HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΠως να δημιουργήσετε μια ιδανική «φωλιά διαβάσματος»

Πως να δημιουργήσετε μια ιδανική «φωλιά διαβάσματος»

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, και για τους λάτρεις των βιβλίων αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για να εξερευνήσουν ένα νέο βιβλίο.

Αν και στις πλείστες των περιπτώσεων μια άνετη πολυθρόνα, ένα μαξιλάρι και ένα πουφ, είναι αρκετά για να απολαύσει κανείς το διάβασμα του αγαπημένου του βιβλίου, εντούτοις μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια «φωλιά» διαβάσματος (reading nook), ενός χώρου δηλαδή που είναι ειδικά σχεδιασμένος για την αγαπημένη αυτή ενασχόληση. Παρακάτω, παρατίθενται μερικές ιδέες, για το πώς θα δημιουργήσετε ένα χώρο τον οποίο θα λατρεύετε διαβάζοντας!

  1. Επιλέξτε τον κατάλληλο για εσάς χώρο

Το διάβασμα είναι μια χαλαρωτική διαδικασία για αυτό και ιδανικά θα πρέπει να επιλέξετε ένα χώρο στον οποίο να υπάρχει ησυχία, μακριά από βαβούρα. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι μια γωνιά ενός δωματίου, για παράδειγμα του υπνοδωματίου σας  ή του σαλονιού σας. Αν πάλι έχετε πολύ χώρο στη διάθεση σας, θα μπορούσατε να στήσετε τη φωλιά αυτή ακόμη και σε ένα ολόκληρο δωμάτιο. Εναλλακτικά, μπορείτε να αξιοποιήσετε το χώρο κάτω από παράθυρα ή ανάμεσα στις εσοχές των τοίχων, εξοικονομώντας έτσι τετραγωνικά. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι ό,τι όποιο χώρο κι αν διαλέξετε, θα πρέπει να υπάρχει επαρκής φωτισμός για να μειωθεί η καταπόνηση των ματιών σας.

  1. Δημιουργήστε την ατμόσφαιρα που εσείς θέλετε

Μόλις αποφασίσετε που θα στήσετε τη «φωλιά»σας, σκεφτείτε τι θα σας άρεσε να έχετε σε αυτή τη γωνιά ή το χώρο. Μήπως μια ζεστή, χειροποίητη μικρή κουβέρτα; Ή μήπως ένα μικρό τραπεζάκι γεμάτο με βιβλία; Ίσως πάλι να σας ηρεμεί όταν περιτριγυρίζεστε από πολλά φυτά και λουλούδια για να νιώθετε πιο κοντά στη φύση. Ότι κι αν είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε άνετα, φροντίστε να το ενσωματώσετε στο χώρο αυτό. Το μυστικό είναι να σκεφτείτε πράγματα που σας ηρεμούν  ή σας κάνουν χαρούμενους και θα δείτε πόσο πιο εύκολη θα γίνει η διαδικασία.

  1. Χρησιμοποιήστε ζεστά υφάσματα με πλούσιες υφές

Όσο μικρός ή μεγάλος κι αν είναι ο χώρος σας πρέπει να είναι ζεστός και φιλόξενος. Για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να επιλέξετε μαλακά και ζεστά υφάσματα, των οποίων οι υφές να είναι πλούσιες και ιδανικά διαφορετικές μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαλακές κουβέρτες, ριχτάρια, χαλιά καθώς και μαξιλάρια διαφορετικών σχημάτων, μεγεθών και υφών, και θα δείτε πως αμέσως ο χώρος σας θα μεταμορφωθεί!

  1. Βάλτε χρώμα

Η επιλογή των κατάλληλων χρωμάτων είναι σημαντική για το χώρο σας, καθώς αυτά ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση του χώρου. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ήρεμη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, είναι καλό να επιλέξετε γήινους τόνους ή παστέλ αποχρώσεις των αγαπημένων σας χρωμάτων. Αν πάλι δημιουργείτε αυτή τη φωλιά διαβάσματος έχοντας στο πίσω μέρος του νου σας ότι ο χώρος αυτός προορίζεται ως το χαρούμενο σας μέρος, τότε μη φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα, είτε σε κύρια κομμάτια είτε σε λεπτομέρειες.

  1. Ενσωματώστε μια βιβλιοθήκη

Τι σοι  χώρος για διάβασμα όμως θα ήταν αν δεν υπήρχε και μια βιβλιοθήκη εκεί; Σε ένα τέτοιο χώρο που είναι αφιερωμένος για το διάβασμα, το να υπάρχει μια βιβλιοθήκη στην οποία να έχετε εύκολα άμεση πρόσβαση είναι απαραίτητο καθώς έτσι θα διευκολύνεται η όλη διαδικασία. Αν δεν έχετε χώρο βέβαια για μια ολόκληρη βιβλιοθήκη, μπορείτε να ενσωματώσετε μερικά ράφια κοντά στη θέση στην οποία θα κάθεστε ή θα ξαπλώνετε. Αν για παράδειγμα θέλετε η «φωλιά» διαβάσματος σας να είναι κάτω από ένα παράθυρο, τότε κάτω από το χώρο στον οποίο θα διαβάζετε μπορείτε να προσαρμόσετε ράφια για να φυλάτε τα βιβλία σας.

  1. Διακοσμήστε τον τοίχο σας

Στα σύντομα διαλείμματα από τα βιβλία σας, αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί, και να απολαύσει το σκηνικό τριγύρω. Μπορείτε λοιπόν να δημιουργήσετε ένα όμορφο χώρο γύρω σας, κρεμάζοντας στον τοίχο μερικά από τα πιο αγαπημένα σας κομμάτια, όπως vintage πινακίδες, παλιές φωτογραφίες και άλλους θησαυρούς που σας κάνουν να χαμογελάτε. Επιπρόσθετα, τους τοίχους σας μπορούν να διακοσμήσουν έργα τέχνης ή αποφθέγματα των αγαπημένων σας συγγραφέων. Αν μάλιστα θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο ρομαντική διάθεση, μπορείτε να κρεμάσετε διακοσμητικά λαμπάκια από τη μια άκρη του τοίχου στην άλλη, ενώ τοποθετώντας ένα μικρό γαντζάκι στο ταβάνι μπορείτε να κρεμάσετε κατασκευές που να μετακινούνται αρμονικά όταν περάσει μια αύρα αέρα από  μέσα τους.

  1. Τολμήστε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό

Κάποιες φορές μια φωλιά διαβάσματος δεν χρειάζεται καν να έχει καρέκλες ή πολυθρόνες. Μπορείτε να ρίξετε πολλά μεγάλα μαξιλάρια στο πάτωμα πάνω από ένα μικρό χαλί ή μια μαλακή κουβέρτα και αμέσως έχετε δημιουργήσει το δικό σας ξεχωριστό χώρο. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο η φωλιά αυτή να προορίζεται μόνο για διάβασμα. Είναι ένας χώρος για να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, για αυτό θα μπορούσατε να τον σχεδιάσετε έχοντας υπόψη ότι εκεί θα μπορούσατε να απολαμβάνετε και …περιστασιακούς μικρούς ύπνους. Για αυτό το σκοπό λοιπόν μπορείτε να επιλέξετε μια σεζ-λονγκ ή ένα μακρόστενο άνετο παγκάκι, και πάνω τους να ρίξετε μια κουβέρτα και πολλά μαξιλάρια για να είναι άνετα όταν κοιμάστε πάνω σε αυτά.

Αρπάξτε λοιπόν τα αγαπημένα σας βιβλία και την καλή σας διάθεση, και ετοιμαστείτε να βυθιστείτε στο διάβασμα, στη δική σας μοναδική «φωλιά». Και τότε, θα έχετε δημιουργήσει ένα χώρο που σας ηρεμεί και σας χαλαρώνει για να αφήνετε πίσω έστω και για λίγο το άγχος και τις σκοτούρες τις καθημερινότητας!

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ