HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΜarcel Wanders: Ο σχεδιαστής που ανατρέπει τα δεδομένα στο χώρο του...

Μarcel Wanders: Ο σχεδιαστής που ανατρέπει τα δεδομένα στο χώρο του Interior Design!

Ο Marcel Wanders γεννήθηκε στο Boxtel της Ολλανδίας το 1963. Aποφοίτησε με άριστα από το Hogeschoolvoor de Kunsten (Ινστιτούτο Τεχνών ArtEZ) στο Άρνεμ το 1988.

Το 1995 άνοιξε το στούντιο του στην καρδιά της Ολλανδικής πρωτεύουσας, το Άμστερνταμ, και γρήγορα έγινε παγκοσμίως γνωστός το 1996 για την εμβληματική του καρέκλα Knotted Chair, η οποία συνδύαζε υλικά υψηλής τεχνολογίας με μεθόδους παραγωγής “χαμηλής τεχνολογίας”.

Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους σχεδιαστές εσωτερικών χώρων αλλά και προϊόντων ανά το παγκόσμιο, καθώς και καλλιτεχνικός διευθυντής, με πάνω από 1900+ έργα στο όνομά του για ιδιώτες πελάτες και κορυφαίες μάρκες όπως Alessi, Baccarat, Bisazza, Christofle, Kosé Corporation/Cosme Decorte, KLM, Flos, LouisVuitton, Swarovski, Puma, και πολλών άλλων. Το 2001 ο Marcel συνίδρυσετην επιτυχημένη μάρκα Moooi, της οποίας είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής. Υπό την ηγεσία και τη δημιουργική διεύθυνση των Marcel Wanders και Gabriele Chiave, η ομάδα σχεδιασμού τους που αποτελείται από 40 άτομα προσπαθεί να επαναφέρει την ανθρώπινη επαφή στο σχεδιασμό, ενώ φημίζεται για την ιδιόρρυθμη, εκκεντρική αλλά ταυτόχρονα εμπνευσμένη προσέγγιση των αντικειμένων που μας περιβάλλουν.

Κάποια από τα πιο σημαντικά έργα του αποτελούν το Andaz Amsterdam Prinsengracht, το ξενοδοχείο Kameha Grand στη Βόννη, το ξενοδοχείο Mondrian South Beach στο Μαϊάμι, και το κατάστημα Villa Moda στο Μπαχρέιν – για να αναφέρουμε μόνο μερικά – καθώς και ιδιωτικές κατοικίες στο Άμστερνταμ και τη Μαγιόρκα.

Πολλά από τα σχέδια του Marcel έχουν επιλεγεί για τις σημαντικότερες συλλογές και εκθέσεις σχεδιασμού στον κόσμο, όπως τα Μουσεία Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Σαν Φρανσίσκο, το Victoria&Albert του Λονδίνου, το Stedelijk του Άμστερνταμ και το Boijmansvan Beuningen του Ρότερνταμ. Στα τέλη του 2009, η πρώτη ατομική έκθεση του Marcel, Daydreams, εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας. Το 2012, ο Marcel προσκλήθηκε να παρουσιάσει μια συλλογή στο Capital Museum του Πεκίνου και το 2014, το Marcel Wanders: PinnedUpat the Stedelijk – 25 Years of Design.  Επιπλέον, ο Marcel παρουσιάζει τακτικά στο Salone Del Mobile στο Μιλάνο.

Ακόμη, το 2006, η Elle Decoration βράβευσε τον Marcel με τον περίφημο τίτλο του “Σχεδιαστή της Χρονιάς”. Άλλα βραβεία περιλαμβάνουν το βραβείο Collab του Μουσείου Τέχνης της Φιλαδέλφειας για τη συνεργασία στον τομέα του σύγχρονου σχεδιασμού και το βραβείο Design Excellence Award για τη σημαντική συμβολή του στον τομέα του σχεδιασμού το 2009.

Πρωτότυπος και μοναδικός, ο Marcel Wanders θεωρείται από πολλούς ως μια «ανωμαλία» στον κόσμο του σχεδιασμού. Ο ίδιος ο Marcel αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχει θέσει ως στόχο του το να ” δημιουργεί χώρους γεμάτους από αγάπη, να ζει με πάθος και να κάνει τα πιο συναρπαστικά του όνειρα πραγματικότητα.” Το έργο του ενθουσιάζει, προκαλεί και πολώνει, αλλά ποτέ δεν παύει να εκπλήσσει για την εφευρετικότητά του, την τόλμη και τη μοναδική του προσπάθεια να εξυψώσει το ανθρώπινο πνεύμα, ενώ ταυτόχρονα ενθουσιάζει το θεατή.

Στα σχέδιά του συχνά συνδυάζει καινοτόμα υλικά και τεχνικές με αναφορές σε γνωστά ιστορικά στιλ και πρότυπα, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν εύκολα να συνδεθούν με τα κομμάτια του και να τα απολαμβάνουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον με τη μείωση της σπατάλης.

Τέλος, κύριο μέλημα του είναι να επαναφέρει το ανθρώπινο στοιχείο πίσω στο σχεδιασμό, καθιερώνοντας αυτό που ο ίδιος ονομάζει “νέα εποχή” του σχεδιασμού, στην οποία ο σχεδιαστής, ο τεχνίτης και ο χρήστης επανενώνονται. Σε αυτή του τη διαδικασία, ο Marcel αψηφά το σχεδιαστικό δόγμα, προτιμώντας να εστιάζει σε ολιστικές λύσεις παρά σε τεχνοκρατικές. Στο σύμπαν του Μαρσέλ, η ψυχρότητα του βιομηχανισμού αντικαθίσταται από την ποίηση, τη φαντασία και τον ρομαντισμό διαφορετικών εποχών, που ζωντανεύουν έντονα στο τώρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα κάθε φορά!

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξια Μιχαήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ