HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣΥΜΒΟΥΛΕΣΤο υδάτινο στοιχείο στον Κήπο!

Το υδάτινο στοιχείο στον Κήπο!

Το νερό, αποτελεί μια ξεχωριστή νότα μέσα στον κήπο και είναι οπωσδήποτε ένα αξιοπρόσεκτο και δυνατό σημείο στον χώρο αυτό.

Η πισίνα, μια λιμνούλα με νούφαρα και ψαράκια, το ποταμάκι, το σιντριβάνι, μικροί καταρράκτες, μια κρήνη, ακόμα και μια πέτρινη γούρνα, το κάθε ένα με την παρουσία του και τον τρόπο κατασκευής του γίνεται ένα με τη φύση, ένα δυνατό στοιχείο που θυμίζει εξοχή και δημιουργεί πραγματική όαση δροσιάς. Άλλες φορές η σύνθεση ο συνδυασμός η πορεία του νερού, οι λίμνες, τα γεφυράκια σε συνδυασμό με το περιβάλλον, δέντρα λουλούδια, γρασίδι, δρομάκια, κιόσκι, μας προσφέρουν το ρομαντισμό μιας άλλης εποχής. Το νερό στο σπίτι και στον κήπο, λειτουργεί ευεργετικά για τον άνθρωπο, βελτιώνοντας την ψυχική του διάθεση και την πνευματική του κατάσταση.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο κήπος έχει πια περάσει στα χέρια των ειδικών οι οποίοι αποκαλούνται Αρχιτέκτονες τοπίου, ή τοπιοτέχνες και αναλαμβάνουν τον σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό, την άρτια κατασκευή όσον αφορά κτίσματα και επιστρώσεις με τα αρμόζοντα υλικά, καθώς και τη σωστή επιλογή και φύτευση δέντρων και φυτών. Ένας ειδικός θα δώσει ισορροπία όγκων, σε ένα ξέφρενο παιγνίδι χρωμάτων, ήχου και λειτουργικότητας στον κήπο χρησιμοποιώντας πολλά και διαφορετικά υλικά, αντικείμενα, φυτά και δέντρα.

Αν είστε από τους ανθρώπους που ψάχνονται για ένα γοητευτικό ‘υλικό’ για να δώσετε ατμόσφαιρα ζωντάνιας και μαγείας στον κήπο σας, τότε το νερό, ίσως είναι το ιδανικότερο. Το νερό όταν κινείται δίνει την αίσθηση μιας μοναδικής ομορφιάς, κίνησης και ζωντάνιας στον κήπο, σε συνδυασμό με τον τόσο ηρεμιστικό ήχο που εκπέμπει. Τρόποι ένταξης του νερού στον κήπο υπάρχουν πολλοί αρκεί να γνωρίζεται τι θέλετε και να δουλέψουν με υπομονή, η φαντασία, το γούστο σε συνάρτηση με τα σωστά υλικά.

Για παράδειγμα η κατασκευή και η τοποθέτηση ενός σιντριβανιού είναι πολύ σημαντική, αφού πρώτα θα πρέπει να επιλεγεί ένα σημείο που το σιντριβάνι να είναι ορατό από το εξωτερικό καθιστικό κήπου, άλλα και από τους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τη θέα του κάθε εποχή του χρόνου και κάθε στιγμή. Προσέξτε, αν πρόκειται να φυτέψετε υδρόβια φυτά και λουλούδια τότε θα πρέπει να το βλέπει ο ήλιος, για να ενθαρρύνεται η σωστή ανάπτυξη τους, αλλά και για την καλή και υγιή ανάπτυξη των ψαριών που τυχόν να βάλετε σ’αυτό. Η τακτική φροντίδα και καθαρισμός του από ξηρά φύλλα που πέφτουν από τα γύρω δέντρα και άλλες τυχόν ακαθαρσίες, θα βοηθήσουν στο να μην μολύνεται το νερό της λίμνης. Ας έχουμε υπόψη μας όμως ότι σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα που ευκολύνουν στο να έχουμε κινούμενο νερό στη λίμνη μας ή υδρόβια φυτά, χωρίς να υπάρχει κανένα από τα προβλήματα που συνδέονται με το νερό που λιμνάζει. Απαραίτητος κρίνεται και ένας καλός φωτισμός γύρω από το σιντριβάνι, αλλά και κάποιες φορές καλό είναι να τοποθετείται και ειδικός φωτισμός που έτσι που να χρωματίζει το νερό και να προσθέτει μυστήριο στην κατασκευή και τα γύρω στοιχεία.

Υπάρχουν προκατασκευασμένες λίμνες σε μεγάλη ποικιλία που είναι πολύ εύκολες στην τοποθέτηση με υλικά αβλαβή προς τα φυτά και τα ψάρια και που αντέχουν σε ψηλές θερμοκρασίες και που μπορούν να επενδυθούν με πάρα πολλούς τρόπους όπως πέτρα, βράχους, μάρμαρο, πάντοτε σύμφωνα με το γούστο και το τι ταιριάζει στο περιβάλλον.
Αν πάλι προτιμάτε να δημιουργήσετε μια άκρως εντυπωσιακή κατασκευή, τότε δώστε υψομετρικές κλήσεις στο έδαφος με λίμνη στο ψηλότερο μέρος που με την υπερχείλιση της, το νερό να δημιούργει τεχνητό καταρράκτη, ακολούθως το νερό να κυλά στο τσιμεντένιο ποταμάκι και να πέφτει σε μια άλλη τεχνητή λίμνη. Η πορεία αυτή του νερού συνεπάγεται ηλεκτρική παροχή, μηχανικό εξοπλισμό και υπόγειο σύστημα, ούτως ώστε να γίνεται σωστά η ανακύκλωση του νερού. Άλλωστε το τεχνικό μέρος μιας τέτοιας ανακύκλωσης είναι σχετικά εύκολο να πραγματοποιηθεί σήμερα, αφού στην αγορά θα βρείτε αντλίες που μπορούν να τραβούν το νερό από ένα σημείο και να το στέλνουν με διαρκή ροή σ’ένα άλλο. Και στην κατασκευή αυτή ο φωτισμός για τις βραδινές ώρες θα πρέπει να είναι ανάλογος ώστε να δημιουργούνται εντυπωσιακά εφέ και να δίνεται η ευκαιρία να απολαμβάνουμε όμορφες σκηνές σε καταπληκτικές στιγμές χαλάρωσης.

Το τρεχούμενο νερό, μπορεί να κυλάει χαμηλά ή να τρέχει από μια παλιά πέτρινη βρύση, μέσα από μια στάμνα, από ένα πήλινο πιθάρι ή μέσα από ένα γύψινο ή πέτρινο αγαλματάκι, ακόμα και μέσα από ένα σωρό όμορφα στοιβαγμένους βράχους. Μεγάλες πέτρες μπορούν να σχηματίσουν λιμνούλα που να γεμίζει με νερό που πέφτει από ένα βράχο που να βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο. Σε πολλές λιμνούλες τοποθετείτε εκτός από το σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού και μηχάνημα εκτόξευσης νερού με timer και έτσι όλα γίνονται πιο όμορφα και γοητευτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ