουν σε διαφορετικές περιόδους του χρόνου πρέπει να συμπεριληφθούν στον κήπο, ώστε να χαρίζουν συνεχώς χρώμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ