HomeΣΠΙΤΙΦΩΤΙΣΜΟΣΦωτισμός… Λειτουργικότητα & Αισθητική

Φωτισμός… Λειτουργικότητα & Αισθητική

Η λειτουργική σημασία του φωτισμού σε ένα χώρο καθορίζει παράλληλα και την αισθητική προσφορά του.

Αναμφισβήτητα το φως τροποποιεί, τονίζει και διορθώνει ένα χώρο. Είναι το καλύτερο εργαλείο στα χέρια του διακοσμητή. Έχει την ιδιότητα να προβάλλει ή να κρύβει και έτσι ανάλογα με την αξιοποίηση του μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την ατμόσφαιρα, να προσφέρει οικειότητα ή να αποθαρρύνει την επικοινωνία.

Είναι αποδεκτό πως στο θέμα του φωτισμού το κάθε σπίτι χρειάζεται την δική του ξεχωριστή μελέτη. Η μελέτη αυτή βασίζεται πάντα στα επί μέρους στοιχεία του, δηλαδή στις διαστάσεις του κάθε χώρου, στους χρωματισμούς τοίχων και οροφής, στην απορροφητικότητα των χρωμάτων και στην ποιότητα αντανάκλασης του φωτός διαμέσου αυτών. Σημαντικό είναι επίσης να ληφθεί υπόψη το στιλ της διακόσμησης, μοντέρνο, κλασικό κ.λ.π αλλά και οι εξειδικευμένες ανάγκες κάθε χώρου ξεχωριστά.

Η ιδιωτική ζώνη του σπιτιού, (ύπνος, ετοιμασία φαγητού, εργασία, μελέτη) έχει διαφορετικές απαιτήσεις από την κοινωνική (συναναστροφές, διασκέδαση, αξιοποίηση ελεύθερου χρόνου).

Η πρώτη απαιτεί κατά κάποιο τεχνικές και πρακτικές(λειτουργικές)ιδιότητες του φωτός, ενώ η δεύτερη τις ατμοσφαιρικές και οπτικές(συναισθηματικές).

Το σαλόνι είναι βέβαια ο πιο σημαντικός χώρος του σπιτιού μας στην μελέτη αυτή όσον αφορά όμως περισσότερο την συναισθηματική ιδιότητα του φωτός.

Κι αυτό γιατί ο χώρος του σαλονιού είναι αυτό που θα προβάλουμε και θα καθορίσει το στιλ και την διακόσμηση του σπιτιού μας και θα αναδείξει την προσωπικότητα και το γούστο μας. Ο γενικός φωτισμός στο σαλόνι πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται και να συνδυάζεται από έμμεσους και ιδιαίτερους φωτισμούς. Ειδική κρυφοί φωτισμοί μπορούν να αναδείξουν ένα έργο τέχνης, ένα φυτό, μια όμορφη γωνιά, ένα γλυπτό, ένα τοίχο βαμμένο σε ένα πιο έντονο χρώμα, αλλά και να κρύψουν μια δοκό ή μια κολόνα. Το φωτιστικό συμπλήρωμα πρέπει να είναι στην τελική του απόδοση οικείο και γλυκό και να γίνεται εύκολα αποδεκτό από οποιονδήποτε χαρακτήρα ανθρώπου. Να ελαφρύνει τους όγκους, να προδιαθέτει ένα ευχάριστο αλλά συνάμα και ήρεμο περιβάλλον για κουβέντα και ανάπαυση.

Η κουζίνα χρειάζεται πλούσιο φωτισμό δίνοντας σημασία στους χώρους προετοιμασίας του φαγητού, στους πάγκους εργασίας, στον χώρο όπου βρίσκεται το τραπέζι ή ο πάγκος σερβιρίσματος. Καλό θα ήταν σε μια μεγάλη κουζίνα με καθιστικό να υπάρχουν στον χώρο ειδικά φωτιστικά αυξομείωσης του φωτός έτσι ώστε μετά το φαγητό η οικογένεια να απολαμβάνει στιγμές ανάπαυσης και ηρεμίας.

Στα υπνοδωμάτια των παιδιών εκτός από το γενικό φως, πρέπει να υπάρχει ειδικός δυνατός φωτισμός στο χώρο όπου γίνεται το καθημερινό διάβασμα. Εξίσου καλό πρέπει να είναι και το φυσικό φως της μέρας, κι αυτό εξ’ υπακούει μεγάλα παράθυρα και κουρτίνες οι οποίες να έχουν την δυνατότητα να ελέγχουν την αυξομείωση στο φυσικό φως μέσα στον χώρο. Επίσης για στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης θα πρέπει κοντά στο κρεβάτι να υπάρχει κάποια φωτιστική συσκευή με απαλό φως για να χρησιμοποιείται σε στιγμές που η ατμόσφαιρα απαιτεί ηρεμία και γαλήνη στο δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για το κυρίως υπνοδωμάτιο ειδικά στην περίπτωση που ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται και για την προετοιμασία κάποιας γραφειακής εργασίας.

Γενικά η ατμόσφαιρα του κάθε χώρου πρέπει να μπορεί να αναπροσαρμόζεται κάθε ώρα της ημέρας σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των μελών της οικογένειας αλλά και το χαρακτήρα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

Το μυστικό για μια επιτυχημένη δημιουργία της κατάλληλης φωτιστικής ατμόσφαιρας είναι ο τέλειος συνδυασμός στην χρήση των διαφόρων φωτιστικών μέσων, σποτς, φωτιστικών δαπέδου, οροφής ή απλών επιτραπέζιων αλλά και οι διάφοροι διακόπτες αυξομείωσης του φωτός οποτεδήποτε το επιθυμούμε.

Το φως έχει άμεσο συσχετισμό με το χρώμα. Η αλληλοεπίδραση των δύο αυτών στοιχείων μέσα στο χώρο είναι πολύ σημαντική. Η χρωματική απόδοση εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από την ποιότητα και την ποσότητα του φωτός στο χώρο ή πάνω σε ένα αντικείμενο. Έχει μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα η επιλογή απόχρωσης των λαμπτήρων, γιατί κάθε επιφάνεια ή υλικό απαιτεί και τον ανάλογο φωτισμό.

Ένας σωστός φωτισμός επιδρά θετικά στη συνολική παρουσίαση του χώρου επιτρέπει την άνεση στην επικοινωνία και συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία ατμόσφαιρας διαμέσου των κατάλληλων φωτοσκιάσεων μέσα σε αυτόν. Στην αγορά μπορούμε να βρούμε φωτιστικές συσκευές για κάθε χώρο. Μοντέρνα σχέδια για την τραπεζαρία και το σαλόνι, σε όμορφα σχέδια για κάθε μορφή διακόσμησης. Επίσης τα μικρά λαμπατέρ για το γραφείο, τα επιτραπέζια πορτατίφ για τα υπνοδωμάτια.

Ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου μας ο εσωτερικός φωτισμός διακρίνεται για τρεις βασικές πρακτικές και αισθητικές εφαρμογές.

1.Γενικός φωτισμός, εννοώντας τον γενικό φωτισμό του κάθε χώρου ο οποίος βρίσκεται συνήθως στο κέντρο της οροφής.

2.Ειδικός φωτισμός, είναι εκείνος που μεταχειριζόμαστε για να τονίσουμε λεπτομέρειες σε ένα χώρο και να αναδείξουμε συγκεκριμένα αντικείμενα (πίνακες, γλυπτά, μπιμπελό, φυτά διάφορες συνθέσεις κ.λ.π).

3.Ατμοσφαιρικός, ο οποίος χρησιμοποιείται για την δημιουργία διακοσμητικών εφφέ και φωτοσκιάσεων. Οι λάμπες τοποθετούνται συνήθως χαμηλά στο δωμάτιο και προσφέρουν τοπικό φωτισμό, ενώ ταυτόχρονα εκπέμπουν φωτεινότητα με διακριτικό φως προς το ταβάνι το οποίο αντανακλάται.

Σε γενικές λοιπόν γραμμές η συνολική οπτική εικόνα που θέλουμε να δώσουμε σε ένα χώρο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φωτισμό του. Είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο στη διακόσμηση του και βελτιώνει σημαντικά τις οπτικές και λειτουργικές του ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ