HomeDEVELOPERSΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΠΟΡΤΕΣ - ΠΑΡΑΘΥΡΑ... Σημαντικά δομικά στοιχεία

ΠΟΡΤΕΣ – ΠΑΡΑΘΥΡΑ… Σημαντικά δομικά στοιχεία

Τα κουφώματα (πόρτες, παράθυρα) είναι σημαντικά δομικά στοιχεία μιας οικοδομής και επηρεάζουν καθοριστικά την ποιότητα, το κόστος και την αισθητική της.

Προσαρμόζονται στα εσωτερικά και εξωτερικά ανοίγματα ενός οικοδομήματος με σκοπό την προστασία από τα φυσικά φαινόμενα όπως το κρύο και τη βροχή. Η έρευνα, ο σχεδιασμός, η παραγωγή, οι μετρήσεις αντοχής, η πιστοποίηση της ποιότητας, είναι μερικά από τα καθοριστικά βήματα που συνθέτουν την ολική ποιότητα του κουφώματος πριν την διάθεση και τελική τοποθέτηση του προϊόντος.

Οι πόρτες και τα παράθυρα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας οικοδομής, καθώς και μιας διακόσμησης.

Ξύλινες πόρτες

Η κατηγοριοποίηση της ξύλινης πόρτας μπορεί να γίνει σύμφωνα με το σχέδιο, το άνοιγμα, την τιμή και το υλικό. Στην κατηγοριοποίηση κατά σχέδιο υπάρχουν οι επίπεδες, οι πόρτες με πηχάκια αλουμινίου, οι παραδοσιακές, οι πρεσαριστές, οι ταμπλαδωτές, οι τζαμωτές κλπ. Τα ξύλινα κουφώματα πρέπει να εξασφαλίζουν έναν μεγάλο αριθμό λειτουργιών, όπως: ασφάλεια, θερμομόνωση – ηχομόνωση, να είναι ανθεκτικά στη φωτιά, να είναι στεγανά (από αέρα και νερό), καθώς και έλεγχο της ηλιακής ακτινοβολίας, να έχουν ηλιοπροστασία, μηχανικές αντοχές (σε κρούση και κακή χρήση), εύκολο καθαρισμό – συντήρηση και άριστη αισθητική.

Κατάλληλα ξύλα για την κατασκευή κουφωμάτων
Για την κατασκευή κουφωμάτων ενδείκνυται να χρησιμοποιείται σκληρή ξυλεία. Τα σκληρά ξύλα έχουν καλύτερες μηχανικές ιδιότητες, είναι πιο ανθεκτικά στη φθορά και στο σάπισμα και απορροφούν λιγότερη υγρασία. Ωστόσο, έχουν υψηλό κόστος και η επεξεργασία τους είναι δυσκολότερη από τα μαλακά ξύλα. Τα καταλληλότερα ξύλα για την κατασκευή κουφωμάτων θεωρούνται τα τροπικά Τeak, Iroko, Sapeli κ.ά. καθώς και το κοκκινόξυλο. Στις σύγχρονες κατασκευές κάποια μέρη των κουφωμάτων μπορούν να κατασκευαστούν από προϊόντα ξύλου όπως ινοσανίδες (MDF), μοριοσανίδες και επικολλητή ξυλεία που ενδείκνυνται για την κατασκευή ανθεκτικών πλαισίων κουφωμάτων. Τα ξύλινα παράθυρα αποτελούνται από το τζαμλίκι (κινητό εσωτερικό φύλλο), την ποδιά, το κάτω μέρος της κάσας και τα εξώφυλλα (ραμποτέ, ταμπλαδωτά, με περσίδες). Στις καινούριες κατασκευές, υπάρχει πρόβλεψη χώρου και για την τοποθέτηση σίτας.

Υαλοπετάσματα

Τα υαλοπετάσματα είναι αυτοφερόμενες κατασκευές που στηρίζονται στα δομικά στοιχεία των κτιρίων, έχουν θερμομονωτική και ηχομονωτική ικανότητα και περιορίζουν τους κινδύνους συμπύκνωσης υδρατμών στο εσωτερικό τους.

Αλουμίνιο

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση αλουμινίου ως υλικό για παράθυρα, έχει ήδη επικρατήσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ποιοτικό, ανθεκτικό και μακράς διάρκειας υλικό είναι μοναδικό ως προς την πλαστικότητα και την ποικιλία χρωμάτων του. Για πολλούς ιδιοκτήτες, η ενιαία όψη και τα μεγάλα μεγέθη τζαμιού των εξωτερικών πορτών αλουμινίου, πτυσσόμενων πορτών και παραθύρων αποτελούν το βασικό λόγο για την εμπιστοσύνη τους στο υλικό αυτό.

Θερμομονωτικά συστήματα αλουμινίου

Η χρήση και η εγκατάσταση των θερμομονωτικών συστημάτων γίνεται πλέον σύμφωνα με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση την οδηγία, όλες οι νέες οικοδομές πρέπει να είναι εφοδιασμένες με «ενεργειακή ταυτότητα». Τα γνήσια προϊόντα αλουμινίου συσκευάζονται με ειδικό τρόπο όπου πρέπει να είναι εμφανής η σήμανση του προϊόντος που αποδεικνύει την επωνυμία και κατά συνέπεια την εγγύηση του προϊόντος.

Αυτόματο σύστημα κίνησης περσίδων

Το σύστημα σκίασης περσίδων – βενετικών στοριών εντός υαλοπίνακα, αποτελεί ένα νέο προϊόν για τα ανοιγόμενα και συρόμενα συστήματα. Αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει τις αυξανόμενες ανάγκες για σκίαση, είτε του οικιακού είτε του επαγγελματικού χώρου. Το σύστημα σκίασης περσίδων – βενετικών στοριών προσφέρεται είτε με χειροκίνηση είτε με ηλεκτροκίνηση και δυνατότητα ενσωμάτωσης διαφόρων αυτοματισμών που επιτρέπουν την μερική ή πλήρη αυτοματοποίηση της κίνησης.

Το σύστημα σκίασης περσίδων προσφέρεται με δυνατότητα ηλεκτροκίνησης με χρήση διακόπτη αφής ή ακόμα και με τηλεχειρισμό εξ’ αποστάσεως. Συνδέεται επίσης με εξωτερικούς αισθητήρες επιτρέποντας την πλήρη ή μερική αυτοματοποίηση των λειτουργιών του. Προσθέτοντας για παράδειγμα τον αντίστοιχο αισθητήρα φωτός, μπορεί να δίνεται αυτόματα εντολή για μετακίνηση και περιστροφή των περσίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ