HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΚατασκευή Βραχόκηπου!

Κατασκευή Βραχόκηπου!

Η αγαπημένη γωνιά σας στον κήπο!

Η φύση μας στην Κύπρο χαρακτηρίζεται έντονα από το μεσογειακό στοιχείο, όπως και από περίτεχνες συνθέσεις πέτρας και νερού. Φυσικές εικόνες αυτού του είδους δεν θα μπορούσαν να παραλειφθούν κατά τη σχεδίαση ενός σύγχρονου κήπου. Οι βραχόκηποι-βραχοσυνθέσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στη μοντέρνα κηποτεχνία, καθώς προσφέρουν μοναδική ομορφιά, ποικιλία και πρωτοτυπία στον εξωτερικό μας χώρο. Αποτελούν ξεχωριστά κομμάτια του κήπου, διαμορφωμένα από διακοσμητικές πέτρες, βράχους, κορμούς δέντρων, ρίζες και πιθάρια, οι συνδυασμοί των οποίων δένουν αρμονικά με τα λοιπά στοιχεία του εξωτερικού χώρου, όπως και με το αρχιτεκτονικό ύφος της κατοικίας. Οι διαστάσεις και οι μορφές ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του κήπου.

Τα υλικά, τα φυτά και η μορφή της βραχοσύνθεσης θα πρέπει να επιλεχθούν με προσοχή. Η παρουσία μιας βραχοσύνθεσης σπάει τη μονοτονία ενός κοινού κήπου. Τοποθετημένη ανάμεσα σε κάποιες περιοχές με γκαζόν ή σε κάποια αδιάφορα σημεία του χώρου, μπορεί να τα αναδείξει σε αγαπημένες γωνιές του κήπου. Αφού επιλεγεί η κατάλληλη τοποθεσία μέσα στον κήπο, η μορφή και το μέγεθός της, προχωράμε στη διαδικασία διαμόρφωσης του βραχόκηπου, τοποθετώντας το θεμέλιο στοιχείο της σύνθεσης, που είναι το κατάλληλο έδαφος. Το χώμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ, με καλή αποστράγγιση (αμμοαργιλώδες) και να φέρει στρώσεις χοντρού χαλικιού, τα οποία θα συγκρατούν το χώμα, προστατεύοντάς το από ενδεχόμενες διαβρώσεις λόγω υπερβολικής συγκέντρωσης νερού (άρδευσης ή καιρικών συνθηκών).

Εστιαζόμενοι στη διακοσμητική διάσταση ενός βραχόκηπου, τοποθετούμε τους βράχους (πέτρες), ρίζες, κορμούς, βότσαλα, πιθάρια, τα οποία αποτελούν τα επιβλητικά στοιχεία της σύνθεσης, προσέχοντας ώστε να δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο.

Τα φυτά αποτελούν το δεύτερο κυρίαρχο στοιχείο ενός βραχόκηπου και η επιλογή τους θα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που θα επικρατούν στο χώρο όπου θα τοποθετηθούν. Τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν συστήνεται να είναι ανθεκτικά, σε ξερά και άγονα εδάφη. Κακτοειδή, παχύφυτα, πολυετή ποώδη και ετήσια ανθόφυτα μπορούν να χαρίσουν ζωή στο μικρό μας βραχόκηπο. Ως κύριο και επιβλητικό φυτό επιλέξτε μια δράκαινα ή ένα γιούκα το οποίο θα τοποθετήσετε σε κεντρικό ή περίοπτο σημείο, ενώ για τη λοιπή φυτική σύνθεση ιδανικές επιλογές θεωρούνται οι μικροί θάμνοι (κυδωνίαστρο, ερυθρελάτη, γιουνίπερο) όπως και μικρά φρύγανα. Ο ελεύθερος χώρος μπορεί να καλυφθεί με εδαφοκαλυπτικά ή διάφορα αδρανή υλικά όπως χαλίκι, πέτρινες πλάκες, βότσαλα ή χοντρόκοκκη άμμο. Για φυσικότερα αποτελέσματα επιλέξτε φλοιούς δέντρων, πολτοποιημένα κλαδιά ή πριονίδι. Η κάλυψη του εδάφους βοηθά στη διατήρηση της καθαριότητας (κατακράτηση χώματος) και ολοκληρώνει το γενικό διακοσμητικό ύφος της κατασκευής.

Ο βραχόκηπος δεν απαιτεί τακτική συντήρηση, καθώς τα είδη των φυτών που χρησιμοποιούνται δεν χρειάζονται πολύ νερό και συχνές λιπάνσεις. Για τη σωστή συντήρηση του χώρου θα πρέπει να γίνεται ο βασικός καθαρισμός του με βοτάνισμα (απομάκρυνση ζιζανίων) και εμπλουτισμό-συμπλήρωση του χώματος με νέο καθώς με την πάροδο του χειμώνα χάνετε σημαντική ποσότητά του λόγω των τακτικών βροχοπτώσεων. Όσα φυτά καταστρέφονται θα πρέπει να απομακρύνονται και να αντικαθιστώνται με νέα ώστε να μη χαλάει η αρμονική εικόνα του βραχόκηπου. Κοπή ξερών λουλουδιών, κλαδιών, καθώς και λιπάνσεις 2 φορές το χρόνο (άνοιξη, φθινόπωρο), είναι εξίσου απαραίτητες για την ορθή συντήρηση του χώρου.

Αφιερώστε ένα κομμάτι του κήπου σας για τη διαμόρφωση ενός βραχόκηπου χαρίζοντας στον εξωτερικό σας χώρο τη μικρογραφία ενός απόλυτα “φυσικού τοπίου” και να είστε σίγουροι πως η τοποθεσία του βραχόκηπου θα αποτελέσει την αγαπημένη γωνιά σας στο χώρο του κήπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ