HomeΣΠΙΤΙΔΑΠΕΔΟΞύλινα δάπεδα.. για να κτυπάτε πάντα ξύλο!

Ξύλινα δάπεδα.. για να κτυπάτε πάντα ξύλο!

Το δάπεδο για όλα τα δωμάτια του σπιτιού, αποτελεί ίσως το πιο δυνατό στοιχείο στο χώρο. Συμβάλλει αρκετά στην γενική διαμόρφωση του οποιουδήποτε δωματίου, τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά.

Υπόκειται καθημερινά σε συνεχή φθορά και για αυτό χρειάζεται μια σωστή και προσεκτική μελέτη, όσον αφορά την επιλογή του. Σαν αποτέλεσμα θα μπορούμε να έχουμε μια άνετη και ευχάριστη διαμόρφωση του χώρου μας, αλλά και μια σωστή λειτουργικότητα για άνετη κυκλοφορία μέσα σε αυτόν.

Τα κυριότερα κριτήρια για την επιλογή του σωστού δαπέδου, έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα περισσότερο πρακτικότητας στην εφαρμογή, όπως το βαθμό της αντοχής του υλικού στα διάφορα κτυπήματα ή γδαρσίματα, τον δείκτη προστασίας του κατά της υγρασίας, των οξέων και των άλλων λεκέδων, η συχνή πλύση και η χρήση των ειδών καθαρισμού σε καθημερινή βάση.

Η διακοσμητική εμφάνιση του δαπέδου είναι βέβαια πολύ σημαντική αλλά συνήθως έρχεται σε δεύτερη μοίρα στα κριτήρια επιλογής του.

Το χρώμα, το υλικό και η αφή στην επιφάνεια  του αλλά και ο σωστός συνδυασμός του με τα υπόλοιπα υλικά και στοιχεία του χώρου συμβάλλουν στο τελικό διακοσμητικό χαρακτήρα που θέλουμε να δώσουμε στο δωμάτιο.

Τα δάπεδα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Τα σκληρά, τα ημίσκληρα και τα μαλακά.

Στα ημίσκληρα δάπεδα εντάσσονται τα διάφορα ξύλα, ο φελλός, το πλαστικό και τα διάφορα βιομηχανοποιημένα είδη επίστρωσης δαπέδων από καουτσούκ και άλλα συνθετικά υλικά.

Σήμερα θα ασχοληθούμε με τα ξύλινα δάπεδα το γνωστό σε όλους μας παρκέ το οποίο λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει, χρησιμοποιείται ευρέως. Τα ξύλινα δάπεδα χωρίζονται σε solid και laminate με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους το είδος της ξυλείας, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους και το χρώμα στο λούστρο της επιφάνειας τους.

Τα solid ξύλινα δάπεδα προσφέρουν άνεση, αίσθηση ζεστασιάς, ομαλή επιφάνεια και καλαισθησία. Χαρακτηρίζονται δε από μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα καρφωτά δάπεδα κατασκευάζονται με σανίδες ξύλου που καρφώνονται πάνω στους δοκούς υποστήριξης.

Η ξυλεία του παρκέ πρέπει να είναι καθαρή, ξηρή και χωρίς ρόζους για να μην σκεβρώνει. Δεν αντέχουν όμως σκληρή μεταχείριση σε βαριά φορτία και χημικά οξέα. Χρησιμοποιείται δρυς, οξιά, πεύκος, καρυδιά, κερασιά και τοποθετούνται με δύο τρόπους: καρφωτά σε σκελετό από σουηδική ξυλεία και κολλητά.

Το ξύλο χρησιμοποιείται πολύ λόγω των εξαιρετικών φυσικών του ιδιοτήτων, σε συνδυασμό με τη σχετικά εύκολη επεξεργασία του. Το καλό βερνικωμένο ξύλο αποτελεί ένα ανθεκτικό και ήσυχο δάπεδο, που φαίνεται όμορφο σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού.

Τα ξύλινα δάπεδα είναι μεγάλης αντοχής, αλλά τα αιχμηρά αντικείμενα αφήνουν άσχημα ίχνη. Το πραγματικό παρκέ έχει το προσόν να δείχνει όμορφο με την πάροδο του χρόνου και για την ακρίβεια, γίνεται πιο όμορφο. Το συχνό βρέξιμο όμως μπορεί να το φουσκώσει και να το σκεβρώσει. Και είναι ακριβότερο από το laminated.

Το ξύλο είναι ευπαρουσίαστο, ζεστό, φιλικό σαν υλικό, διατίθεται σε μια πλούσια γκάμα ειδών, χαρακτηριστικών και ποιοτήτων: σκληρής υφής παρκέ, προβερνικωμένα πλακίδια, σανίδες πολλών και διαφορετικών μεγεθών σε ποικιλίες δρυ, σφενδάμου, ελάτου και πεύκου. Παρά την αντίθετη άποψη, το ξύλο παρουσιάζει αντοχή εκτός και αν αυτή προέρχεται από αιχμηρά αντικείμενα, τσιγάρα ή υπερβολική και στάσιμη ποσότητα νερού.

Βασικό κριτήριο για την ποιότητα του ξύλου είναι η σκληρότητα του, ώστε να μη δημιουργούνται σημάδια στην επιφάνεια του. Στη συναρμολόγηση του πρέπει να δοθεί προσοχή, ώστε να μην υπάρχουν αρμοί. Η στρέβλωση έστω και μιας σανίδας μπορεί να παραμορφώσει ολόκληρο το δάπεδο. Ο δρυς παράγει το πιο σκληρό ξύλο και υπάρχει σε πολλές ποιότητες και τιμές.

Το παρκέ σε laminate παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις. Είναι το πιο ζεστό από όλα τα υλικά και γοητεύει με τους χρωματισμούς και τα ‘’νερά’’ του. Ανοικτό ή σκούρο, τοποθετημένο με σχεδιασμούς ή όχι, αποδίδει στο χώρο μια αίσθηση ζεστασιάς, αρχοντιάς και οικειότητας. Τα ανοικτόχρωμα laminate συνδυάζονται με μοντέρνα επίπλωση και στην επιφάνεια τους αναδεικνύονται τα σκουρόχρωμα με έντονα σχέδια, χαλιά ή κιλίμια. Τα σκουρόχρωμα ταιριάζουν περισσότερο με κλασική επίπλωση και παλιά έπιπλα.

Τα laminate παρκέ είναι μοντέρνα, εναλλακτική λύση έναντι του κλασικού ξύλινου δαπέδου. Έχουν τεράστια αντοχή και μια απίστευτα πλούσια σειρά χρωμάτων και επιφανειών σε απομιμήσεις διαφόρων ξύλων, ενώ συγχρόνως προσφέρουν οικονομικότερη λύση και ταχύτητα τοποθέτησης. Επίσης δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου συντήρηση.

Τοποθετούνται συνήθως απευθείας πάνω σε οποιοδήποτε παλαιό δάπεδο, χωρίς ξηλώματα. Επιπλέον μετά την τοποθέτηση τους είναι έτοιμα για χρήση, χωρίς να απαιτούν οποιαδήποτε άλλη προεργασία. Είναι ανθεκτικά στην τριβή, χάραξη, κτυπήματα και κυλιόμενο φορτίο ακόμα και σε αναμμένο τσιγάρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ