HomeΣΠΙΤΙΜΠΑΝΙΟΝτουζιέρα ή Μπανιέρα;

Ντουζιέρα ή Μπανιέρα;

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

Το μπάνιο αποτελεί για πολλούς ιεροτελεστία ενώ για άλλους πρακτική καθημερινή ανάγκη.  Στον χώρο αυτό κεντρικό ρόλο κατέχει είτε μια μπανιέρα είτε μια ντουζιέρα, στοιχεία που κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του μπάνιου ή κατά την ανακαίνιση του, πρέπει να ληφθούν υπόψη για ένα λειτουργικό αποτέλεσμα. Τόσο μια μπανιέρα όσο και μια ντουζιέρα είναι εξίσου καλές επιλογές φτάνει να ικανοποιούνται τόσο οι δικές σας ανάγκες όσο και της οικογένειας ή ακόμη και αν είστε μόνοι σας. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που πρέπει να σκεφτείτε προτού προχωρήσετε στην αγορά τους και παρατίθενται παρακάτω.

Τρόπος ζωής

Το να επιλέξετε ανάμεσα στις δυο προτάσεις θα καθοριστεί σε πρώτη φάση από τον τρόπο που ζείτε. Ζείτε σε έντονους ρυθμούς και χρειάζεστε κάτι πρακτικό που να καθαρίζεται γρήγορα; Ή μήπως προτιμάτε την προσιτή πολυτέλεια σε καθημερινή βάση; Όταν δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεση σας, σίγουρα η ιδανική επιλογή είναι αναμφισβήτητα το ντους.  Από την άλλη, αν μετά το τέλος μιας κουραστικής μέρας, θέλετε απλά να βυθιστείτε σε ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε, τότε μια μπανιέρα είναι αυτή που σας ταιριάζει, ακόμη κι αν δεν γεμίζετε την μπανιέρα σας σε καθημερινή βάση. Επίσης, αν υποφέρετε από πόνους στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, το να βρίσκεται ολόκληρο σας το σώμα σε ζεστό νερό, βοηθά στην μείωση του πόνου, καθώς χαλαρώνουν οι μυς, κάνοντας την μπανιέρα ιδανική επιλογή σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στυλ διακόσμησης

Πολλοί θεωρούν ότι οι μπανιέρες είναι πιο επιβλητικά στοιχεία από τις ντουζιέρες.  Ειδικότερα, αν δεν είναι ενσωματωμένες σε ένα τοίχο και είναι ανεξάρτητα κομμάτια (freestanding bathtubs) αποτελούν το επίκεντρο του χώρου και ελκύουν όλα τα βλέμματα πάνω τους, καθώς συνήθως το αποτέλεσμα είναι αρκετά εκλεπτυσμένο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με το να επιλέξει κανείς μια ντουζιέρα, κάνει εκπτώσεις στο στυλ. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια πληθώρα μοντέρνων ή κλασσικών σχεδίων για το πώς θα είναι το ντους σας, καθώς υπάρχουν τα walk in showers ή οι κλασσικές ντουζιέρες, προστατευτικά γυαλιά με αμμοβολή ή σχέδια και άπειρες επιλογές στα μίξερ. Επίσης αν εγκαταστήσετε στην οροφή  του ντους κεφαλή με rain shower, καταλήγετε όχι μόνο σε ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα, αλλά και ένα άκρως χαλαρωτικό, χάρις στον τρόπο με τον οποίο πέφτει το νερό από μεγάλο ύψος.

Κόστος

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που καθορίζουν τις επιλογές των ενοίκων στο στάδιο του σχεδιασμού ενός μπάνιου, είναι σίγουρα ο προϋπολογισμός. Μια ντουζιέρα στοιχίζει συνήθως λιγότερο απ’ ότι μια μπανιέρα του ίδιου υλικού και ποιότητας. Επίσης, για να χρησιμοποιήσετε μια μπανιέρα πρέπει να την γεμίσετε όση ώρα κι αν μείνετε μέσα, ενώ σε μια ντουζιέρα σπαταλάτε μόνο όσο νερό χρειάζεστε για όσο χρόνο διαρκεί το ντους σας. Βάση αυτής της λογικής, σε ένα γρήγορο ντους  χρησιμοποιούνται περίπου τα 2/3 του νερού συγκριτικά με μια μπανιέρα, δεδομένο που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν αν σας απασχολεί το κόστος του νερού. Βέβαια αν ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που κάνετε ντους μέχρι να τελειώσει το ζεστό νερό, τότε ίσως θα ήταν καλύτερα να επενδύατε σε μια μπανιέρα, καθώς αν αφιερώνετε πάρα πολύ χρόνο σε ένα ντους, στο τέλος καταλήγετε να σπαταλάτε περισσότερο νερό απ’ ότι αν κάνατε μπάνιο.

Κινητικά θέματα – Ηλικιακοί παράμετροι

Εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας αντιμετωπίζετε κινητικά προβλήματα, τότε οι ντουζιέρες είναι η μόνη σας επιλογή. Πιο συγκεκριμένα, ένα ντους χωρίς σκαλοπάτι ή όπως ονομάζεται walk – in, το οποίο θα έχει μέσα και ένα μικρό παγκάκι ή ένα χώρο που θα μπορεί το άτομο που το χρησιμοποιεί να κάθεται, είναι απαραίτητο για άτομα που χρησιμοποιούν τροχοκαθίσματα, έχουν περιορισμένη κινητικότητα ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας. Για παράδειγμα, όταν γονείς σε προχωρημένη ηλικία μετακομίζουν μαζί με τα παιδιά τους, τότε η επιλογή ενός τέτοιου ντους θα ήταν πολύ βοηθητική για την διευκόλυνση των κινήσεων τους.

Αν από την άλλη, στο σπίτι είσαστε μια οικογένεια με μικρά παιδιά ή σκέφτεστε σύντομα να αποκτήσετε, τότε μια μπανιέρα θα ήταν η ιδανική επιλογή για εσάς, καθώς μια ντουζιέρα πιθανότατα να σας δυσκόλευε. Πιο συγκεκριμένα, πολλοί γονείς, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών τους, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια να κάνουν μπάνιο τα μωρά τους σε μια μπανιέρα παρά σε μια ντουζιέρα. Ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες της κάθε οικογένειας, μια μπανιέρα θα ήταν χρήσιμη για αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα αν η διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών είναι μικρή.

Χρόνος για καθαριότητα

Είτε έχετε μπανιέρα είτε ντουζιέρα, είναι αυτονόητο ότι ο χώρος του μπάνιου πρέπει να είναι πάντα καθαρός. Για κάποιους ανθρώπους όμως, τα πλεονεκτήματα του να έχεις μπανιέρα δεν είναι αρκετά για να τους πείσουν να αγοράσουν μια, αν σπάνια την γεμίζουν ενώ αντιθέτως πρέπει να την καθαρίζουν συνεχώς. Έτσι επιλέγουν μια ντουζιέρα, της οποίας ο καθαρισμός παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που στο στάδιο της ανακαίνισης, αντικαθιστούν την μπανιέρα  με ντουζιέρα, καθώς από ένα σημείο και μετά, το καθάρισμα της μπανιέρας καθίσταται βραχνάς.  Επίσης, αν έχετε θέματα με την πλάτη σας, δεν είναι και ότι καλύτερο να σκύβετε συνεχώς για το καθάρισμα της μπανιέρας(αν βέβαια καθαρίζετε εσείς οι ίδιοι την μπανιέρα σας και όχι κάποιος άλλος). Γι’ αυτό το λόγο μια ντουζιέρα θα σας βοηθούσε, καθώς το καθάρισμα των γυαλιών γύρω από το ντους είναι σίγουρα μια πιο άνετη διαδικασία από το να σκύβετε για να τρίψετε.

Καταληκτικά, αν έχετε περισσότερους από ένα χώρους υγιεινής, τότε η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε και τις δυο επιλογές καθώς έτσι απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματα. Αν πάλι έχετε μόνο ένα μπάνιο, διαλέξτε με γνώμονα τι θα είναι άνετο για εσάς σε βάθος χρόνου και όχι με βάση του τι προστάζει η μόδα. Προτιμήστε να επενδύσετε λίγα περισσότερα χρήματα σε κάτι που θα είναι πρακτικό για εσάς και καλύπτει τις ανάγκες σας, παρά σε κάτι που να είναι ναι μεν πιο φθηνό αλλά δεν εξυπηρετεί εσάς και την οικογένεια σας, και δεν θα το μετανιώσετε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ