HomeΣΠΙΤΙΣκάλες… Ένα γλυπτό μέσα στο χώρο!

Σκάλες… Ένα γλυπτό μέσα στο χώρο!

Πριν από αρκετά χρόνια οι σκάλες είχαν ρόλο καθαρά λειτουργικό και θεωρούνταν αποκλειστικά ως μέσο σύνδεσης του κάτω ορόφου με τον πάνω όροφο ενός σπιτιού.

Η διακόσμηση τους ήταν απλή και πολλές φορές περιοριζόταν σε μια απλή στρώση μπογιάς. Η τεχνολογία που είχαν στην διάθεση τους οι μάστορες ήταν πολύ περιορισμένη σε αντίθεση με την δυνατότητα που προσφέρει σήμερα στην δημιουργικότητα μας.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι όταν οι μάστορες ήθελαν να κτίσουν μια σκάλα, από την μια πλευρά είχαν στο μυαλό τους τις αναλογίες και τις κινήσεις του ανθρώπινου σώματος και από την άλλη την δύναμη της βαρύτητας. Η σχέση ανάμεσα στο ύψος και το πάτημα ενός σκαλοπατιού μας δίνει αυτόματα και την κλίση της σκάλας.

Κοιτάζοντας τις σκάλες σήμερα και εκείνες του πρόσφατου παρελθώντος αντιλαμβανόμασε πόσο έχει αλλάξει η ιστορία και πως η ανθρώπινη ζωή έχει πάρει άλλη διάσταση. Όλα έχουν γίνει πιο απλά, πιο συμμαζεμένα ενωμένα κάτω από τις προσταγές της μόδας, της αρχιτεκτονικής και της ίδιας της κοινωνίας.

Οι σύγχρονες τάσεις και η οικονομική άνεση όλο και περισσοτέρων ανθρώπων έδωσαν στην σκάλα ξανά ένα ρόλο ενεργό και σημαντικό. Στην προσπάθεια να ανακαλύψουν ξανά τους κατασκευαστικούς κανόνες και να μειώσουν την υπερβολή έδωσαν παραδείγματα εντυπωσιακής αισθητικής (αν και μερικές φορές πολύ απλά) και υψηλού κατασκευαστικού επιπέδου.

Οι νέες τεχνικές κατασκευής του μπετόν, το stainlees-steel και το γυαλί έδωσαν την δυνατότητα σχεδιασμού των κατοικιών με περισσότερη διαφάνεια. Σίγουρα η σκάλα είναι ένα στοιχείο με συγκεκριμένη λειτουργία, ωστόσο δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητες που προσφέρει.

Αισθητικά υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι προσέγγισης της κατασκευής και της διακόσμησης της σκάλας.

Ο πρώτος είναι να θεωρηθεί ως ένα καθαρό διακοσμητικό και εντελώς ανεξάρτητο στοιχείο όπου τα υλικά, η δομή και τα χρώματα δημιουργούν μια παρένθεση και ο δεύτερος και ο πιο ασφαλής είναι να θεωρηθεί ως ένα στοιχείο το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός χώρου του ισογείου ή του ορόφου, όπως μπορεί να είναι ένας προθάλαμος, ένα καθιστικό ή ένας διάδρομος.

Ακόμη μπορεί η ίδια η σκάλα να είναι σαν γλυπτό μέσα στο χώρο. Άλλο ένα σημείο της σκάλας που μπορεί επίσης να τονιστεί είναι το χαμηλότερο σημείο δηλ. τα πρώτα σκαλοπάτια, τα οποία μπορεί να γίνουν πιο φαρδιά από τα υπόλοιπα δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Όταν έρθει η ώρα να σκεφτείτε τον τύπο της σκάλας που θα θέλατε να τοποθετήσετε  θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη σας την πλήρη εκμετάλλευση του χώρου. Μια κυκλική σκάλα καταλαμβάνει συνήθως μικρότερο χώρο από μια συνηθισμένη και προσφέρει ποικίλες δυνατότητες για μια ελκυστική διακόσμηση. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, σε αντίθεση με την συνηθισμένη σκάλα που μπορεί να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο, αλλά συγχρόνως μας δίνει και την δυνατότητα αν το έχουμε ανάγκη ένα μέρος της από την κάτω πλευρά να το κλείσουμε. Οποιος και αν είναι ο τύπος στον οποίο τελικά θα καταλήξουμε είναι σημαντικό να είναι σε αναλογία και αρμονία με το υπόλοιπο σπίτι.

Αφού αποφασίστε τον τύπο της σκάλας και την θέση της μέσα στον χώρο, πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τον σημαντικότερο παράγοντα που είναι εκείνος της ασφάλειας. Αναμφισβήτητα οι σκάλες έχουν πάντα ένα βαθμό κινδύνου κυρίως αν στο σπίτι ζουν παιδιά και ηλικιωμένοι.

Όταν φωτίζουμε μια σκάλα υπάρχει ένας αριθμός από πρακτικά σημεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα να τοποθετήσουμε ένα διακόπτη στην αρχή και στο τέλος της σκάλας αλλά και το πλατύσκαλο.

Κρεμμαστά φώτα και φωτιστικά τοίχου είναι ιδανικές λύσεις για τον φωτισμό της σκάλας. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ειδικά εφέ τότε μπορούμε να φωτίσουμε τα σκαλοπάτια χωριστά με φωτιστικά τοίχου τοποθετημένα λίγο πάνω από το επίπεδο κάθε σκαλοπατιού δημιουργώντας ένα φωτεινό μονοπάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ