HomeΣΠΙΤΙΚΑΘΙΣΤΙΚΟΤι πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν αγοράσετε τον καναπέ σας!

Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν αγοράσετε τον καναπέ σας!

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

Η αγορά ενός καναπέ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις στο σπίτι.  Είναι ένα έπιπλο στο οποίο καθόμαστε, ξαπλώνουμε, διαβάζουμε, τρώμε, πίνουμε , βλέπουμε τηλεόραση …και κοιμόμαστε. Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να αφιερώσουμε χρόνο στο να βρούμε ένα καναπέ ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και  θα κρατήσει για χρόνια. Πριν όμως προχωρήσετε στην αγορά ενός καναπέ καλό θα ήταν να έχετε υπόψη τα παρακάτω:

  1. Δοκιμάστε τον καναπέ πριν την αγορά του.

Πριν αγοράσετε ένα καναπέ, εξυπακούεται ότι θα τον δοκιμάσετε για να δείτε έαν είναι ο κατάλληλος για εσάς.  Εάν είστε ψηλοί  ή τα άτομα που θα χρησιμοποιούν τον καναπέ είναι ψηλά, φροντίστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να κάθεστε άνετα, με τα πόδια να ακουμπούν το έδαφος, ενώ η πλάτη να στηρίζεται ικανοποιητικά από την ράχη του καναπέ. Αντίθετα, αν είστε κοντύτεροι και δεν νιώθετε άνετα τα πόδια σας να κρέμονται δοκιμάστε κοντύτερους καναπέδες ή με λιγότερο βάθος. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή στήριξη στην πλάτη σας, γι αυτό μην διστάσετε να δοκιμάσετε αρκετά σχέδια μέχρι να βρείτε τι σας ταιριάζει.

Επίσης είναι χρήσιμο να σκεφτείτε πως σας αρέσει να περνάτε τον χρόνο σας  στον καναπέ. Αν για παράδειγμα σας αρέσει να απλώνετε στον καναπέ διαβάζοντας ένα βιβλίο, τότε ο καναπές σας θα πρέπει να είναι αρκετά μακρύς για να σας χωράει να ξαπλώνετε άνετα.  Αν από την άλλη, σας αρέσει να μαζεύετε τα πόδια σας καθώς παρακολουθείτε τηλεόραση, τότε πρέπει να έχει αρκετό βάθος.

  1. Επενδύστε σε ένα καλό σκελετό

Ο καναπές είναι ένα έπιπλο στο οποίο περνούμε αρκετές ώρες της μέρας, γι αυτό είναι καλό να επενδύσετε σε ένα πλαίσιο  σκελετού το οποίο θα κρατήσει για αρκετά χρόνια.  Μια καλή επιλογή υλικού για το πλαίσιο είναι το  συμπαγές ξύλο. Καλό είναι να αποφύγετε σκελετούς από νοβοπάν/μοριοσανίδα(chipboard) ή MDF καθώς τέτοια υλικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε κατασκευές όπου δεν αναμένεται μεγάλη αντοχή. Παρόλα αυτά επειδή είναι φθηνότερα υλικά, χρησιμοποιούνται συχνά σε σκελετούς καναπέδων για μείωση κόστους, με αποτέλεσμα μετά από λίγα χρόνια να χρειάζεται να αλλάξετε καναπέ. Αποφύγετε επίσης μεταλλικούς σκελετούς γιατί ούτε αυτοί αντέχουν αρκετό βάρος.

Όσον αφορά τις αρθρώσεις του καναπέ, ρωτήστε για το πως είναι ενωμένες προτιμώντας εκείνες που είναι καλά βιδωμένες και όχι απλά κολλημένες. Όσο αφορά την άνεση που προσφέρει ένας καναπές, εξαρτάται άμεσα από το πώς είναι ενωμένα τα ελατήρια του. Γι’ αυτό μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατασκευαστικού τύπου , καθώς έτσι θα προσδιορίσετε την ποιότητα αλλά και το χρόνο ζωής του μελλοντικού σας καναπέ, ενώ θυμηθείτε να ρωτήσετε και πόσα χρόνια είναι η εγγύηση που έχει.

  1. Ελέγξτε με τι είναι γεμισμένα τα καθίσματα και της πλάτης του καναπέ.

Να θυμάστε ότι είναι εξίσου σημαντικό με το τι είναι επενδυμένος. Όταν πρόκειται για την πλάτη του καναπέ αλλά και τα καθίσματα, εάν είναι γεμισμένα με πούπουλα  τότε θα είναι σίγουρα άνετα αλλά θα χρειάζονται συνεχώς να τα χτυπάτε για να πάρουν το σχήμα που θέλετε, ενώ αν περιέχουν σφουγγάρι ή αφρό(memory foam)  με την πάροδο του χρόνου τα υλικά αυτά καθιζάνουν και χάνουν το σχήμα τους. Μια καλή λύση είναι ο συνδυασμός των δύο: η πλάτη να είναι γεμισμένη με πούπουλα για άνεση, ενώ τα καθίσματα με αφρό (π.χ. πολυουραιθάνης )υψηλής πυκνότητας για σταθερότητα.

  1. Επικεντρωθείτε στο ύφασμα του καναπέ

Είτε επιλέξετε έντονα χρώματα, είτε παστέλ, με σχέδια ή χωρίς , η επιλογή του υφάσματος του καναπέ έχει μεγάλη σημασία στον αντίκτυπο που θα υπάρχει στο χώρο που θα τοποθετηθεί το έπιπλο, καθώς πρέπει να συνάδει με τις στιλιστικές επιλογές του υπόλοιπου σπιτιού. Τα φυσικά υλικά αν και όμορφα, ξεθωριάζουν γρήγορα, οπόταν αν για παράδειγμα ο καναπές σας βρίσκεται κοντά σε παράθυρο και εκτίθεται συνεχώς στο φως του ήλιου, καλό θα ήταν να επιλέξετε συνθετικά υφάσματα για μεγαλύτερη αντοχή. Επίσης, εάν έχετε κατοικίδια ή μικρά παιδιά επιλέξτε υφάσματα που να καθαρίζονται εύκολα ή να είναι σε ένα βαθμό αδιάβροχα. Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πάντα η επιλογή των καλυμμάτων, καθώς μπορούν να αφαιρεθούν για να καθαριστούν και να πλυθούν.

  1. Μετρήστε τις διαστάσεις.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αγοράσετε τον ιδανικό καναπέ, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε μόλις τον φέρετε, ότι δεν χωράει στο δωμάτιο. Επομένως, πριν κάνετε το οτιδήποτε, μετρήστε πρώτα τον χώρο σας και υπολογίστε ποιες είναι οι μέγιστες διαστάσεις που μπορεί να έχει ο καναπές σας.  Αντίστροφα, αν σας άρεσε ένας καναπές,  μετρήστε εκτός από το πλάτος και το μήκος του καναπέ, το βάθος του. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά αν ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθεί ο καναπές είναι μικρός, καθώς αν σας άρεσε ένα σχέδιο, αλλά το θέλετε σε πιο μικρό μέγεθος για το χώρο σας, σπάνια αλλάζει το βάθος του καναπέ. Επίσης αν υπάρχουν ράφια κάτω από τα οποία θα τοποθετηθεί ο καναπές, φροντίστε ο καναπές να μην έχει μεγάλο ύψος.

Ένα τρικ που συχνά προτείνεται  για να καταλήξετε στις ιδανικές διαστάσεις του καναπέ, είναι να κόψετε κομμάτια από εφημερίδα και να τα απλώσετε στο δωμάτιο που σκέφτεστε να βάλετε το έπιπλο,  στο σχήμα του καναπέ και στις διαστάσεις του. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει αρκετός χώρος να κινείστε με ευκολία γύρω από το έπιπλο, καθώς και εάν υπάρχει επαρκής χώρος για άλλα αντικείμενα π.χ. ράφια ή άλλα έπιπλα, καθώς και για ανοίγματα ντουλαπιών, πορτών και παραθύρων.

Τέλος, ελέγξτε αν κατά την μεταφορά του καναπέ υπάρχουν πόρτες από τις οποίες πρέπει να περάσει το συνεργείο που θα μεταφέρει τον καναπέ ή σκάλες τις οποίες πρέπει να ανέβει. Αν η πρόσβαση είναι περιορισμένη τότε ίσως θα πρέπει να επιλέξετε  είτε χαμηλότερο καναπέ, είτε καναπέ που να αφαιρούνται τα πόδια, είτε καναπέ που να μπορεί να μεταφερθεί σε πιο μικρά κομμάτια και να συναρμολογηθεί επί τόπου.

Καταληκτικά, όσο κι αν σας αρέσει ένας καναπές στον εκθεσιακό χώρο, να θυμάστε ότι πρέπει η επιλογή του να κάνει τη ζωή σας πιο άνετη στο δικό σας χώρο, γι αυτό εστιάσετε και στην πρακτική πλευρά του ζητήματος . Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες επιλογές που να σας λύνουν τα  χέρια, γι αυτό το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ψάξετε μέχρι να βρείτε τον ιδανικό καναπέ σας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ