HomeΣΠΙΤΙΜΠΑΝΙΟΈπιπλα, είδη υγιεινής, πλακάκια, αξεσουάρ

Έπιπλα, είδη υγιεινής, πλακάκια, αξεσουάρ

Το σύγχρονο μπάνιο αντικατοπτρίζει τη στροφή της κοινωνίας από μια κοινωνία κανόνων και αξιών σε μια ανοικτή κοινωνία ατόμων προσανατολισμένων στην απόλαυση και την εμπειρία.

Η εικόνα που είχαμε για το ιδανικό μπάνιο τα τελευταία 50 χρόνια, άλλαξε από τον τυποποιημένο “υγρό” χώρο σε ένα χώρο κατοικήσιμο, ο οποίος μαζί με τις βασικές απαιτήσεις μας για προσωπική υγιεινή, εξυπηρετεί επίσης και τις ανάγκες μας για χαλάρωση και άσκηση.

Για να μην αναφερθούμε και στην αισθητική ποιότητα, η οποία με την τεράστια γκάμα επιλογών που μας προσφέρει η αγορά και το μοντέρνο σχεδιασμό του χώρου του μπάνιου, έκανε την εικόνα που είχαμε, πραγματικά αγνώριστη.

Οι σύγχρονες μπανιέρες μπορεί να είναι εμαγιέ ή ακρυλικές και τις βρίσκουμε σε διάφορα σχήματα. Μπορεί να είναι οβάλ, ορθογώνιες, στρογγυλές, γωνιακές, με ενσωματωμένο σύστημα υδρομασάζ και πολλά άλλα έξτρα.

Αυτό όμως που πραγματικά έκανε τη μεγάλη έκπληξη τα τελευταία χρόνια είναι ο νιπτήρας. Στο σχεδιασμό του νιπτήρα δεν υπάρχουν πια όρια. Τα υλικά, τα χρώματα, τα μεγέθη, οι φόρμες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τόσα πολλά, που δεν μπορούμε ούτε καν να τα αναφέρουμε ακόμα και γενικά. Πληροφοριακά αναφέρουμε μόνο τα διάφορα είδη που μπορούμε να επιλέξουμε που είναι ο κρεμαστός νιπτήρας ή επίτοιχος, ο νιπτήρας με πόδι ή κολώνα, ο πλήρως ενσωματωμένος στον πάγκο νιπτήρας ή υποκαθήμενος ή ένθετος, ο επικαθήμενος ή καθιστός και τέλος ο νιπτήρας, που αποτελείται από ένα ενιαίο κομμάτι μαζί με τον πάγκο.

Στην περίπτωση της τουαλέτας, όπως και στα υπόλοιπα είδη οι επιλογές είναι αμέτρητες. Οι τουαλέτες μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, τις κρεμαστές, τις βαθιές λεκάνες και τις ρηχές λεκάνες.

Οι κρεμαστές τουαλέτες είναι στερεωμένες στον τοίχο και έχουν το «καζανάκι» ενσωματωμένο μέσα στον τοίχο. Το πλεονέκτημα τους είναι ότι αφήνουν το πάτωμα ελεύθερο κάτι που διευκολύνει πολύ το καθάρισμα. Οι ρηχές λεκάνες χρησιμοποιούνται συνήθως σε κλινικές και νοσοκομεία.

Η ντουζιέρα μπαίνει δυναμικά στο χώρο ολοένα και περισσότερο προσαρμοσμένη στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι στερείται της άνεσης που παρέχει.

Στο δάπεδο του μπάνιου συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε υλικά αντιολισθητικά και που αντέχουν στην υγρασία. Σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας στα υλικά μπορούμε να βάλουμε σχεδόν ότι πάτωμα θέλουμε, από κεραμικό, μέχρι ξύλο, μέχρι συνθετικό βινύλιο, λαμινάτο και διάφορες άλλες επιλογές.

Ένα μπάνιο με ξύλινο δάπεδο ή λαμινάτο δείχνει πιο ζεστό, σαν ένας κατοικήσιμος χώρος. Βέβαια το ξύλο που θα τοποθετήσουμε στο μπάνιο, θα πρέπει να είναι επεξεργασμένο ειδικά για να αντέχει σε χώρους με ψηλή υγρασία. Τα έπιπλα που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο είναι συνήθως βοηθητικά για τη λειτουργία του.

Ο πάγκος γύρω από το νιπτήρα μπορεί να ντυθεί με μάρμαρο, γρανίτη, κεραμικό, ψηφίδες, γυαλί, μέταλλο, ανάλογα πάντα με τη διακόσμηση που θα επιλέξουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ