HomeΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣΔιακόσμηση με παστελ χρώματα...

Διακόσμηση με παστελ χρώματα…

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

Τα παστέλ χρώματα αποτελούν διαχρονικά μια από τις πιο κομψές επιλογές στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης, καθώς αποπνέουν ηρεμία και ταυτόχρονα φινέτσα. Είναι μια επιλογή χρωμάτων που οι πλείστοι επιλέγουν για τα σπίτια τους, καθώς η ουδετερότητα τους επιτρέπει αμέτρητους συνδυασμούς, ειδικά με αξεσουάρ σε πιο έντονα χρώματα.

Τι ακριβώς όμως είναι τα παστέλ χρώματα;

Τα παστέλ χρώματα είναι ουσιαστικά ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις χρωμάτων τα οποία έχουν αναμειχθεί με άσπρο. Χαρακτηρίζονται κυρίως από την ουδετερότητα τους και την ηρεμία, για αυτό άλλωστε και χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όταν πρόκειται για τη διακόσμηση των σπιτιών. Τα παστέλ χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως  βάση πάνω στην οποία μπορεί να δομηθεί η διακόσμηση ενός σπιτιού, αλλά και ως αξεσουάρ.

Η παλέτα των παστέλ χρωμάτων έχει καταπραϋντικές ιδιότητες καθώς προάγει τη χαλάρωση. Για αυτό το λόγο είναι ιδανικά για υπνοδωμάτια καθώς προσφέρουν ηρεμία πριν τον ύπνο, ενώ η χρήση τους σε ένα γραφείο βοηθά στην αύξηση της συγκέντρωσης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα βρούμε και στο σαλόνι, την κουζίνα ή ακόμη και στο μπάνιο.

Πως όμως συνδυάζονται τα παστέλ χρώματα; Είναι πολύ εύκολος ο συνδυασμός τους με άλλα χρώματα. Ιδιαίτερα δουλεύουν αρμονικά με γκρι σε όλες του τις εντάσεις και αποχρώσεις αλλά και με το λευκό, κάνοντας το χώρο σας να μοιάζει πιο ντελικάτος. Επιπλέον, η παστέλ γκάμα επιτρέπει τον συνδυασμό επίπλων σε αυτά τα χρώματα με μια πληθώρα υλικών όπως ξύλο, ανεπίχρηστο μπετόν και άσπρα τούβλα. Για παράδειγμα, είναι ιδανικά για industrial στυλ, ειδικά αν συνδυαστούν με σκούρο γκρίζο και το χρώμα των τούβλων σε ένα τοίχο. Ένα άλλο πλεονέκτημα τους, είναι ότι ταιριάζουν με σχεδόν όλα τα στυλ και για αυτό ακόμη κι αν κάνετε μικρές αλλαγές στο χώρο σας χρησιμοποιώντας τα, η αλλαγή θα είναι εμφανής.

Όσον αφορά το σαλόνι σας, καλό να έχετε υπόψη σας ότι μπορείτε να ξεκινήσετε μπογιατίζοντας τους τοίχους, καθώς ένα φόντο με παστέλ χρώματα αποτελεί ιδανικό καμβά για λευκά, ξύλινα αλλά και σκουρόχρωμα έπιπλα. Μπορείτε όμως να τα συνδυάσετε και με έντονα χρώματα για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, καθώς θα μπορούσατε να έχετε παστέλ τοίχους και έπιπλα σε έντονους χρωματισμούς. Αν πάλι θεωρείτε πολύ τολμηρή την επιλογή επίπλων σε έντονα χρώματα, μπορείτε να επιλέξετε παστέλ χρώματα για τα έπιπλα σας και να προσθέσετε μόνο μικρές λεπτομέρειες σε πιο έντονους χρωματισμούς. Για παράδειγμα, μπορείτε να έχετε ως βάση σας το μπεζ και να έχετε τιρκουάζ μαξιλαράκια στον καναπέ, ριχτάρια, κουρτίνες, βάζα, αξεσουάρ κλπ, καταλήγοντας έτσι σε ένα πολύ κομψό αποτέλεσμα.

Προχωρώντας στα υπνοδωμάτια, στους χώρους που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για ηρεμία και χαλάρωση, τα παστέλ χρώματα είναι αδιαμφισβήτητα φαβορί τόσο σε χρώματα στους τοίχους όσο και σε λευκά είδη και αξεσουάρ. Επίσης αν έχετε παιδιά και θέλετε να επιλέξετε χρώματα για τα υπνοδωμάτια τους, είναι πρακτικό να επιλέξετε παστέλ τόνους ως βάση, γιατί καθώς τα παιδιά σας θα μεγαλώνουν και τα γούστα τους θα αλλάζουν, οι παστέλ τόνοι θα σας λύνουν τα χέρια ως προς το με τι να τα συνδυάσετε.

Με την ίδια λογική, για το χώρο της κουζίνας μπορείτε να επιλέξετε ντουλάπια σε παστέλ τόνους συνδυάζοντας τα με λευκό backsplash ή γκρι. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να ενσωματώσετε ντουλάπια σε δύο διαφορετικά παστέλ χρώματα ή στυλ διαφορετικούς παστέλ τόνους στους τοίχους  και στα πλακάκια. Για να επιτύχετε ένα εξισορροπημένο αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε ίσες ποσότητες δύο παστέλ χρωμάτων ή επιλέξτε ένα κυρίαρχο χρώμα και χρησιμοποιήστε έναν άλλο αντίθετο τόνο για να επισημάνετε ένα χαρακτηριστικό σημείο, όπως ένα νησί κουζίνας(kitchen island). Αν δεν έχετε την ευχέρεια για αλλαγή χρώματος των ερμαριών, μπορείτε να επενδύσετε σε πιο οικονομικές λύσεις, επιλέγοντας παστέλ ψωμοθήκες, μπλέντερ, καφετιέρες, βραστήρες, τοστιέρες αλλά και μαγειρικά σκεύη και αντικείμενα. Έτσι χωρίς να αλλάξετε το χρώμα των ερμαριών σας, μόνο με την αλλαγή χρώματος σε ηλεκτρικές συσκευές και σκεύη, ανανεώνετε την κουζίνα σας.

Ότι όμως κι αν επιλέξετε τα παστέλ χρώματα πάντα θα σας λύνουν τα χέρια και θα σας δίνουν την ευχέρεια για αμέτρητους χρωματικούς συνδυασμούς!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ