HomeΣΠΙΤΙΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑΤραπεζαρία… Πρόσκληση σε δείπνο

Τραπεζαρία… Πρόσκληση σε δείπνο

Επιβλητικές, όμορφες και μοναδικές σε κλασική ή μοντέρνα γραμμή οι τραπεζαρίες μεταφέρουν την αρχοντιά τους από τα βάθη των αιώνων.

Στην αγορά υπάρχουν αναρίθμητα σχέδια σε μοντέρνα ή κλασικά και όχι μόνο, που ικανοποιούν το κάθε γούστο και το κυριότερο υποβάλλουν προτάσεις για την διακοσμητική αναβάθμιση και συνοχή του χώρου. Πέραν από την λειτουργικότητα κάθε τραπεζαρία πρέπει να διακρίνεται για την αισθητική της παρουσία.

Τα υλικά κατασκευής τους ποικίλουν ανάλογα με το στιλ. Το ξύλο είναι βέβαια το πιο συνηθισμένο αφού τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ζεστασιά και την αρχοντιά του. Το γυαλί και το μέταλλο ακολουθούν και  χρησιμοποιούνται στον ίδιο σχεδόν βαθμό με το ξύλο.

Από την επιλογή του τραπεζιού εξαρτάται φυσικά και η επιλογή στις καρέκλες που θα το περιτριγυρίζουν. Αφού όταν λέμε τραπεζαρία εννοούμε πάντα το τραπέζι και τις καρέκλες του. Πρέπει να είναι στο ίδιο στιλ και φτιαγμένες από υλικά τα οποία δένουν με αυτό του τραπεζιού.

Ο χώρος της τραπεζαρίας μπορεί να είναι ανεξάρτητος από τα υπόλοιπα δωμάτια, μπορεί όμως να είναι ενιαίος με το καθιστικό και το σαλόνι. Γενικά η τάση που υιοθετείται στη αρχιτεκτονική διαρρύθμιση των χώρων επιβάλλει λύσεις “open plan” με την τραπεζαρία σε ενιαία διάταξη να συνορεύει με το σαλόνι και το καθιστικό.

Σε πολύ μικρά σπίτια ή σε διαμερίσματα ο χώρος της τραπεζαρίας συνορεύει ακόμα και με την κουζίνα και λόγω περιορισμένων τετραγωνικών, δίνεται ταυτόχρονα η λύση του καθημερινού φαγητού στον ίδιο χώρο όπου θα φιλοξενήσουμε και τους φίλους μας.

Εκτός από την επιλογή στο στιλ της τραπεζαρίας μας, των υλικών από τα οποία θα είναι φτιαγμένη υπάρχουν και μερικά μικρά μυστικά που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργικότητα γύρω από το χώρο της τραπεζαρίας.

Το τραπέζι που είναι αναμφίβολα το κεντρικό σημείο κάθε τραπεζαρίας θα πρέπει να προσέξουμε να υπάρχει αρκετός χώρος γύρω από αυτό για άνεση στην διακίνηση και στο σερβίρισμα.

Οι καρέκλες της τραπεζαρίας θα πρέπει να έχουν αρκετό περιθώριο μπροστά-πίσω και να βρίσκονται σε απόσταση κατάλληλη η μια από την άλλη ούτως ώστε να διευκολύνονται οι κινήσεις των φιλοξενουμένων κατά την διάρκεια του φαγητού.

Έμφαση πρέπει να δοθεί στο φωτισμό του χώρου πάνω από το τραπέζι. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ομαλή μετάβαση από την τραπεζαρία στους άλλους χώρους και ειδικότερα στην κουζίνα.

Τα ξύλα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι η καρυδιά, η κερασιά, το wenge, ο δρυς και η οξιά. Όλα είναι όμορφα ξύλα στην εξωτερική τους όψη, ιδιαίτερα όταν φέρουν το φυσικό τους χρώμα. Οι γραμμές λιτές στον σχεδιασμό τους και τα σχέδια απλά με επιφάνειες χωρίς σκαλίσματα ή ανάγλυφα σχέδια σε μοντέρνα αισθητική. Στο ίδιο στιλ επιλέγονται και οι καρέκλες με ύφασμα σε απαλά ή έντονα χρώματα στο κάθισμα και στην πλάτη με ορθοπεδικό σχεδιασμό για να μην κουράζονται οι καλεσμένοι μας.

Στην περίπτωση που επιλέξουμε μια σταθερή τραπεζαρία θα πρέπει να προσέξουμε οι διαστάσεις της να μπορούν να φιλοξενήσουν τουλάχιστον οκτώ άτομα και ειδικότερα στη περίπτωση που δεν θα έχουμε άλλο τραπέζι αν είναι δυνατό και περισσότερα.

Τα απλά διακοσμητικά αξεσουάρ συμπληρώνουν ένα ιδανικό και φινετσάτο χώρο στον οποίο μπορούμε να χαιρόμαστε με την οικογένεια και τους φίλους μας σε μια πιο τακτική βάση αφού οι μοντέρνες απαιτήσεις δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτο κανένα χώρο πλέον μέσα στο σπίτι.

Η κλασική τραπεζαρία προϋποθέτει μελέτη για την κατάλληλη επιλογή των κομματιών που θα την απαρτίζουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων στο στιλ της συγκεκριμένης επιλογής. Τα κλασικά κομμάτια με τα πλούσια ανάγλυφα σκαλίσματα και σχέδια απαιτούν προσοχή στον μεταξύ τους συνδυασμό. Τα έπιπλα βαριά και τα ξύλα που επιλέγονται για την κατασκευή τους συγκεκριμένα όπως η καρυδιά, η τριανταφυλλιά το ρουστίκ και η μαχόκανη. Ξύλα τα οποία μπορούν να σκαλιστούν και να δώσουν υπέροχα ανάγλυφα σχέδια και μοτίβα στην επιφάνεια τους. Όπως και να έχει τα κλασικά έπιπλα τα χαρακτηρίζει λίγο η υπερβολή, το βαρετό design αλλά και η αρχοντιά και η φινέτσα.

Σ’ ένα χώρο όπου η φινέτσα και το λεπτό γούστο συναντούν την διαχρονικότητα και την υψηλή αισθητική, τότε τα λόγια περιττεύουν και η εικόνα μιλά από μόνη της, γιατί το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι παρά η τελειότητα στην τελική του παρουσίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ