HomeΣΠΙΤΙΚΟΥΖΙΝΑΝΗΣΙΔΑ... εργονομία στην κουζίνα!

ΝΗΣΙΔΑ… εργονομία στην κουζίνα!

Όπως λέει και το όνομα της, είναι ένα νησάκι, μια προέκταση της κουζίνας μας μέσα στο κέντρο. Με δημιουργικότητα και καλό γούστο, μπορεί η νησίδα αυτή να γίνει και το επίκεντρο της προσοχής του χώρου, τόσο αισθητικά όσο και πρακτικά.

Η νησίδα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια κουζίνα σχήματος Π, Γ ή παράλληλη, φτάνει όμως οι αποστάσεις να το επιτρέπουν. Πρέπει δηλαδή από την άκρη του πάγκου, μέχρι τη νησίδα να έχουμε το λιγότερο 90 εκ, για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε τη νησίδα. Γιατί πρέπει να εξασφαλίζουμε χώρο για την άνετη διακίνησή μας γύρω από τη νησίδα και γενικά σε όλες τις περιοχές της κουζίνας.

Ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθός της και σε συνάρτηση με την υπόλοιπη κουζίνα, η νησίδα μπορεί να λειτουργεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να είναι ένας πάγκος πρωινού, που όταν δεν χρησιμοποιείται για φαγητό, μας δίνει έξτρα επιφάνεια εργασίας για την προετοιμασία του φαγητού ή πολλών άλλων εργασιών της κουζίνας.

Μπορεί στη νησίδα να τοποθετηθούν οι εστίες μαγειρέματος, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες από πολλές μεριές και να έχει περισσότερη άνεση. Αυτό το κάνουμε συνήθως, όταν στην κουζίνα ασχολούνται περισσότεροι από ένας μάγειροι. Όταν όλη η οικογένεια συμμετέχει στη διαδικασία του μαγειρέματος και το θεωρούν σαν χόμπι ή διασκέδαση, τότε είναι όμορφο να έχουμε άνεση χώρου γύρω από την εστία. Είναι βολικό και μπορεί να εξυπηρετήσει άνετα το σκοπό της.

Αν μάλιστα η νησίδα μας έχει και περιθώριο βάθους, μπορούμε να την συνδυάσουμε και με ένα μικρό πάγκο στο πίσω μέρος, ώστε να μπορεί κάποιος να κάθεται να παρακολουθεί την ώρα που ο άλλος ασχολείται με το μαγείρεμα. Για τη λύση αυτή πρέπει να διαθέτουμε τουλάχιστον 1.50 μέτρα μήκος και τουλάχιστον 1.20 μέτρα βάθος. Σε μερικές περιπτώσεις η νησίδα φιλοξενεί ακόμη και το νεροχύτη. Αυτό βέβαια πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή για να γίνει πρόνοια για τις απαραίτητες υδραυλικές εγκαταστάσεις .

Η νησίδα τοποθετείται συνήθως στο κέντρο του ελεύθερου χώρου που σχηματίζεται μεταξύ των πάγκων. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Όπως είπαμε όλα εξαρτώνται από το χώρο μας και τον τρόπο, που θέλουμε να λειτουργεί. Για παράδειγμα μπορούμε να τοποθετήσουμε τη νησίδα σε ένα μακρόστενο χώρο πιο κοντά με την πλευρά, που βρίσκεται ο νεροχύτης, αν στη νησίδα θα τοποθετήσουμε την εστία μαγειρέματος ή πιο κοντά με το αντίθετο άκρο, αν η νησίδα θα χρησιμοποιείται σαν χώρος φαγητού ή πρωινού.

Ανάλογα λοιπόν με τη χρήση που θα της κάνουμε, της δίνουμε και την κατάλληλη θέση. Μια νησίδα που μετά από μελέτη έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση, μικραίνει το λεγόμενο «τρίγωνο της νοικοκυράς» λύνοντας πρακτικά προβλήματα καθώς όλα βρίσκονται σε ίση απόσταση γύρω της και κάθε εργασία πραγματοποιείται με μοναδική ευκολία. Αφού λοιπόν αποφασιστεί το κατάλληλο σημείο που θα τοποθετηθεί, μπορούμε ν’ αρχίσουμε να μελετούμε τη μορφή και το μέγεθός της.

Το πιο συνηθισμένο σχήμα που τη συναντούμε είναι το ορθογώνιο, ενώ πολλές φορές μπορούμε να τη βρούμε και σε τετράγωνο, σε στρογγυλό ή ακόμα και σε οβάλ σχήμα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες και τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα.

Εκτός από πάγκος εργασίας, τραπέζι φαγητού και εστία μαγειρέματος, η νησίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μπουφές, φιλοξενώντας τα φαγητά όταν έχουμε πολύ κόσμο στο σπίτι. Μπορεί επίσης να είναι εξοπλισμένη με χώρους κάβας και να λειτουργεί και σαν μπαρ με όμορφα στουλ.

Η νησίδα δεν είναι απαραίτητο να είναι κατασκευασμένη από τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένη η υπόλοιπη κουζίνα. Μπορεί να είναι κάτι ταιριαστό ή κάτι αντίθετο. Κάτι που να δένει με τον υπόλοιπο χώρο ή κάτι που να δημιουργεί αντίθεση. Αυτό εξαρτάται από το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε. Πάντως υλικά που συστήνονται για τη νησίδα είναι από μάρμαρο και γρανίτη, μέχρι το κεραμικό πλακάκι, το corian ή το  inox, το stainless steel, ακόμη και το ξύλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ