HomeΣΠΙΤΙΔΑΠΕΔΟΕξωτερική Δαπεδόστρωση!

Εξωτερική Δαπεδόστρωση!

Ένα σημαντικό στοιχείο που ντύνει στην κυριολεξία τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού μας, είναι το δάπεδο.

Το δάπεδο που θα επιλέξουμε για τις βεράντες, τα πλακόστρωτα, την αυλή, τους διαδρόμους του κήπου, το χώρο στάθμευσης, το χώρο γύρω από την πισίνα, το κιόσκι και τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους.

Για να κάνουμε μια σωστή επιλογή πρέπει να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του κάθε υλικού, αλλά βέβαια και να επιλέξουμε ένα υλικό που να δένει αρμονικά με την εμφάνιση και το χρώμα του σπιτιού μας. Δεν είναι όμορφο, για παράδειγμα, να τοποθετήσουμε σε κάποιο παραδοσιακό σπίτι, μοντέρνες, μεγάλες γκρι μονοκοτουρες, κάτι που θα φαινόταν πάρα πολύ ωραίο σε μια μοντέρνα αστική κατοικία.

Τα δάπεδα που επιλέγουμε για τους εξωτερικούς  χώρους, είναι συνήθως πιο σκληρά και ανθεκτικά από τα δάπεδα εσωτερικού χώρου, γιατί δέχονται περισσότερη καταπόνηση. Πρέπει επίσης να είναι αντιολισθητικά, για να μη γλιστρούν, όταν είναι βρεγμένα. Αυτό βέβαια τα κάνει λίγο πιο δύσκολα στο καθάρισμα, αλλά είναι πολύ πιο πρακτικά.

Το ότι δεν επιλέγουμε λεία και γυαλιστερά υλικά για εξωτερικούς χώρους, εκτός από την πρακτική του πλευρά, έχει και την αισθητική του. Στον εξωτερικό χώρο συνήθως επιλέγουμε υλικά που δένουν με τη φύση. Τίποτε όμως στη φύση δεν είναι απόλυτα λείο και γυαλιστερό. Όλα έχουν μια απαλή υφή. Έτσι μπορούμε κι εμείς να επιλέξουμε από την πληθώρα των υλικών που υπάρχουν στο εμπόριο, κάτι που ταιριάζει και με τη δική μας περίπτωση, αισθητικά, χρωματικά και οικονομικά και να φαίνεται ευχάριστο και ταιριαστό στην όψη. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ φυσικών και τεχνητών πετρωμάτων, μονοκοτουρες, κεραμικά, πλυντόν, σταμπωτό μπετόν και διακοσμητικά χρωματιστά τουβλάκια.

Προτού κάνουμε λοιπόν την επιλογή μας, θα καθορίσουμε τους χώρους που θα δαπεδοστρώσουμε και θα δούμε τις ανάγκες μας. Είναι ο χώρος στεγασμένος; Απόλυτα καθιστικός; Μια βεράντα, ας πούμε. Είναι χώρος που θα παίζουν τα παιδιά; Χώρος που μπορεί να λερώνεται εύκολα; (παρκινγκ, ψησταριά). Όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία για το είδος του δαπέδου που θα επιλέξουμε, γιατί μπορούμε για παράδειγμα, να τοποθετήσουμε στο χώρο που θα παίζουν τα παιδιά ένα μαλακό δάπεδο, ενώ στο χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου, σίγουρα δεν πρέπει να βάλουμε ανοιχτόχρωμα δάπεδα, που θα λερώνονται από τα σημάδια που αφήνουν τα λάστιχα ή τα λάδια του αυτοκινήτου.

Στις σκεπασμένες βεράντες μπορούμε να βάλουμε κάτι που να είναι πιο λείο, μπορούμε ακόμα να συνεχίσουμε και το υλικό που έχουμε στον εσωτερικό χώρο, αν βέβαια είναι κεραμικό, ώστε να φαίνεται ένας ενιαίος χώρος. Αυτό είναι πολύ βοηθητικό σε μικρούς κυρίως χώρους, όπου θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση της απλοχωριάς.

Αν έχουμε στον κήπο μας μικρά μονοπατάκια που ενώνουν τα παρτέρια ή που μας οδηγούν στο κιόσκι ή σε κάποιο ξέφωτο, μπορούμε να τα ντύσουμε με πλακόστρωτο από φυσική πετρά, από τσιμεντόπλακες, από ανθεκτικό cotton με τραχιά επιφάνεια, μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε και χαλίκι, στρωμένο ανάμεσα σε πλαίσια από διακοσμητικά τουβλάκια. Αν δεξιά και αριστερά από τα δρομάκια αυτά έχουμε γρασίδι, καλό είναι να μην έχουν υψομετρική διαφορά από το χώμα, για να μην έχουμε πρόβλημα όταν κουρεύουμε το γρασίδι.

Στα εξωτερικά σκαλοπάτια πρέπει να τοποθετήσουμε ένα δάπεδο που να μη γλιστρά για να αποφεύγουμε ατυχήματα. Το ίδιο ισχύει και για το χώρο γύρω από την πισίνα, που πρέπει να είναι αντιολισθητικός, αλλά να αντέχει και στο νερό και να είναι και ευχάριστος στην αφή, αφού, ως επί το πλείστον θα τον πατάμε ξυπόλυτοι. Ένα πολύ καλό υλικό για το χώρο αυτό είναι το ξύλινο ή το συνθετικό deck. Το deck μπορεί επίσης να τοποθετηθεί και σε αίθρια, σε κιόσκια και σε παιχνιδοτοπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ