HomeΣΠΙΤΙΚΟΥΖΙΝΑΚουζίνα… Λειτουργικότητα και Αισθητική!

Κουζίνα… Λειτουργικότητα και Αισθητική!

Απαραίτητα σε κάθε μελέτη που γίνεται για μια κατοικία ο χώρος της κουζίνας προκαθορίζεται σε σχέση με τα υπόλοιπα δωμάτια και σχεδιάζεται από ειδικούς σαν αυτόνομο δωμάτιο με ξεχωριστές ιδιότητες και απαιτήσεις.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σωστή λειτουργικότητα και την άψογη διαρρύθμιση του χώρου που είναι απαραίτητο βέβαια να συνοδεύεται και από την τέλεια αισθητική.

Ο κάθε σχεδιαστής βασίζεται παραδοσιακά σε ένα τρίγωνο που συνδέει τρία κέντρα εργασίας – την εστία μαγειρέματος, το ψυγείο και τον νεροχύτη.

Εκεί όπου γίνονται οι πιο βασικές δραστηριότητες υπογραμμίζεται η αυτοτέλεια του κάθε κέντρου ξεχωριστά, αλλά και η σχέση του με τα άλλα δύο και καθορίζεται η απόσταση μεταξύ τους που είναι εξίσου σημαντική.

Εκτός από την λειτουργικότητα του νοητού αυτού τριγώνου εργασίας σημαντικό ρόλο έχει και η οργανωτική συγκρότηση της κουζίνας. Η διαρρύθμιση των επίπλων, οι ηλεκτρικές παροχές για την τοποθέτηση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς επίσης και ο σχεδιασμός των ντουλαπιών όπου προκαθορίζονται και τα τρία σημεία-κέντρα της κουζίνας μας, αποτελούν στο σύνολο τους την βάση για μια σωστή μελέτη του χώρου.

Οι σύγχρονες κουζίνες είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα για να παρέχουν όλες τις ευκολίες και ανέσεις στον σύγχρονο άνθρωπο όπου η εξοικονόμηση του χρόνου του είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του μέσα στην κοινωνία του σήμερα.

Χρώματα και υλικά συνδυάζονται για να δώσουν ένα όμορφο αποτέλεσμα το οποίο να ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς.

Ξύλο, μέταλλο και γυαλί χρησιμοποιούνται και συνυπάρχουν στον χώρο της κουζίνας δημιουργώντας απλές επιφάνειες που σε συνδυασμό με τους μοντέρνους χρωματισμούς δίνουν ένα αποτέλεσμα μοναδικό.

Για τον σχεδιασμό της κουζίνας σημαντικό είναι να αποφασίσετε από πριν την διάταξη του χώρου σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας.

Σχηματικά διακρίνονται πέντε διαφορετικοί τύποι κουζίνας.

-Ο «ευθύγραμμος», όπου όλα τα ντουλάπια και οι συσκευές είναι ευθυγραμμισμένα κατά μήκος ενός και μοναδικού τοίχου.

-Η κουζίνα «γαλέρα» ή «διάδρομος» όπου προβλέπεται διάταξη των ντουλαπιών σε δύο παράλληλους τοίχους.

-Η κουζίνα σε σχήμα «Γ», όπου σχεδιαστικά τα ντουλάπια και οι συσκευές τοποθετούνται σε δύο τοίχους οι οποίοι σχηματίζουν ορθή γωνία.

– Η κουζίνα σε σχήμα «Π», που προβλέπει την ύπαρξη τριών τοίχων οι οποίοι σχηματίζουν δύο ορθές γωνίες.

– Ο τύπος «νησί». Στην περίπτωση αυτή δημιουργείται μια επιπλέον σειρά από ντουλάπια ακριβώς στο κέντρο σε ίση απόσταση και από τους άλλους τρεις τοίχους και  εκεί συνήθως τοποθετούνται οι εστίες μαγειρέματος ή απλά χρησιμοποιείται σαν έξτρα πάγκος.

Πέραν όμως από τον σωστό σχεδιασμό σημασία έχει η τοποθέτηση των ηλεκτρικών συσκευών (μάτια, φούρνος, ψυγείο κ.λ.π) στα κατάλληλα σημεία, καθώς και η οργάνωση των ντουλαπιών γύρω από τους χώρους εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ο τεχνικός και φυσικός φωτισμός επίσης έχει ένα σπουδαίο ρόλο στο χώρο αυτό και έτσι πρέπει να μελετηθεί.

Επίσης τα διάφορα αξεσουάρ που θα επιλέξουμε για να διευκολύνουμε τις διάφορες εργασίες μας μέσα στον χώρο, ποικίλουν σε ποιότητα σχέδια και τρόπους εφαρμογής. Όλα όμως έχουν σαν στόχο την εύκολη χρήση και την εξοικονόμηση  πολύτιμου χώρου αλλά και χρόνου. Πρέπει να είναι ανθεκτικά και ασφαλή στην καθημερινή χρήση.

Ο χώρος της κουζίνας δεν είναι πια το μικρό εργαστήρι της νοικοκυράς, αλλά το δωμάτιο που θα μοιραστεί μερικές ώρες της ημέρας μαζί με την οικογένεια της. Είναι ο χώρος της ξεκούρασης, της ψυχαγωγίας, είναι εκεί που θα περάσουν όλοι μαζί πολλές ώρες της ημέρας.

Στις μέρες μας ο χώρος αυτός γίνεται ένα με το υπόλοιπο σπίτι και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί συνέχεια με το σαλόνι και την τραπεζαρία. Ο χρόνος είναι πολύτιμος για την εξέλιξη που τρέχει και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και παραλήψεις. Η σωστή μελέτη και η ορθή σκέψη για οτιδήποτε κάνουμε είναι η εγγύηση για μια ολόκληρη ζωή.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ