HomeΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣPatricia Urquiola: One of the world’s most influential creatives

Patricia Urquiola: One of the world’s most influential creatives

Η Patricia Urquiola είναι παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας και σχεδιάστρια η οποία γεννήθηκε στο Οβιέδο της Ισπανίας το 1961. Ζει και εργάζεται στο Μιλάνο. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, καθώς και στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου.

Ήταν βοηθός λέκτορα του Achille Castiglioni και του Eugenio Bettinelli στο Μιλάνο και στο Παρίσι, όπου ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων προϊόντων στο γραφείο της DePadova, στο οποίο εργαζόταν με τον Vico Magistretti, ενώ στη συνέχεια έγινε επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας της Lissoni Associati.

Το 2001 άνοιξε το δικό της στούντιο το οποίο ασχολείται με τον σχεδιασμό προϊόντων, με την αρχιτεκτονική, αλλά και  τη δημιουργία εγκαταστάσεων (installations). Η μοναδική της σχεδιαστική προσέγγιση αποτυπώνεται στη δουλειά της, με το να δημιουργεί συνεχώς νέες, σύγχρονες φόρμες που σχετίζονται με υλικά, μοτίβα και παλέτες, χρησιμοποιώντας, τόσο βιομηχανικές πρακτικές, όσο και χειροποίητες τεχνικές. Αυτή η έμφαση έχει οδηγήσει σε ένα σύνολο έργων, που χαρακτηρίζονται τόσο από τη λειτουργικότητα τους, όσο και από την υψηλή αισθητική τους.

Μεταξύ των τελευταίων project της στον τομέα της αρχιτεκτονικής συμπεριλαμβάνονται το Μουσείο Κοσμημάτων στο Vicenza, το Mandarin Oriental Hotel στη Βαρκελώνη, το Das Stue Hotel στο Βερολίνο, το Spa του Four Seasons Hotel στο Μιλάνο, το ξενοδοχείο Room Mate Giulia στο Μιλάνο και το Il Sereno Hotel στο Κόμο. Έχει επίσης σχεδιάσει εκθεσιακούς χώρους και δημιουργήσει installations για μια πληθώρα γνωστών εταιρειών όπως την Gianvito Rossi, BMW, Cassina, Missoni, Moroso, Molteni, Officine Panerai, H&M, Santoni, καθώς επίσης έχει επιμεληθεί το γενικό concept του Pitti Immagine στη Φλωρεντία.

Επιπρόσθετα, δημιουργεί σχεδιαστικά προϊόντα για κάποιες από τις πιο μεγάλες Ιταλικές αλλά και διεθνείς εταιρείες όπως: Alessi, Axor-Hansgrohe, B&B Italia, Baccarat, Boffi, Budri, Cassina, De Padova, Driade, Ferragamo, Flos, Gan, Georg Jensen, Glas Italia, Haworth, Kartell, Kettal, Kvadrat, Listone, Giordano, Louis Vuitton, Molteni, Moroso, Mutina, Rosenthal και Verywood.

Μάλιστα κάποια από τα έργα της εκτίθενται σε διάφορα μουσεία και συλλογές, όπως στο MoMA στη Νέα Υόρκη, στο Musée des Arts decoratifs στο Παρίσι, στο Museum of Design στη Ζυρίχη, στο μουσείο Vitra Design στη Βασιλεία, στο μουσείο Victoria & Albert στο Λονδίνο, στο Stedelijk στο Άμστερνταμ και στο μουσείο Triennale στο Μιλάνο.

Έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes (Χρυσό Μετάλλιο στις Καλές Τέχνες) που απονέμεται από την ισπανική κυβέρνηση, “Σχεδιάστρια της  δεκαετίας” από δύο γερμανικά περιοδικά, το Home και το Häuser, “Σχεδιάστρια της χρονιάς” για το Wallpaper, Ad Spain, Elle Decor International και Architektur und Wohnen Magazine. Ήταν ακόμη η πρέσβειρα του Εxpo στο Μιλάνο το 2015, ενώ είναι η Art Director του Cassina από τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Το 2018, επιμελήθηκε την έκθεση “A Castiglioni,” στην Triennale di Milano, για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τη γέννηση του Achille Castiglioni,  μέντορα και δασκάλου της στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου.

Venus Power Collection

Η νέα συλλογή χαλιών, της Patricia Urquiola είναι εδώ και έρχεται να ταράξει τα νερά προσθέτοντας χρώμα  και φαντασία στην ζωή μας!

Σύμφωνα με την ίδια, όλοι μας, ανεξαρτήτως φύλου, φέρουμε μαζί μας και μια διάσταση θηλυκότητας. Θεωρεί ότι κουβαλάμε στα εσώψυχα μας μια τέτοια ενέργεια που πρέπει να ακούσουμε και να αποδεκτούμε.

Η άποψη αυτή της Urquiola αποτυπώνεται στη νέα ιδιαίτερη της συλλογή χαλιών, που χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και χαρά, μια συλλογή την οποία η σχεδιάστρια θέλει να χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να σκεφτούμε την ανάγκη ενσωμάτωσης των θηλυκών χαρακτηριστικών που συνυπάρχουν μέσα σε όλους μας.

“…Αν όλοι – άνδρες και γυναίκες – θεωρούσαν και αγκάλιαζαν κάθε πτυχή του εαυτού τους, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε περισσότερη διάσταση και χρώμα στον τρόπο που προσεγγίζουμε την καθημερινή μας ζωή”. –  τονίζει ο Fabrizio Cantoni, Διευθύνων Σύμβουλος της cc-tapis, της εταιρείας χειροποίητων χαλιών που φιλοξενεί αυτή τη μοναδική συλλογή.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά της συλλογής και συγκεκριμένα το σχήμα των χαλιών, οι μαύρες γραμμές ορίζουν την περίμετρο των αιωρούμενων σχημάτων και προσδιορίζουν τα αρχικά γράμματα που συνθέτουν τη φράση “We all come from Venus” (Όλοι προερχόμαστε από την Αφροδίτη). Μια δήλωση της οποίας η μορφή στα χαλιά παραπέμπει σε γκράφιτι, ενώ επίσης συναντάται και στην υπνωτική υφή της συλλογής: μια δίνη χρώματος εμπνευσμένη από την ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Αφροδίτη. Μάλιστα, τα χαλιά της συλλογής είναι πλήρως φτιαγμένα στο χέρι από Θιβετιανούς τεχνίτες, με τις αποφασιστικές μαύρες γραμμές του σχεδίου να αναδύονται, σχηματίζοντας μια απαλή και καμπυλωτή τρισδιάστατη μορφή. Η μορφή αυτή επαναλαμβάνεται στο σχήμα των χαλιών, ως ένας φόρος τιμής στη θηλυκή φιγούρα.

Επίσης, η συλλογή Venus Power αποτελείται από 4 χαλιά: Weallcomefromvenus, Nuvola,  Cirru και Venus ενώ μπορείτε να βρείτε αυτά τα σχέδια σε 3 διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς: μπλε, ροζ και πράσινο.

Καταληκτικά είναι μια επιλογή χαλιών, που δεν πρέπει να λείπει από κανένα μοντέρνο σπίτι, που αγαπά τα χρώματα και την φαντασία!

Photo Credits: Claudia Zalla & Mattia Greghi

Επιμέλεια Κειμένου: Αλέξια Μιχαήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ