HomeΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣΜικροέπιπλα… μικρά, αλλά αναντικατάστατα!

Μικροέπιπλα… μικρά, αλλά αναντικατάστατα!

Τα μικροέπιπλα είναι αυτά που συμπληρώνουν τον κάθε χώρο. Που κάνουν το σπίτι λειτουργικό και ολοκληρωμένο.

Μπορεί να υπάρχουν όλα τα βασικά κομμάτια στο χώρο, κι όμως να έχουμε την αίσθηση ότι κάτι λείπει. Ότι κάτι χρειάζεται ακόμη. Αυτό το κενό το συμπληρώνουν τα μικροέπιπλα.

Είναι όπως λέει και το όνομα τους μικρά, αλλά αναντικατάστατα. Συμπληρώνουν διακοσμητικά σύνολα, γεμίζουν γωνιές, δένουν δύο χώρους, βοηθούν στην ταξινόμηση και τακτοποίηση των χώρων  και γενικά μας εξυπηρετούν με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Η παρουσία τους είναι απαραίτητη σε όλους τους χώρους του σπιτιού, από την κουζίνα μέχρι το σαλόνι, από τα υπνοδωμάτια μέχρι το μπάνιο. Τα βρίσκουμε παντού άλλοτε μικρά και διακριτικά, κι άλλοτε εντυπωσιακά που δίνουν το ιδιαίτερο στίγμα στο χώρο.

Τραπεζάκια, ντουλαπάκια, κονσόλες, βιτρίνες, σκαμπό, παπουτσοθήκες, εταζέρες, ραφάκια, μπαούλα, κρεμάστρες και αμέτρητα άλλα είδη, που βρίσκουν τη θέση τους σε μικρά και μεγάλα σπίτια, μοντέρνα, κλασικά, νεανικά και σοβαρά.  Σε όλους τους χώρους υπάρχει θέση για κάποια μικροέπιπλα που θα συμπληρώσουν και θα ομορφίσουν το σπίτι.

Στην είσοδο, που είναι συνήθως μικρός χώρος, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια όμορφη κονσόλα. Αν ο χώρος είναι μεγαλύτερος, μπορούμε στη θέση της κονσόλας να βάλουμε ένα παλιό, χειροποίητο μπαούλο. Μια κρεμάστρα με καθρέφτη βρίσκει επίσης τη θέση της κοντά στην είσοδο.

Για το σαλόνι υπάρχουν πολλά κατάλληλα μικροέπιπλα. Τραπεζάκια, ντουλαπάκια, βιτρίνες, μπαούλα, υπάρχουν τόσα πολλά και τόσο όμορφα που η επιλογή μας γίνεται τελικά δύσκολη.

Για την τηλεόραση και γενικά όλα τα συναφή, βίντεο, στερεοφωνικό, dvd, υπάρχουν στην αγορά ειδικά κατασκευασμένα μικροέπιπλα, άλλοτε σε μορφή τρόλεϊ, άλλοτε σαν ερμαράκια, που μπορούν εκτός από τις συσκευές να φυλάξουν κασέτες , δίσκους, ακουστικά και όλα τα σχετικά.

Όμορφες, διακοσμητικές συρταριέρες, με μικρά ή μεγαλύτερα συρτάρια, μπορούν να αποθηκεύσουν εύκολα και με τάξη τα λογής, λογής μικροαντικείμενα που μαζεύονται στο χώρο, δημιουργώντας ακαταστασία .

Για τα περιοδικά και τις εφημερίδες, ειδικά σταντ που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.

Στην κουζίνα χρειαζόμαστε επίσης διάφορα βοηθητικά μικροέπιπλα. Για παράδειγμα το βοηθητικό τρόλεϊ που μπορεί να έχει επιφάνεια από πλακάκια ή stainless steel και μας βοηθά στην ετοιμασία του φαγητού. Μπορεί να έχει από κάτω καλαθάκια για φύλαξη φρούτων και φθαρτών, ή θήκες για μπουκάλια κρασιού. Αν ο χώρος μας είναι μεγάλος, μπορούμε να τοποθετήσουμε μια παλιά, σκαλιστή βιτρίνα και να την χρησιμοποιούμε σαν πιατοθήκη.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στο χώρο της τραπεζαρίας. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικροέπιπλα που θα μας βοηθήσουν στο σερβίρισμα του φαγητού, όπως τρόλεϊ, μεγάλους δίσκους που κάθονται σε διπλωτές, ξύλινες βάσεις και γίνονται σαν τραπεζάκια, μια συρταριέρα για τα τραπεζομάντιλα, τις πετσέτες, τις ποδιές κι όλα τα συναφή.

Στο υπνοδωμάτιο τώρα, τα πιο συνηθισμένα μικροέπιπλα είναι η παπουτσοθήκη, μια συρταριέρα μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με τα αντικείμενα που θα φυλάξουμε μέσα.

Αν στο σπίτι δεν υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο για γραφείο, ένα όμορφο σεκρετέρ τοποθετημένο σε κάποια γωνιά του δωματίου, μπορεί να μας εξυπηρετήσει για τις γραφειακές μας εργασίες.

Μια κρεμάστρα τύπου «καλόγηρος» μας βοηθά να κρατάμε σε τάξη τα ρούχα που βγάζουμε το βράδυ και θα φορέσουμε ξανά το άλλο πρωί.

Μια κουνιστή πολυθρόνα είναι επίσης ένα αγαπημένο κομμάτι που βρίσκουμε σε πολλά υπνοδωμάτια ή καθιστικά. Μπορεί να είναι ξύλινη ή από μπαμπού ανάλογα με την υπόλοιπη διακόσμηση του χώρου.

Στο παιδικό δωμάτιο ραφάκια, ντουλαπάκια, όμορφα χρωματιστά κουτιά και μπαούλα, κρεμάστρες και συρτάρια βοηθούν να κρατιέται ο χώρος σε τάξη.

Στο μπάνιο, ανάλογα με το χώρο που διαθέτουμε, μπορούμε να τοποθετήσουμε διάφορα μικροέπιπλα  τόσο για πρακτικούς όσο και για διακοσμητικούς λόγους. Ένα όμορφο ντουλάπι για παράδειγμα ή μια συρταριέρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για να φυλάμε τα διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε στο μπάνιο και τις πετσέτες.

Ραφάκια ή εταζερούλες στον τοίχο είναι χρήσιμα για τα καλλυντικά και τα διάφορα αξεσουάρ του μπάνιου.

Μπαούλα, καλάθια και κουτιά μπορούν να χρησιμεύσουν για την αποθήκευση των ρούχων για πλύσιμο.

Τα μικροέπιπλα μας βοηθούν λοιπόν να λύνουμε τις διάφορες πρακτικές μας ανάγκες και ταυτόχρονα να προσθέτουμε στιλ και χαρακτήρα στο χώρο μας.

Στα μικροέπιπλα ανήκουν και οι μεμονωμένες καρέκλες ή πολυθρόνες διακοσμητικού τύπου που τοποθετούνται σε ένα χώρο για να συμπληρώσουν ή να τονίσουν τη διακόσμηση. Μπορεί να είναι μια σαιζ λόγκ τύπου Λε Κορπουζιέ ή η  περίφημη πολυθρόνα του από δέρμα και μέταλλο.

Τα μικροέπιπλα είναι συνήθως κατασκευασμένα από ξύλο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο. Μπορούμε να βρούμε και μικροέπιπλα που ταιριάζουν στο χώρο μας από μέταλλο ή μπαμπού ή ακόμα και από συνθετική ύλη.

Υπάρχουν πολύ ωραία μεταλλικά, διακοσμητικά κομμάτια, από χαλκό, αλουμίνιο, ή σε συνδυασμό μετάλλου και γυαλιού.

Επικράτησε βέβαια η εντύπωση ότι τα μικροέπιπλα είναι ξύλινα, κυρίως γιατί τα βρίσκουμε πιο συχνά, ίσως γιατί ταιριάζουν ευκολότερα σε διάφορους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ