HomeΣΠΙΤΙΠΑΙΔΙΚΟ - ΕΦΗΒΙΚΟΧώρος ονείρου και φαντασίας…

Χώρος ονείρου και φαντασίας…

Όταν τα μαθήματα τελειώνουν, και αρχίζουν οι διακοπές, το παιδικό δωμάτιο από χώρος μελέτης αρχίζει σιγά σιγά να μετατρέπεται σε χώρο ξεκούρασης και παιχνιδιού.

Μπορούμε πια να επιτρέπουμε στους μικρούς μας φίλους λίγη ανεμελιά παραπάνω. Εξάλλου, το καλοκαίρι  το απαιτεί!

Δώστε στα  παιδιά την ευκαιρία να κοιμηθούν στην αγκαλιά του αγαπημένου τους καρτούν, στολίστε τους τοίχους με χαρούμενα καδράκια, επιτρέψτε στον καλοκαιρινό ήλιο να περάσει στο δωμάτιο μέσα από ανάλαφρες κουρτίνες και αφήστε την φαντασία των παιδιών να τα ταξιδέψει στον μαγικό τους κόσμο.

Η επιλογή λοιπόν του δωματίου που θα φιλοξενήσει το παιδί είναι πρωταρχικής σημασίας. Η σωστή κατεύθυνση, η παρουσία του ηλιακού φωτός και οι δυνατότητες που πρέπει να προσφέρει για τα επόμενα χρόνια καθορίζουν τα κριτήριά του.

Βαφές και χρώματα

Τα χρώματα στους τοίχους του βρεφικού δωματίου παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καλή ψυχολογία τόσο του παιδιού όσο και τη δική σας. Το βρεφικό – παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι βαμμένο σε ανοιχτά παστέλ χρώματα:  ροζ, μοβ, γαλάζιο, πράσινο λαχανί, κίτρινο, πορτοκαλί, με βάση το λευκό, αφού αυτά, είναι αποδεδειγμένο πως, ηρεμούν τα μικρά παιδιά και όχι μόνο. Τα έντονα και σκούρα χρώματα όπως το κόκκινο, το βαθύ μπλε, το σκούρο πράσινο, παρατηρήθηκε ότι προκαλούν εκνευρισμό και φόβο στο παιδί.

Όταν οι γονείς αποφασίσουν να βάψουν το παιδικό δωμάτιο λευκό ή σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την αγορά μπογιάς από κάποιο χρωματοπωλείο. Τα χρώματα πρέπει να πληρούν όλα εκείνα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά κριτήρια για την ασφάλεια των παιδιών. Πρέπει το προϊόν να φέρει στη συσκευασία ή στην ετικέτα το διακριτικό οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ε.Ε. με το λουλούδι.

Για να αγαπήσει το παιδί τα χρώματα…

Από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του το παιδί πρέπει να γνωρίσει τα χρώματα. Καλό είναι να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερα από αυτά για να τα γνωρίσει και να τα αναγνωρίζει. Φροντίζουμε λοιπόν με διάφορους τρόπους να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και να πολλαπλασιάσουμε τα ερεθίσματά του. Υπάρχουν πολλές έξυπνες ιδέες για χρωματικές εναλλαγές και ερεθίσματα, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη ζωγραφιά στον τοίχο που μπορεί να φιλοτεχνηθεί από εσάς τους γονείς, ή επένδυση ενός τοίχου με wallpaper, που να παρουσιάζει αγαπημένους ήρωες παραμυθιών, αλλά και ο συνδυασμός χρωμάτων στα έπιπλα όπως το κρεβατάκι, η ντουλάπα, η συρταριέρα, όπου μπορεί το κάθε συρτάρι να βαφτεί με διαφορετικό χρώμα, οι χαρούμενες ανάλαφρες κουρτίνες και τα λευκά είδη, καθώς επίσης και η πολυχρωμία στα παιχνίδια που το περιτριγυρίζουν. Ο κόσμος των χρωμάτων στο παιδικό δωμάτιο είναι ατελείωτος.

Αποφύγετε οικονομικές σπατάλες ή αγορές που θα σας αναγκάσουν να κάνετε κι άλλες κι άλλες, προκειμένου να δημιουργήσετε το ντεκόρ που είδατε σε μια βιτρίνα ή στις σελίδες κάποιου περιοδικού. Κάντε μια καλή έρευνα αγοράς πριν αγοράσετε οτιδήποτε για το δωμάτιο του παιδιού και δημιουργήστε ένα χώρο ζωντανό, ένα χώρο έκφρασης και δημιουργίας, ονείρου και φαντασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ