HomeΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣΧειμερινά φυτά για το γιορτινό σας διάκοσμο!

Χειμερινά φυτά για το γιορτινό σας διάκοσμο!

Το να στολίζει κανείς τα Χριστούγεννα το σπίτι του, αποτελεί μια από τις αγαπημένες ασχολίες πολλών ατόμων.

Ένα γιορτινά στολισμένο σπίτι είναι σίγουρα μια πολύ όμορφη εικόνα, με κάθε λογής στολίδια και λαμπιόνια. Ωστόσο τείνουμε να επικεντρωνόμαστε κυρίως σε αυτά, ξεχνώντας ότι θα αποτελούσαν μια εξαιρετική προσθήκη στο χώρο μας, αρκετά χειμερινά φυτά. Βέβαια, αν το πρόγραμμα σας είναι αρκετά πιεστικό, τότε δεν είναι απαραίτητο να γεμίσετε το χώρο σας με φυτά και λουλούδια. Αν όμως έχετε εκείνο τον επιπλέον χρόνο, σας προτείνουμε παρακάτω μερικές πολύ όμορφες επιλογές για τους χώρους σας.

Αλεξανδρινό /Ποϊνσέτια

Για αρχή ξεκινάμε με το φυτό σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων, το γνωστό σε όλους μας Αλεξανδρινό(Ποϊνσέτια). Είναι το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου στην Κύπρο τα Χριστούγεννα, μιας και με το πανέμορφο μείγμα κόκκινου και πράσινου εορταστικού φυλλώματος, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί. Να θυμάστε μόνο όταν θα επισκεφτείτε το ανθοπωλείο/φυτώριο σας να επιλέξετε λουλούδια που να μην έχουν κιτρινισμένα φύλλα και να έχουν όσο πιο έντονο κόκκινο γίνεται, αφού το χρώμα είναι συνήθως ενδεικτικό της υγείας ενός φυτού. Για να αντέξει το φυτό, τοποθετήστε το σε ένα φωτεινό σημείο, στο οποίο όμως να μη δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε σημεία που υπάρχουν ρεύματα αέρα ή υπάρχει πολλή ζέστη π.χ. κοντά στο καλοριφέρ.

Αμαρυλλίδα (Amaryllisbelladonna)

Η αμαρυλλίς είναι ένα επίσης δημοφιλές χριστουγεννιάτικο λουλούδι. Ανθίζει με εορταστικά φωτεινά κόκκινα άνθη, που ταιριάζουν απόλυτα με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα χρώματα. Άλλες ποικιλίες παράγουν χιονισμένα λευκά άνθη, ιδανικά για το χειμωνιάτικο τοπίο. Τα άνθη είναι πολύ μεγάλα και έχουν σχήμα τρομπέτας, γεγονός που τα καθιστά φυσικά εντυπωσιακά. Παρόλο που συνήθως αγοράζεται ως φυτό, λειτουργεί εξίσου καλά και σε ανθοδέσμες, προσθέτοντας εντυπωσιακό στυλ στις συνθέσεις. Φαίνεται ιδιαίτερα όμορφο όταν συνδυάζεται με άλλα εορταστικά φυτά, όπως μούρα. Η αμαρυλλίς έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι ένα φυτό μακράς διαρκείας. Τα φυτά ανθίζουν για περίπου 7 εβδομάδες κάθε φορά, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραμείνουν εντυπωσιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αλλά και μετά από αυτήν. Ομοίως, οι κομμένες αμαρυλλίδες έχουν εντυπωσιακή διάρκεια ζωής μέσα στο βάζο ενώ με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να διαρκέσουν  ακόμα και τρεις εβδομάδες. Έτσι μπορείτε να αγοράσετε ένα μπουκέτο μερικές εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και να το απολαύσετε μέχρι και μετά την Πρωτοχρονιά!

Αζαλέες

Οι αζαλέες είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου τα Χριστούγεννα. Τα όμορφα, γεμάτα άνθη τους είναι ιδανικά για να φωτίσουν το σπίτι σας, με το κόκκινο και το λευκό να είναι τα πιο δημοφιλή χρώματα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ενώ εκτιμώνται ιδιαίτερα ως δώρα. Μόλις οι αζαλέες αρχίσουν να ανθίζουν, τα λουλούδια τους διαρκούν έως και 4 εβδομάδες, καθιστώντας τις έτσι ένα εξαιρετικό διακοσμητικό στοιχείο για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι καλύτερο να διατηρούνται σε ελαφρώς πιο δροσερές, υγρές περιοχές και μακριά από πηγές θερμότητας. Για να τις ποτίσετε, βυθίστε τη γλάστρα σε νερό σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια αφήστε την να στραγγίξει. Το χώμα πρέπει να διατηρείται πάντα υγρό, ενώ το πότισμα συνήθως απαιτείται τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Ορχιδέες Cymbidium

Οι ορχιδέες Cymbidium, οι οποίες κατάγονται αρχικά από τα δάση των Ιμαλαΐων, αποτελούν μια ασυνήθιστη και κομψή προσθήκη στα χριστουγεννιάτικα μπουκέτα. Λόγω του γεγονότος ότι συναντώνται συνήθως πάνω από το επίπεδο των σύννεφων, ανθίζουν μόνο το χειμώνα, οπότε τα Χριστούγεννα είναι μια καλή εποχή για να τις απολαύσετε. Έχοντας κομψές ανθισμένες άκρες από διακοσμητικά άνθη, προσθέτουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και υφή στις συνθέσεις λουλουδιών. Οι λευκές ποικιλίες είναι ιδιαίτερα όμορφες την εποχή των Χριστουγέννων, προσδίδοντας στα μπουκέτα μια μαγευτική χιονισμένη αισθητική. Επίσης, οι κομμένες ορχιδέες Cymbidium έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι μακράς διαρκείας, με μίσχους που διαρκούν έως και 4 εβδομάδες. Αυτό τις καθιστά ιδανική προσθήκη στη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή σας, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα μαραθούν πριν από το τέλος της σεζόν.

Χριστουγεννιάτικα φυλλώματα -Συνδυασμοί με Κουκουνάρια/Χειμερινά Μούρα

Αν και δεν κατηγοριοποιούνται  ως λουλούδια ή άνθη, τα χριστουγεννιάτικα φυλλώματα προσδίδουν εκείνες τις τελευταίες πινελιές για να ολοκληρωθεί ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος. Τα φυλλώματα συνδυασμένα με κουκουνάρια ή μούρα (winterberries) ενισχύουν πραγματικά τις χριστουγεννιάτικες συνθέσεις, δίνοντάς τους μια φυσική, αειθαλή εμφάνιση που είναι επιθυμητή κατά τη διάρκεια των γιορτών. Ομοίως, το έλατο είναι μια όμορφη προσθήκη, καθώς θυμίζει χριστουγεννιάτικα δέντρα και χειμερινά δάση. Eπιπρόσθετα, τα επιχρυσωμένα φύλλα φυτών όπως του ευκάλυπτου δίνουν μια πινελιά εορταστικής λάμψης σε κάθε χριστουγεννιάτικο λουλούδι.

Τέλος, προτού προβείτε στην αγορά οποιουδήποτε φυτού, συζητήστε πρώτα τις επιλογές σας με τον ανθοπώλη σας και ζητήστε συμβουλές για την φροντίδα των φυτών που σκέφτεστε να αγοράσετε. Να θυμάστε ότι καλό θα ήταν να επιλέξετε ένα φυτό ή άνθος του οποίου τα χρώματα να συνάδουν με τη χρωματική παλέτα του χώρου σας. Και τότε θα δείτε πως οι γιορτινοί σας χώροι θα αναβαθμιστούν και θα αποπνέουν  ένα αέρα φρεσκάδας και ανανέωσης!

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ