HomeΟΜΟΡΦΑ ΣΠΙΤΙΑCorcoran Street Rowhouse

Corcoran Street Rowhouse

Project Info: FORMA Design, Inc.

Andreas Charalambous, AIA, IIDA, Principal
Juan Martin Gutierrez, Project Architect
Based in: Washington DC
Photo Credit: Geoffrey Hodgdon

Το 2016, ο UgoFasano, 61 χρονών, μαζί με το σύζυγο του ManuelMorquecho, 51 αποφάσισαν να προχωρήσουν στην αγορά ενός ιστορικού σπιτιού, στην οδό Corcoran στην Ουάσιγκτον DC,  ένα τετράγωνο μακριά από την 14η οδό. Ο Fasano, οικονομολόγος, ο οποίος είχε πρόσφατα αφυπηρετήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Morquecho φωτογράφος, αγόρασαν το σπίτι έναντι 1.41 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά ξόδεψαν περίπου $600000 για να βελτιώσουν το 3όροφο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1900, για να δημιουργήσουν ένα διώροφο σπίτι και ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση.

Για τη φιλόδοξη ανακαίνιση, οι ιδιοκτήτες προσέλαβαν τον αρχιτέκτονα Ανδρέα Χαραλάμπους, του αρχιτεκτονικού γραφείου FORMA Design, με βάση την Ουάσιγκτον,    τον οποίο είχαν προσλάβει και στο παρελθόν για την ανακαίνιση της προηγούμενης τους κατοικίας, ένα κτίριο του 1970 στο Τenleytown.

« Αυτό το έργο είχε περισσότερες προκλήσεις», αναφέρει ο αρχιτέκτονας, κ. Ανδρέας Χαραλάμπους. «Η κλίση στις σκάλες ήταν πολύ απότομη, τα μπάνια βρίσκονταν στις λάθος τοποθεσίες και τα δωμάτια ήταν μικρά και σκοτεινά. Ανοίξαμε τους εσωτερικούς χώρους και ουσιαστικά δημιουργήσαμε ένα σάντουιτς μοντέρνου σχεδιασμού ανάμεσα σε ιστορικές προσόψεις».

Στο εσωτερικό, βέβαια, οι ενοποιημένοι χώροι έχουν περισσότερα κοινά με τα καινούρια διαμερίσματα κατά μήκος της 14ης οδού, παρά με τα ορόσημα της βικτωριανής εποχής της γειτονιάς.

Παρόλα αυτά, οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να αλλάξουν το εξωτερικό του κτιρίου. Ήταν υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τις ιστορικές προσόψεις, καθώς ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο L’EnfantTrust, διατηρoύσε δικαίωμα συντήρησης του ακινήτου.

Εντούτοις, χρησιμοποιήθηκαν ενεργειακά διπλά γυαλιά στα αρχικά ανοίγματα και οι τοίχοι από τούβλο επιδιορθώθηκαν και μπογιατίστηκαν ξανά. Αρχιτεκτονικά στοιχεία τα οποία απουσίαζαν, αναπληρώθηκαν, ενώ κάθε καινούριο κομμάτι του εξωτερικού του σπιτιού, έπρεπε να περάσει από επιθεώρηση, ακόμη κι αν ήταν μια λάμπα εξωτερικού χώρου.

Αντίθετα, οι εσωτερικοί χώροι, οι οποίοι δεν υπόκεινταν σε τόσο αυστηρούς κανόνες συντήρησης, άλλαξαν πλήρως και η διακόσμηση απλοποιήθηκε με άσπρους τοίχους και ταβάνια και ανοιχτόχρωμα παρκέ από δρυ, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν πλατιές σανίδες. Τα μόνα διατηρημένα στοιχεία των αρχικών εσωτερικών χώρων ήταν το γείσο γύρω από τα παράθυρα στο μπροστινό μέρος του καθιστικού. Κατά τα άλλα, σε όλα τα υπόλοιπα δωμάτια, έγιναν ριζικές αλλαγές για να δημιουργηθεί ένα λιτό φόντο για τους χώρους στους οποίους θα πρωταγωνιστούσαν σύγχρονα έπιπλα, πολύχρωμοι πίνακες, καθώς και ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό του Morquecho.

Επιπλέον, επειδή το κτίριο αποτελείται από 2 κατοικίες, η ανακαίνιση ξεκίνησε από το ισόγειο για να φτιαχτεί εκ νέου ένα διαμέρισμα με νέα κουζίνα, μπάνιο και υπνοδωμάτιο. Οι δύο επάνω όροφοι μετατράπηκαν στη συνέχεια σε ένα σπίτι για τους Fasano και Morquecho, με δύο υπνοδωμάτια, αντί για τα τρία αρχικά και τρία μπάνια. Η διαδικασία κράτησε περίπου ένα χρόνο και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού μετακόμισαν στο σπίτι στις αρχές του 2017. Η μητέρα του Fasano, RitaDiMatteo, έζησε στο διαμέρισμα μέχρι τον θάνατό της τον Φεβρουάριο και τώρα ο Morquecho χρησιμοποιεί τον χώρο ως το φωτογραφικό του στούντιο.

Περνώντας την μπροστινή πόρτα, η σκάλα του διαδρόμου που οδηγεί στο ενιαίο πλέον 2ο επίπεδο, επανασχεδιάστηκε, κάνοντας την ανάβαση των σκαλοπατιών ευκολότερη. Το μπάνιο που βρισκόταν στην κορυφή της σκάλας κατεδαφίστηκε, έτσι ώστε να μπορεί να ενοποιηθεί το σαλόνι και η τραπεζαρία με την κουζίνα, που βρισκόταν στο πίσω μέρος.

Το δίκτυο των σωλήνων επανατοποθετήθηκε, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλά ταβάνια 10 ποδών, που θα έκαναν το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος. Μια ατσάλινη δοκός χρησιμοποιήθηκε ανάμεσα στο άνοιγμα της κουζίνας και του σαλονιού, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για χρήση κατακόρυφων στηριγμάτων. Το τζάκι που βρισκόταν στο σαλόνι μετατράπηκε σε τζάκι υγραερίου, ενώ η πρόσοψη του καλύφτηκε με μια επένδυση από ινοτσιμέντο.

Προχωρώντας, η κουζίνα μεταμορφώθηκε πλήρως και είναι εξοπλισμένη πλέον με ερμάρια και ντουλάπια Ιταλών σχεδιαστών, πάγκους από χαλαζία και εστία από ανοξείδωτο ατσάλι. Μια στενή νησίδα, που φωτίζεται από ένα κομψό κρεμαστό φωτιστικό που αλλάζει χρώματα, παρέχει χώρο για την προετοιμασία του φαγητού, αλλά και για καθημερινά γεύματα. Πίσω από μια σειρά από πόρτες κατά μήκος ενός τοίχου, βρίσκεται μια τουαλέτα, ένα πλυντήριο και στεγνωτήριο, ένα κελάρι τροφίμων, καθώς και αποθηκευτικοί χώροι.

Στον επάνω όροφο, η κύρια κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στο μπροστινό κομμάτι του σπιτιού, ενώ μια δεύτερη κρεβατοκάμαρα βρίσκεται στο πίσω μέρος. Το ζευγάρι χρησιμοποιεί τον ξενώνα ως σαλόνι και γραφείο, ενώ σε αυτό το δωμάτιο υπάρχει και ένας καναπές που μπορεί να μετατραπεί σε κρεβάτι.

Στο μέσο αυτού του ορόφου, το τρίτο υπνοδωμάτιο μετατράπηκε σε ένα χώρο στον οποίο υπάρχουν δύο μπάνια το ένα δίπλα στο άλλο, ούτως ώστε να εξυπηρετείται το κάθε υπνοδωμάτιο. Τα δύο αρχικά μπάνια κατεδαφίστηκαν για να δημιουργηθούν ντουλάπες.

Ο διάδρομος του δεύτερου ορόφου έγινε τώρα αρκετά φαρδύς για να χωράει ένα γραφείο και ράφια, αφού πλέον με τη βοήθεια των συρόμενων πορτών προς τα παρακείμενα δωμάτια, ελευθερώθηκε χώρος.

Μια από τις προκλήσεις αυτής της ανακαίνισης, όπως επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Χαραλάμπους, του αρχιτεκτονικού γραφείου FORMA Design, ήταν να διασφαλιστεί ότι το φως της μέρας θα έφτανε στο κεντρικό τμήμα του σπιτιού, επειδή οι μόνες πηγές φυσικού φωτός ήταν τα μπροστινά και πισινά παράθυρα, καθώς και ένας φεγγίτης στην οροφή.

« Μεγιστοποιήσαμε την κατανομή του φυσικού φωτός, αφαιρώντας τοίχους και άλλα εμπόδια και χρησιμοποιώντας γυάλινους υαλοπίνακες ως γυάλινα κάγκελα και αντανακλαστικές επιφάνειες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρχιτέκτονας του έργου. «Ο φεγγίτης στο πάνω επίπεδο του σπιτιού αφήνει το φως να μπει μέσα, ενώ με την επιλογή μιας σκάλας που να είναι ανοιχτή από κάτω, το φως μπορεί να διεισδύσει μέχρι τα χαμηλότερα επίπεδα».

Επιπλέον, τα νέα μπάνια στον πάνω όροφο σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να διοχετεύουν το φως μεταξύ των δύο χώρων και προς την κύρια κρεβατοκάμαρα. Οι σχισμές από γυαλί και τα πάνελς από καθρέφτες στους τοίχους μεταδίδουν και αντανακλούν το φως από ένα παράθυρο στο πίσω μέρος του σπιτιού προς στα δωμάτια.

Επιπρόσθετα, τα θερμαινόμενα δάπεδα στα μπάνια, ένας θερμοσίφωνας χωρίς δεξαμενή για το πάνω τμήμα της κατοικίας, καθώς και χρήση των θερμοστατών Nest, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Η ανακαίνιση όμως δεν περιορίστηκε μόνο στο εσωτερικό του σπιτιού. Επεκτάθηκε και στην πίσω αυλή, όπου οι Fasano και Morquecho βελτίωσαν τρεις υπαίθριους χώρους. Γυάλινες πόρτες ανοίγουν από την κουζίνα σε ένα πρόσφατα διευρυμένο, νότιου προσανατολισμού επίπεδο(κατάστρωμα) που χρησιμοποιείται ως υπαίθρια τραπεζαρία. Μια αναδιπλούμενη τέντα παρέχει σκιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μια ελικοειδής σκάλα που ξεκινά από αυτό το κατάστρωμα οδηγεί προς τα κάτω, σε μια πέτρινη αυλή, εξυπηρετώντας έτσι και το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού συνεργάστηκαν με την GardenWise of Arlington για να αναβαθμίσουν τον ισόγειο χώρο με ένα νέο πλακόστρωτο, περίφραξη, δέντρα και σιντριβάνι.

Στο πίσω μέρος του ακινήτου, υπάρχουν κι άλλες σκάλες που οδηγούν σε μια βεράντα με κήπο στην οροφή του υπόστεγου, η οποία είναι αρκετά μεγάλη για να χωράει τη διοργάνωση καλοκαιρινών δείπνων και κοκτέιλ πάρτι. “Αυτή η βεράντα υπήρχε ήδη όταν αγοράσαμε το σπίτι”, δήλωσε ο Fasano. “Απλώς βάψαμε τους φράχτες και το ξύλινο πάτωμα και προσθέσαμε έπιπλα εξωτερικού χώρου. Η εταιρεία GardenWise πρόσθεσε δέντρα μπαμπού για να καλύψει κάποια από τα ηλεκτρικά καλώδια που υπήρχαν στο δρομάκι, προσφέροντας μας παράλληλα περισσότερη ιδιωτικότητα”.

Καταληκτικά, παρόλο που το έργο είχε αρκετές προκλήσεις, το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Ανδρέα Χαραλάμπους, FORMA Design, κατάφερε με την πολύχρονη τεχνογνωσία του να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε κάθε μια από αυτές. Νέοι λειτουργικοί χώροι, λουσμένοι στο φως αντικατέστησαν τους παλιούς, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα, ενώ η φινέτσα είναι εμφανής σε κάθε γωνιά της κατοικίας!

Επιμέλεια Κειμένου: Αλέξια Μιχαήλ

Tο κείμενο βασίστηκε σε άρθρο της DeborahK. Dietsch που γράφτηκε στις 19 Ιουλίου 2018 για την εφημερίδα “ΤheWashingtonPost”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ