HomeDEVELOPERSΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗKατοικία στην WASHINGTON

Kατοικία στην WASHINGTON

Lake Barcroft Residence – Στις όχθες της λίμνης

  • Αρχιτέκτονες: FORMA Design, ANDREAS CHARALAMBOUS
  • Photographer & Copyright: GEOFFREY HODGDON

Στα χέρια ειδικών αλλά προπάντων έμπειρων ανθρώπων στον τομέα της αρχιτεκτονικής και του interior design, οι αλλαγές που επέρχονται στους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες.

Η αναδιοργάνωση, η ανακαίνιση και η νέα διαρρύθμιση των χώρων ενός σπιτιού, σίγουρα του προσφέρει μια ευχάριστη, ανεμπόδιστη ροή, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ένα δυνατό παράδειγμα είναι και η κατοικία αυτή που σας παρουσιάζουμε, με την ονομασία, Lake Barcroft Residence. Την όλη εργασία ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο FORMA design, που εδρεύει στην Washington, με επικεφαλής τον Κύπριο αρχιτέκτονα Ανδρέα Χαραλάμπους. Η ανακαίνιση αποτελεί ένα εκπληκτικό έργο, που προσδίδει καθαρές γραμμές και δυνατή σύνδεση με την ύπαιθρο.

Ένα αξιόλογο κτίσμα που χρονολογείται ιστορικά, εντυπωσιακό στην οπτική εικόνα, με αρχιτεκτονική ιστορία και το οποίον υπέστη μόνο εσωτερική μεταρρύθμιση, αλλάζοντας έτσι γραμμή και χαρίζοντας ένα μοντέρνο καταφύγιο στους ιδιοκτήτες. Με τη δημιουργία ανοικτών ενιαίων χώρων και της γενικής αναδιοργάνωσης του εσωτερικού, δόθηκε μια νέα γραμμή στο σπίτι. Μια μοντέρνα σκάλα με ατσάλινο προστατευτικό κιγκλίδωμα με ανοικτό ρίχτι στα ξύλινα σκαλοπάτια, που φαίνονται να ξεπηδούν από το βαμμένο τοίχο στο γλυκό χρώμα της ξηραμένης από τον ήλιο ντομάτας, ανεβάζει στον όροφο, προσδίδοντας έτσι μια σύγχρονη και δυναμική αισθητική. Η σκάλα αυτή είναι ένα δυνατό στοιχείο στον open plan χώρο και γενικά στην εσωτερική διακοσμητική προβολή του σπιτιού.

Οι χώροι ολόγυρα σε ανοικτή διάταξη με τα πολλά και μεγάλα ανοίγματα αφήνουν το φως της μέρας να φιλτράρεται και να περιπλανάται ανεμπόδιστα σε κάθε δωμάτιο.

Ένα έξυπνο, οικολογικό τζάκι με διπλή όψη, σε χαμηλό ύψος από μπετόν, είναι το μοναδικό εμπόδιο μεταξύ της καθημερινής ζώνης και του foyer (είσοδος), όπου και οι δύο χώροι, οπτικά ανοίγουν στον επόμενο χώρο καθοδηγούμενοι από το συνεχόμενο δάπεδο από φυσικό ξύλο βαλανιδιάς, και το ταβάνι με το halogen φωτισμό. Ούτε πόρτες, ούτε οτιδήποτε άλλα εμπόδια διαχωρίζουν τα δωμάτια. Το βλέμμα αφήνεται ανεμπόδιστο να περιπλανηθεί από το σημείο της εισόδου μέχρι τους χώρους των σαλονιών, της κουζίνας και της τραπεζαρίας. Το παιχνίδι με τις ψευδοροφές, παίζεται έντεχνα και με τρόπο που να προσδιορίζει τις περιοχές.

Η κουζίνα είναι μεγάλη, σε ένα εντυπωσιακό συνδυασμό από ξύλο wenge και γυαλιστερή λευκή λάκα στα ντουλάπια και silestone στις επιφάνειες. Έγινε επέκταση της νησίδας για να λειτουργεί και σαν πρόχειρη τραπεζαρία. Τα καλόγουστα έπιπλα των διαφόρων χώρων, έχουν επιλεγεί στους τόνους από τη γήινη παλέτα. Ενδιάμεσα αφέθηκαν περάσματα, που ζωντανεύουν, αλλά και κάνουν τους χώρους να φαίνονται πιο μεγάλοι και άνετοι και καθόλου πνικτικοί. Η διάταξη των επίπλων ακολουθεί ένα ιδιαίτερο και αξιόλογο σχεδιασμό, έτσι ώστε να διαχωρίζονται σαν μέσα σε κορνίζα, όπου το κάθε σύνολο κινεί την περιέργεια και τις εντυπώσεις με το δικό του τρόπο. Το κατώτερο επίπεδο, ένας βασικά αχρησιμοποίητος χώρος, μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής με θέατρο, ένας καθιστικός χώρος για πάρτυς και γυμναστήριο. Όλοι αυτοί οι χώροι περιστρέφονται γύρω από ένα νέο τζάκι αερίου από σκυρόδεμα σε κυρτή γραμμή και μαύρο γρανίτη, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνάρτηση με τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκονταν ήδη στο κέντρο του χώρου.

Η επίπλωση και στους χώρους αυτούς παίζει με τις αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου. Γυάλινες πόρτες με μια σειρά από εξωτερικά deck, οδηγούν στο πίσω μέρος της κατοικίας, προς τον κολπίσκο και προσκαλούν για μια θαυμάσια απόδραση ιδίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Στο σπίτι αυτό απονεμήθηκε το χρυσό βραβείο Κατοικίας, Design 2010, από το Διεθνή Σύλλογο Interior Design, IIAD Mid-Atlantic.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ