ROOF GARDEN IDEAS

Written by Alexia Michael

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να περάσει κανείς στιγμές χαλάρωσης στον κήπο του ή το μπαλκόνι του. Τι γίνεται όμως αν κάποιος δεν έχει κήπο ή το μπαλκόνι είναι πολύ μικρό ; Εάν υπάρχει χώρος, μπορεί να δημιουργηθεί ένας όμορφος κήπος στην οροφή ή όπως πιο διαδεδομένα είναι γνωστό, να δημιουργηθεί ένα roof garden!

Για αρχή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε είναι το πόσο καλή είναι η μόνωση της ταράτσας σας. Εάν έχετε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορείτε να ξεκινήσετε, μετά πρέπει να διασφαλίσετε ότι οι ρίζες των φυτών που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, δεν θα είναι σε άμεση επαφή με την μόνωση. Για να το πετύχετε αυτό, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μεγάλες γλάστρες ή περιμετρικά της οροφής να κτίσετε ανθώνες. Βέβαια, η βάση τους θα πρέπει να περιέχει φίλτρα αλλά και μονωτικό υλικό, το οποίο θα εμποδίζει τις ρίζες να το διαπεράσουν και αν επιλέξετε να εγκαταστήσετε σύστημα ποτίσματος, διασφαλίστε ότι υπάρχει τρόπος να διαφεύγει το νερό για να αποφευχθεί η διάβρωση.

Όσο αφορά τώρα την διαμόρφωση του χώρου σας, μια δημοφιλής επιλογή είναι οι ξύλινες πέργολες, οι οποίες μπορούν να γίνουν κατά παραγγελία βάσει των διαστάσεων του χώρου σας. Για μια πιο οικονομική λύση, υπάρχουν έτοιμες πέργολες αλλά και μεγάλων διαστάσεων τέντες. Βεβαιωθείτε μόνο ότι είναι καλά στερεωμένα στο δάπεδο, για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις, σε περίπτωση δυνατών ανέμων.

Μιλώντας για δάπεδα, αν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας, τα ξύλινα καταστρώματα(decks) είναι μια πολύ όμορφη λύση, που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεστε εκτός σπιτιού. Εναλλακτικά, αν δεν το επιτρέπει το budget σας, αλλά δεν θέλετε κιόλας να φαίνεται η μόνωση, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε χαλίκια ή/και βότσαλα.

Στο κομμάτι της επιλογής των επίπλων, καθώς στην Κύπρο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της μέρας, πρέπει να επιλέξετε προϊόντα που να είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά για εξωτερικούς χώρους, για μπορούν να αντέχουν την συνεχή ηλιοφάνεια. Ειδικότερα, για να παρατείνετε το χρόνο ζωής τους, μια εύκολη λύση θα ήταν να χρησιμοποιήσετε καλύμματα για όσες ώρες δεν τα χρησιμοποιείτε.

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ο φωτισμός. Μιας και τα φωτιστικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι συνεχώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, πρέπει να φροντίσετε να αγοράσετε προϊόντα που κρατούν το εσωτερικό του φωτιστικού υδατοστεγές. Επιπρόσθετα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μικρά φωτοβολταϊκά, τα οποία θα σας εξοικονομούσαν ενέργεια. Αν πάλι θέλετε να προσθέσετε μια πιο χαρούμενη νότα στα βράδια σας, στο εμπόριο κυκλοφορούν αλυσίδες φωτισμού για εξωτερικούς χώρους, τις οποίες θα μπορούσατε να κρεμάσετε από την μια άκρη της ταράτσας μέχρι την άλλη ή γύρω από μεγάλα φυτά ή μικρά δέντρα. Ιδιαίτερα, αν έχετε deck, μην διστάσετε να εντάξετε υποδαπέδιο φωτισμό, δημιουργώντας έτσι μια πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τα φυτά που θα επιλέξετε, να έχετε υπόψη σας ότι χρειάζεστε φυτά που έχουν μεγάλη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες και ξηρές συνθήκες. Για παράδειγμα, μια κομψή επιλογή είναι ελιές μέσα σε μεγάλες γλάστρες ή χαμηλά θαμνώδη φυτά τα οποία παράλληλα θα παρέχουν ιδιωτικότητα. Μάλιστα, αν είστε λάτρεις του υγρού στοιχείου, ένα μικρό συντριβάνι θα ήταν μια υπέροχη προσθήκη στο χώρο σας. Να θυμάστε μόνο ό,τι κι αν επιλέξετε να κάνετε, να αφήσετε ελεύθερη την φαντασία σας να δημιουργήσει!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ