HomeΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣΜε την πρώτη ματιά…

Με την πρώτη ματιά…

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

Η είσοδος αποτελεί το πρώτο πράγμα που κάποιος αντικρύζει καθώς μπαίνει σε ένα σπίτι. Κι όπως λέει ένα ρητό, οι πρώτες εντυπώσεις μετρούν πολύ! Είναι καλό λοιπόν προτού ξεκινήσετε να διακοσμείτε την είσοδο σας, να έχετε κατά νου, κάποιες γενικές γραμμές ως προς τι να κάνετε για να κλέψετε τις εντυπώσεις αλλά και για να δημιουργήσετε ένα χρηστικό χώρο.

Για αρχή, ξεκινήστε με το να καθορίσετε ποιες οι είναι οι προτεραιότητες σας για το χώρο αυτό. Θα είναι καθαρά διακοσμητικός; Αν δεν έχετε πολύ χώρο, θα είναι επίσης χρηστικός με αποθηκευτικό χώρο; Όποιες και να είναι οι ανάγκες σας, να θυμάστε ότι ο χώρος αυτός είναι κομμάτι του δικού σας σπιτιού και πρέπει πρώτα να εξυπηρετεί τις δικές σας ανάγκες και μετά να δημιουργεί ωραίες εντυπώσεις στους καλεσμένους.

Εάν βέβαια ανήκετε στην περίπτωση που δεν έχετε πολύ χώρο, καλό είναι στην είσοδο, να έχετε όλα όσα χρειάζεστε πριν να βγείτε έξω. Για παράδειγμα ένα καλόγερο για τα παλτό σας ή τα καπέλα σας (ανάλογα με την εποχή), χώρο για την τσάντα σας και τα παπούτσια σας, και φυσικά κάπου να αφήνετε ή να κρεμάζετε τα κλειδιά σας. Έτσι θα αποφευχθεί η σπατάλη άσκοπου χρόνου, προτού φύγετε από το σπίτι, ψάχνοντας για όλα αυτά.

Όσο σημαντικό όμως κι αν είναι να εκμεταλλευτείτε κάθε τετραγωνικό του χώρου σας, ένα ζεστό καλωσόρισμα τόσο για εσάς όσο και για τους φιλοξενούμενους σας είναι πάντα μια καλή ιδέα. Ένα καλωσόρισμα θα σας κάνει να χαίρεστε κάθε φορά που επιστρέφετε στο σπίτι σας, μέσα από το οποίο θα αντανακλάται ο δικό σας χαρακτήρας π.χ. αν λατρεύετε τα ταξίδια μπορείτε να εκθέσετε μικρά ενθύμια από τα ταξίδια σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να αξιοποιήστε τους τοίχους, κρεμάζοντας μια πινακίδα καλωσορίσματος, φωτογραφίες σας ή έργα τέχνης που αγαπάτε. Επιπλέον, οι καθρέφτες αποτελούν μια διαχρονική επιλογή αντικειμένων εισόδου, ενώ αν υπάρχει παράθυρο και τοποθετηθούν απέναντι από αυτό, κάνουν το χώρο να μοιάζει μεγαλύτερος.

Από την άλλη, για τους λάτρεις των φυτών, δεν θα ήταν υπέροχο με το που επιστρέφετε πίσω στο σπίτι σας, να πλημμυρίζεστε από χρώματα κι αρώματα από τα αγαπημένα σας φυτά; Τοποθετήστε μόνο φυτά που δεν απαιτούν πολύ φως, ιδιαίτερα αν δεν υπάρχει κοντά στην είσοδο σας παράθυρο, για να εξασφαλίσετε ότι θα ζήσουν περισσότερο. Αν πάλι δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα αυτή ή ο χώρος σας είναι πολύ περιορισμένος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αρωματικό χώρου  ή  αρωματικά στικς, για ένα καλωσόρισμα που αναδύει τις αγαπημένες σας μυρωδιές με το που πατάτε το πόδι σας στο σπίτι.

Το χρώμα της εισόδου είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψιν , ιδιαίτερα αν δομικά το κομμάτι της εισόδου είναι ενιαίο με το υπόλοιπο σπίτι. Θα μπορούσατε λοιπόν να μπογιατίσετε με ένα αγαπημένο σας χρώμα τον τοίχο που συναντάτε καθώς μπαίνετε σπίτι, οριοθετώντας έτσι το χώρο σας και δημιουργώντας ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε μόνο το χρώμα που θα επιλέξετε, να συνδυάζεται με τα χρώματα που κυριαρχούν στο υπόλοιπο σπίτι, ούτως ώστε να υπάρχει συνοχή και συνέχεια στους χώρους σας. Επιπρόσθετα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε wallpaper σε ένα σχέδιο της αρεσκείας σας, για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Αν πάλι είστε διστακτικοί στα προηγούμενα, χρησιμοποιήστε αντικείμενα και έπιπλα που χρωματικά να ομαδοποιούνται, υποδεικνύοντας έτσι ότι ο χώρος αυτός αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι του σπιτιού σας. Μπορείτε ακόμη να επιστρατεύσετε και ένα μικρό χαλί για το σκοπό αυτό, κάνοντας τα όρια του χώρου αυτού ακόμη πιο ευδιάκριτα.

Ο φωτισμός είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος, καθώς έτσι καθορίζεται το είδος της διάθεσης που θέλετε να επικρατεί με το που επιστρέφετε στο σπίτι. Για παράδειγμα, αν θέλετε με το που μπαίνετε να νιώθετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε spot lights ή επιτραπέζιες λάμπες με χαμηλή ένταση. Αν πάλι στοχεύετε σε ένα πιο αναζωογονητικό  αποτέλεσμα που θα σας γεμίζει με ενέργεια, ένα κρεμαστό φωτιστικό, με υψηλότερη ένταση ή λαμπρότερο χρώμα θα σας δώσει αυτό που χρειάζεστε. Προσέξτε όμως! Ισχύει ο ίδιος κανόνας με πριν: ότι φωτιστικό κι αν επιλέξετε πρέπει να είναι σε αρμονία με τις επιλογές που έχετε κάνει στο υπόλοιπο σπίτι, να είναι δηλαδή στο ίδιο στυλ και να ανήκει στην ίδια χρωματική παλέτα.

Τέλος, να θυμάστε ό,τι συνδυασμούς κι αν επιλέξετε, στο τέλος της μέρας είναι το δικό σας σπίτι και πάνω απ’ όλα πρέπει πρώτα εσείς να νιώθετε άνετα σε αυτό και μετά οι επισκέπτες σας. Γι αυτό αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη να δημιουργήσει μια είσοδο που θα θέλετε να αντικρύζετε κάθε μέρα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ