HomeΣΠΙΤΙΠΑΙΔΙΚΟ - ΕΦΗΒΙΚΟΔημιουργείστε τον ιδανικό χώρο μελέτης για το παιδί σας!

Δημιουργείστε τον ιδανικό χώρο μελέτης για το παιδί σας!

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

Με τον ερχομό του Σεπτέμβρη και την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, το να δημιουργήσει κανείς ένα χώρο που τα παιδιά του να μην βαριούνται, μπορεί να μοιάζει σαν ένα δύσκολο εγχείρημα. Τα μαθήματα για σπίτι, κακά τα ψέματα, αποτελούν για αρκετούς μαθητές αλλά και γονείς, ένα όχι και τόσο ευχάριστο κομμάτι της μέρας. Για να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να δημιουργήσετε ένα χώρο που τα παιδιά σας θα μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένα, και γιατί όχι να απολαμβάνουν το διάβασμα τους!

Το σωστό μέγεθος γραφείου και καρέκλας είναι σημαντικό

Για αρχή, επιλέξτε το γραφείο που θα κάθεται, βάση της ηλικίας του παιδιού. Μικρότερο για παιδιά δημοτικού και μεγαλύτερο για έφηβους. Πάρτε μαζί σας το παιδί σας όταν ψάχνετε για το είδος του γραφείου, καθώς πρέπει να είναι ένα γραφείο που να αρέσει πρωτίστως στο παιδί σας και όχι σε εσάς. Το γραφείο αυτό μπορείτε να το τοποθετήσετε είτε στο υπνοδωμάτιο του είτε σε ένα χώρο που υπάρχει ηρεμία. Αν πάλι το παιδί σας είναι μικρότερης ηλικίας και χρειάζεται επίβλεψη ή το υπνοδωμάτιο του είναι πολύ μικρό για να χωρέσει και ένα γραφείο, αφιερώστε -αν μπορείτε-ένα μικρό χώρο στο σαλόνι ειδικά για το σκοπό αυτό.  Επιπρόσθετα, εάν έχετε ξεχωριστό δωμάτιο για το γραφείο, μπορείτε να αξιοποιήσετε μια ξεχωριστή γωνιά για το δικό του γραφείο-δεδομένου πάντα ότι είσαστε εντάξει να εργάζεστε παράλληλα στον ίδιο χώρο με το παιδί σας. Η καρέκλα στην οποία θα κάθεται είναι εξίσου σημαντική με το γραφείο. Αν το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας επενδύστε σε μια εργονομική καρέκλα με ρυθμιζόμενο ύψος. Αν όχι, φροντίστε η καρέκλα να είναι όσο πιο άνετη γίνεται.

Ο κατάλληλος φωτισμός είναι σημαντικός

Στο χώρο μελέτης πρέπει να υπάρχει αρκετό φυσικό φως για να μπορούν τα παιδιά σας να διαβάζουν άνετα χωρίς να πονάνε τα μάτια τους, γι αυτό συστήνεται το γραφείο να τοποθετείται κοντά σε παράθυρα. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε λάμπες γραφείου για να φωτιστεί επαρκώς το γραφείο τους. Προσέξτε μόνο την ένταση της φωτεινότητας τους, καθώς λάμπες με πολύ έντονο φως, προκαλούν πονοκεφάλους. Επίσης, αν το παιδί σας είναι δεξιόχειρας το φως πρέπει να πέφτει από αριστερά για να μην δημιουργούνται σκιές καθώς γράφει, και αντίστροφα.

Περιορίστε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή τους

Όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, ακούσια βρίσκουμε τρόπους να στρέψουμε την προσοχή μας αλλού. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να μειώσετε στο ελάχιστο δυνατό οτιδήποτε μπορεί να αποσπάσει την προσοχή τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διαχωριστικό χώρου μέσα στο ίδιο του το δωμάτιο για να υποδηλώνεται ότι ο χώρος του γραφείου είναι ξεχωριστός ή να βρείτε μια ήρεμη-ιδανικά απομονωμένη γωνιά -ενός άλλου χώρου για να δημιουργήσετε το γραφείο του. Αν έχετε την ευχέρεια του χώρου, επιλέξτε ένα σημείο στο οποίο δεν θα ακούγεται τόση φασαρία από έξω.

Η οργάνωση είναι το παν

Κάποιοι μαθητές είναι εκ φύσεως πολύ οργανωμένοι και ξέρουν εκ των προτέρων τι χρειάζονται για τα μαθήματα τους. Άλλοι πάλι ….όχι και τόσο. Φροντίστε λοιπόν να έχετε από πριν όλη την απαραίτητη γραφική υλη κοντά ή πάνω στο γραφείο τους. Το να έχουν εύκολη πρόσβαση στα μολύβια, στις πένες τους, στις κόλλες χαρτιού, αλλά και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστούν, μειώνει την ανάγκη να ψάχνουν συνεχώς για τα πράγματα τους, διαδικασία που τα κάνει να χάνουν την συγκέντρωση τους. Επιπλέον, βάλτε ράφια τους τοίχους, χρησιμοποιήστε διαχωριστικά συρταριών, κουτιά αρχειοθέτησης για τα φαϊλς τους  ή ακόμη και τρόλεϊ με τα απαραίτητα αν δεν έχετε χώρο στο γραφείο.  Όσο για τα βιβλία τους, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στα ράφια πάνω από το γραφείο ή σε μια ξεχωριστή βιβλιοθήκη. Με το έχουν τα περισσότερα αντικείμενα ομαδοποιημένα κερδίζουν χρόνο, παραμένουν συγκεντρωμένα, ενώ σε βάθος χρόνου αναπτύσσουν δεξιότητες οργάνωσης, που θα τους είναι χρήσιμες στο μέλλον.

Μην βγάζετε τα παιδιά σας έξω από τη διαδικασία δημιουργίας του δικού τους γραφείου

Το να εμπλέκετε τα παιδιά ή τους έφηβους στην διαδικασία δημιουργίας του δικού του χώρου μελέτης, τους δίνει μια αίσθηση ανεξαρτησίας αλλά και υπευθυνότητας. Παρ’ όλο που σαν γονείς ξέρετε τι είναι καλό για τα παιδιά σας, αν επιλέξετε τα πάντα για αυτούς, μπορεί να καταλήξετε με ένα γραφείο που δεν θα αρέσει στους ίδιους, και επομένως δεν θα θέλουν να περνούν τον χρόνο τους εκεί. Αν όμως δεν θέλετε να τους δώσετε την πλήρη ελευθερία επιλογής, είτε γιατί είναι πολύ μικρά είτε γιατί ανησυχείτε ότι δεν θα είναι αρκετά εργονομικές οι επιλογές τους, βρείτε μια μέση λύση. Ενημερώστε τους για το ποια κριτήρια θέλετε να έχει το γραφείο ή ποιες παραχωρήσεις είστε έτοιμοι να κάνετε π.χ. στον προϋπολογισμό ή στο είδος του υλικού, και από τις διαθέσιμες επιλογές αφήστε τα να διαλέξουν τα ίδια. Για τον τοίχο πίσω από το γραφείο μπορείτε να τον βάψετε στο αγαπημένο του χρώμα ή να χρησιμοποιήσετε ένα wallpaper που θα επιλέξει το ίδιο. Για να γίνει πιο ευφάνταστο το γραφείο τους, μπορείτε να βάλετε μια πινακίδα από φελλό για να κρεμάζει πάνω  φωτογραφίες ή πόστερς .

Οι επιλογές για ένα γραφείο είναι άπειρες, αλλά να θυμάστε μόνο που χρειάζεστε εσείς να κάνετε είναι να αφήστε το παιδί σας να κάνει τον χώρο δικό του, και τότε θα δείτε πόσο περισσότερο θα απολαμβάνει να περνάει χρόνο εκεί!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ