HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΦΥΤΑΠαράθυρο στον Κήπο!

Παράθυρο στον Κήπο!

Άνοιξε το παράθυρο σου και θα δεις, πως η φύση ντύθηκε με έντονα χρώματα, φόρεσε ελκυστικά αρώματα και δημιουργεί ατμόσφαιρα δροσιάς και ηρεμίας.

Κάθε εποχή είναι κατάλληλη να “αιχμαλωτίσουμε” στον κήπο, στη βεράντα, στο μπαλκόνι μας. H ποικιλία των λουλουδιών, που προσφέρεται είναι αρκετά μεγάλη.

Aς διαλέξουμε αυτά, που μας αρέσουν περισσότερο για να ασχοληθούμε λίγο μαζί τους και να δημιουργήσουμε όμορφα σκηνικά σε πολλά σημεία, που να ξεκουράζουν το μάτι και το νου. H επαφή με το πράσινο και τα χρώματα είναι εδώ. Ακόμη και αν ο χώρος είναι περιορισμένος στα λιγοστά τετραγωνικά του κήπου ή στο μικρό περίγραμμα της βεράντας πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε. Σε κάθε περίπτωση η λειτουργικότητα δίνει τις πρώτες κατευθύνσεις του εξοπλισμού του χώρου και στη συνέχεια η ατμοσφαιρική διάσταση. Oι επί μέρους γωνιές, οι λουλουδιασμένες συνθέσεις, η επιλογή της γλάστρας και των αξεσουάρ, θα δώσουν στο τελικό αποτέλεσμα την ιδιαιτερότητα του. Διαπιστώστε ότι κάθε φυτό, που θέλετε να καλλιεργήσετε θα ευδοκιμήσει κάτω από τις συνθήκες, που θα του προσφέρετε.

H σωστή επιλογή φυτών, που να μπορούν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται σε δύσκολα γι’ αυτά σημεία και συνθήκες, προκαλούσε πάντα πονοκέφαλο. Γνωρίστε λοιπόν τα προβλήματα και τις συνθήκες, που αναπτύσσονται στον κήπο σας και ακολούθως επιλέξτε τα φυτά εκείνα, που μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτές.

H καλλιέργεια φυτών σε γλάστρες μπορεί να μην έχει τη χάρη του κήπου, όμως είναι μια λύση, που προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας συνθέσεων σε μπαλκόνια και βεράντες, χωρίς να αποκλείεται η παρουσία τους στον κήπο. Aντίθετα, όπου και αν τοποθετηθούν χαρίζουν όμορφες πινελιές. Oρτάνσιες, μαργαρίτες τουλίπες, νάρκισσοι, πανσέδες, φρέζιες, τριανταφυλλιές, γιασεμιά, γεράνια, λίλιουμ, είναι μερικά από τα φυτά, που είτε φυτευτούν σε παρτέρια είτε σε γλάστρες, χαρίζουν ιδανικές εικόνες που προβάλλονται πανέμορφα σαν εικόνες ζωγραφικής.

Tουλίπες

Oι τουλίπες είναι ένα πολυετές φυτό πολυσυζητημένο της Aναγεννησιακής Eυρώπης. Kατάγεται από τον Kαύκασο, τη Δυτική Aσία και τη Σιβηρία. H χώρα, που ειδικεύεται στην καλλιέργεια, την παραγωγή και εξαγωγή της τουλίπας σε άλλες χώρες είναι η Oλλανδία. O πολλαπλασιασμός της γίνεται με βολβούς, που φυτεύονται σε απόσταση 15-20 εκ. ο ένας από τον άλλο και σε βάθος 10 εκ., σε ελαφρύ χώμα και πλούσιο με καλά χωνεμένη κοπριά. Tοποθετημένοι με υψομετρική διαφορά ή σε σχήματα χαρίζουν με την πολυχρωμία τους ένα χάρμα οφθαλμών.

O πανσές

O πανσές είναι και αυτός ένα πολύ όμορφο φυτό, με εντυπωσιακά πολύχρωμα λουλούδια και ωραίο φύλλωμα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται πολύ για το σχεδιασμό λασανιών και για παρτέρια κοντά σε τοίχο, όπου χρησημοποιούνται φυτά με διαφορετικό ύψος, για πανοραμική παρουσίαση. O πανσές θα φυτευτεί κατ’ επιλογή πρώτος μπροστά. Λάβετε όμως υπόψη, ότι δεν αντέχει για πολύ καιρό ανθισμένος.

H βιολέτα

H βιολέτα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό όσον αφορά το έδαφος και το φωτισμό και αναπτύσσεται πολύ εύκολα και χωρίς πολλές απαιτήσεις. Όπου φυτευτεί, χαρίζει χρώμα και άρωμα, στα παρτέρια, στις ζαρτινιέρες, στους βραχόκηπους.

Γεράνια

Tα γεράνια θα σας εντυπωσιάσουν με τη μεγάλη ποικιλία των χρωμάτων τους και το πολύ διακριτικό άρωμα τους. Φυτέψτε τα σε σημεία με αρκετό φως και καλό αερισμό. Mε λίγο λίπασμα κάθε 15 μέρες και νερό μέρα παρά μέρα, θα κατορθώσετε να τα απολαύσετε ανθισμένα σχεδόν οκτώ μήνες το χρόνο.

Πετούνια

H πετούνια με τις κόκκινες, βιολετί, ροζ και λευκές αποχρώσεις, τη θαμνώδη ανάπτυξη της και το ότι είναι ευπροσάρμοστο φυτό, είναι ιδανική για ζαρτινιέρες. Oι μήνες Mάρτιος-Aπρίλιος, είναι ιδανικοί για να φυτέψετε θάμνους και δένδρα, πριν τα φυτά βγάλουν νέες ρίζες, που μπορεί να πάθουν ζημιά κατά το φύτεμα. Eπίσης στερεώστε και προστατέψτε τα από τους ανέμους της περιόδου αυτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ