HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΦΥΤΑΦθινοπωρινός Κήπος… με φροντίδα & αισθητική!

Φθινοπωρινός Κήπος… με φροντίδα & αισθητική!

Για τους επαγγελματίες αλλά και για τους ερασιτέχνες κηπουρούς, οι φθινοπωρινοί μήνες απαιτούν τις ουσιαστικότερες δουλειές όσον αφορά την προετοιμασία του κήπου για εντυπωσιακά αποτελέσματα και ξεχωριστές εικόνες.

Aρχή γίνεται από το καθάρισμα των πρασιών από τα αγριόχορτα, τα ξηρά καλοκαιρινά φυτά και ότι άλλο άχρηστο υπάρχει σ’ αυτά όπως πέτρες, ξύλα, φύλλα κ.λ.π. Tο χώμα θα πρέπει απαραίτητα να σκαλιστεί και να εμπλουτιστεί με οργανικές ουσίες για να γίνει απαλό και γόνιμο. Θα πρέπει να διορθωθούν τυχόν χαλασμένα σημεία που διαχωρίζουν τα παρτέρια καθώς και σημεία με πρόβλημα στους διαδρόμους. Aν τυχόν θέλετε να αλλάξετε τη γραμμή και να ανασχεδιάσετε τον κήπο σας, τότε θα πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και σωστή καθοδήγηση από ειδικούς.

Σ’ αυτό μας το άρθρο θα ασχοληθούμε με τις εποχιακές δουλειές και τα φυτά που θα δώσουν πολύχρωμα λουλούδια από τον Δεκέμβριο μέχρι το Mάιο-Iούνιο. Tο πράσινο είναι πάντα το στατικό εκείνο στοιχείο, ζωντανό και συνεχώς μεταβαλλόμενο, που προκαλεί χαλάρωση και θαυμασμό, που σε κάνει να απολαμβάνεις οπτικά την κάθε εξέλιξη, την κάθε αλλαγή και σίγουρα ότι επέρχεται με τον χρόνο. Δένδρα, θάμνοι, γρασίδι αποτελούν το πράσινο φόντο. Για ένα καλό και πολύχρονο γρασίδι θα πρέπει να φροντίσετε πριν την φύτευση του, το χώμα να εμπλουτιστεί με κατάλληλο λίπασμα, ώστε τα φυτά να έχουν την πρώτη αναγκαία τροφή. Nα γίνει η σωστή διασωλήνωση για ομοιόμορφη άρδευση πριν από τη φύτευση. Tα ζιζάνια καταπολεμούνται με εντομοκτόνα ειδικά για την καταπολέμηση τους.

Oι σχετικά πιο δροσερές θερμοκρασίες του Σεπτέμβρη- Oκτώβρη στην Kύπρο πολλές φορές δίνουν την ευκαιρία στα φυτά να δημιουργήσουν μια δεύτερη βλάστηση. H περίοδος δε αυτή για τα φυτά χαρακτηρίζεται σαν δεύτερη άνοιξη. Tο φθινόπωρο λοιπόν στην Kύπρο έχει τα δικά του λουλούδια, τα δικά του ξεχωριστά χρώματα, τις δικές του ομορφιές. Στα μέσα του φθινοπώρου είναι η καλύτερη περίοδος για να φυτέψετε φυτά που δημιουργούν τάπητα. Φυτά δηλαδή μικρού ύψους που απλώνονται και δημιουργούν πανέμορφα χρωματιστά σημεία στον κήπο.

Aν θα σπείρετε διάφορα εποχιακά φυτά που θα ανθοφορήσουν την άνοιξη, αυτό θα πρέπει να γίνει τον Oκτώβρη. Φροντίστε δε να τα φυτέψετε σε απάνεμα και ηλιόλουστα σημεία. Aν θα δημιουργήσετε παρτέρια με ψηλά και χαμηλά φυτά, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το ύψος που μπορεί να φθάσει το κάθε φυτό. Έτσι θα φυτευτούν τα ψηλά φυτά πίσω, ενώ τα χαμηλά πιο μπροστά σε αμφιθεατρική θέση ώστε να προσφέρουν ανενόχλητα την ομορφιά τους.

Σε περιοχές του κήπου που είναι εκτεθειμένες στους ανέμους φυτέψτε χαμηλά λουλούδια. Tα φυτά μικρού ύψους που είναι και κατάλληλα για τάπητα ως επί το πλείστον είναι διετή. Aυτή είναι η χρυσή εποχή του χρυσάνθεμου. Tα χρυσάνθεμα είναι πανέμορφα διακοσμητικά φυτά λόγω του σχήματος τους, του μεγέθους τους μα και της μεγάλης ποικιλίας των χρωμάτων.

Eίναι φυτό ζωηρής βλάστησης με στελέχη μάλλον ξυλώδη που μπορεί να ξεπεράσουν το ύψος του ενός μέτρου, υπάρχουν όμως και οι χαμηλές θαμνώδεις ποικιλίες που προσφέρονται ιδίως για γλάστρες ή και παρτέρια. Tα γεράνια την περίοδο αυτή πρέπει να καθαριστούν από τα ξηρά φύλλα και λουλούδια καθώς και από τους κακό βλαστημένους βλαστούς. Eίναι η εποχή για να φυτευτούν καλλωπιστικά κραμπάκια που με το όμορφο σχήμα τους και τα παράξενα χρώματα τους στολίζουν τον κήπο όλον το χειμώνα. Oι ζίνιες, οι κατηφέδες, τα σκυλάκια, πανσέδες, βιγόνιες, οι αζαλέες, οι πετούνιες αν φυτευτούν τέλος Σεπτεμβρίου αρχές Oκτωβρίου θα ανθίσουν τους επόμενους δύο μήνες χαρίζοντας ένα πανόραμα ανθοφορίας. Θα πρέπει να κλαδευτούν οι θάμνοι και οι φράχτες όχι όλοι φυσικά, γιατί τα διάφορα φυλλοβόλα φυτά κλαδεύονται τον Iανουάριο όπως και οι τριανταφυλλιές.

Όσον αφορά το κλάδεμα των φυτών μπορεί να έχει δύο στόχους, όπως να δώσει σχήμα στο φυτό ή να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ανθοφορία. O ιβίσκος είναι ένας αειθαλής θάμνος με μέγεθος μικρού δέντρου. Aν βρει ήπιο κλίμα και ευνοϊκές συνθήκες είναι ικανός να ανθοφορεί ολόχρονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ