HomeΣΠΙΤΙΚΟΥΖΙΝΑΚουζίνα… για Εργονομία, Λειτουργικότητα & Αισθητική!

Κουζίνα… για Εργονομία, Λειτουργικότητα & Αισθητική!

Η κουζίνα είναι ένας βασικός χώρος του σπιτιού. Είναι εκτός από χώρος προετοιμασίας και παρασκευής του φαγητού, ένα κέντρο συγκέντρωσης της οικογένειας και των φίλων.

Σε κάθε μελέτη αρχιτεκτονική και διακοσμητική η κουζίνα απαιτεί να της αφιερωθεί ο περισσότερος ίσως χρόνος. Κι αυτό γιατί πρέπει να μελετηθεί σωστά, ώστε να προβλεφθούν όλες οι ανάγκες των ιδιοκτητών, να συμπεριληφθούν στο σχέδιο και να πραγματοποιηθούν ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες τους.

Μια σωστά μελετημένη κουζίνα πρέπει να είναι λειτουργική, εργονομική και να είναι σωστά τοποθετημένη σε σχέση με τους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού. Να παρέχει εύκολη διακίνηση σε εφαπτόμενους χώρους, που έχουν άμεση σχέση μαζί της, όπως η τραπεζαρία, το πλυσταριό, η βεράντα ή το αίθριο (καλοκαιρινά γεύματα στο ύπαιθρο), η αυλή (άπλωμα ρούχων, σκουπίδια), το γκαράζ (κουβάλημα ψωνίσματος από το αυτοκίνητο), αποθήκη (σκούπες, σφουγγαρίστρες ) κ.λ.π.

Πρέπει επίσης να είναι έτσι τοποθετημένη, έτσι ώστε να έχει αρκετό φως και ήλιο για να γίνονται οι εργασίες ευχάριστα και με ασφάλεια.

Η κουζίνα δεν είναι πια το παραγκωνισμένο δωμάτιο που κρύβεται μακριά από το υπόλοιπο σπίτι και θεωρείται σαν χώρος υπηρεσίας. Οι κουζίνες σήμερα είναι πανέμορφες και διεκδικούν το χώρο τους εκεί που τους αξίζει.

Μια καλά μελετημένη κουζίνα έχει το πλεονέκτημα να είναι απόλυτα λειτουργική, ακόμη και όταν ο διαθέσιμος χώρος είναι μικρός. Εκμεταλλεύεται όλες τις επιφάνειες και με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (μηχανισμοί) οι αποθηκευτικοί χώροι βελτιώνονται και βοηθούν τα μέγιστα στη διατήρηση ενός τακτοποιημένου χώρου.

Βασικό σημείο της μελέτης της κουζίνας είναι παραδοσιακά το τρίγωνο εργασίας μεταξύ νεροχύτη, μαγειρικής εστίας και ψυγείου. Οι αποστάσεις αυτές δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες και η διαδρομή από τη μια προς την άλλη πρέπει να γίνεται ανεμπόδιστα.

Κάθε κουζίνα καλό είναι να σχεδιάζεται ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες των ατόμων που θα τη χρησιμοποιούν. Φυσικά βλέποντας στην αρχή την κουζίνα θα νόμιζε κάποιος ότι όλες οι κουζίνες είναι περίπου οι ίδιες.

Για να ανταποκρίνεται όμως μια κουζίνα πλήρως στις ανάγκες των ενοίκων και να είναι απόλυτα λειτουργική και να εξυπηρετεί, πρέπει να σχεδιαστεί βάσει του μοτίβου της ζωής των ανθρώπων που θα ζουν και θα εργάζονται εκεί.

Για παράδειγμα, άτομα που περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα, μαγειρεύοντας, φτιάχνοντας γλυκά και διάφορα άλλα, σίγουρα χρειάζονται μια πολύ διαφορετική κουζίνα από άτομα που δεν μαγειρεύουν σχεδόν ποτέ ή ελάχιστα, είναι πολύ λιτοδίαιτα, δεν δέχονται συχνά κόσμο στο σπίτι για φαγητό ή είναι ένα απλά ένα ζευγάρι που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ και έρχονται ξεθεωμένοι το βράδυ να τσιμπήσουν κάτι στα γρήγορα.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισχωρήσει και στο χώρο της κουζίνας εξοπλίζοντας τον με πληθώρα βοηθητικών συσκευών, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν όσο γίνεται περισσότερο τη δουλειά της νοικοκυράς.

Σχεδιάζοντας λοιπόν την κουζίνα πρέπει να προβλέψουμε για όλες αυτές τις συσκευές, μικρές ή μεγάλες, ώστε να προνοήσουμε και για τον απαιτούμενο χώρο που χρειάζονται, πάνω ή κάτω από τον πάγκο, αλλά και για τις απαιτούμενες παροχές ρεύματος που θα χρειαστούν για να δουλέψουν.

Η σύγχρονη κουζίνα είναι εξαιρετικά καλαίσθητη. Έχει χρώμα και χαρακτήρα, είναι κομψή και λειτουργική και τόσο όμορφη που είναι κρίμα να κρύβεται απομονωμένη από το υπόλοιπο σπίτι.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, φροντίζοντας έτσι να υπάρχει για το κάθε γούστο και η κατάλληλη κουζίνα. Ξύλο, μέταλλο, γυαλί, κεραμικό, συνθετικό, συνυπάρχουν δημιουργώντας όμορφους συνδυασμούς

Ανάλογα με τη διάταξη του χώρου διακρίνουμε πέντε βασικούς τύπους κουζίνας:

Η κουζίνα γραμμή , όπου όλα τα ντουλάπια και οι ηλεκτρικές συσκευές βρίσκονται ευθυγραμμισμένα κατά μήκος ενός τοίχου.

Η κουζίνα διάδρομος , όπου τα ντουλάπια και οι συσκευές είναι παράλληλα τοποθετημένες , αφήνοντας στη μέση ένα διάδρομο.

Η κουζίνα σε σχήμα Γ . Στον τύπο αυτό τα ντουλάπια και οι συσκευές τοποθετούνται σε δύο πλαϊνούς τοίχους που σχηματίζουν γωνία.

Η κουζίνα σε σχήμα Π. Ο τύπος αυτός είναι βασικά προέκταση της κουζίνας Γ με μια ακόμη πλευρά. Είναι μια πολύ πρακτική και λειτουργική λύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι διαστάσεις. Και τέλος η κουζίνα νησί, που χαρακτηρίζεται από ένα κτιστό μέρος στο κέντρο της κουζίνας , στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί η εστία μαγειρέματος, ο νεροχύτης ή απλώς πάγκος εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ