HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΙδέες διακόσμησης για το γιορτινό σας τραπέζι!

Ιδέες διακόσμησης για το γιορτινό σας τραπέζι!

Η διακόσμηση του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού σας με φροντίδα και επιμέλεια είναι ένας απλός τρόπος για να μπείτε στο πνεύμα των γιορτών και να δείξετε στους αγαπημένους σας και τους καλεσμένους σας, πόσο πολύ νοιάζεστε για αυτούς.

Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να ντύσετε ένα γιορτινό τραπέζι όποιο κι αν είναι στο στυλ διακόσμησης που προτιμάτε. Είτε φιλοξενείτε ένα εορταστικό brunch, τσάι ή οικογενειακό δείπνο, είτε απλά θέλετε να ντύσετε γιορτινά το τραπέζι σας καθ’ όλη την διάρκεια των διακοπών, βρήκαμε για εσάς πολύ ωραίες ιδέες διακόσμησης για να προσθέσετε λίγη μαγεία τις ξεχωριστές αυτές μέρες.

Για αρχή επιλέξτε το στυλ διακόσμησης του γιορτινού σας τραπεζιού. Ιδανικά πρέπει να είναι ένα στυλ που να συνάδει με το στυλ διακόσμησης του υπόλοιπου σπιτιού. Στη συνέχεια προχωρήστε στο τι χρώματα θα θέλετε να επικρατούν σε αυτό. Από τους κλασικούς κόκκινους και πράσινους συνδυασμούς, στα φανταχτερά μεταλλικά χρώματα, μέχρι τα λιτά και μινιμαλιστικά σκανδιναβικά πρότυπα, υπάρχουν πολλές ιδέες που ικανοποιούν κάθε γούστο και τσέπη, φτάνει μόνο να αφιερώσετε λίγο χρόνο για ψάξιμο. Αφού βρείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει, επιλέξετε τι θα έχετε ως  κεντρική σύνθεση του τραπεζιού μιας και η σύνθεση αυτή αποτελεί κύριο κομμάτι ενός ολοκληρωμένου χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Να θυμάστε να ξεκινάτε πάντα με το κεντρικό κομμάτι, επειδή αυτό θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε το θέμα και τη χρωματική σας παλέτα. Η διακόσμηση του κεντρικού μέρους θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα βάζο με ένα μπουκέτο εποχιακών φρέσκων ή αποξηραμένων χειμωνιάτικων λουλουδιών, ένα στεφάνι από κουκουνάρια και μύτες πεύκου συνδυασμένο με κεριά ή μια χριστουγεννιάτικη γιρλάντα στην οποία να είναι περιτυλιγμένα λαμπάκια.

Επίσης, στην επιλογή σας καλό θα ήταν να  λάβετε υπόψιν και το σχήμα του τραπεζιού, αφού αν έχετε ένα μακρόστενο τραπέζι είναι καλύτερα να επιλέξετε μια μακρόστενη σύνθεση, ενώ αν το τραπέζι σας είναι κυκλικό ή τετράγωνο τότε είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε τη σύνθεση σας στο κέντρο, είτε σε κυκλική είτε σε τετράγωνη διάταξη. Μάλιστα, για τα μακρόστενα τραπέζια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε table runners – τα οποία είναι ουσιαστικά μακρόστενα κομμάτια υφάσματος- και να τα απλώσετε στο κέντρο κατά μήκος του τραπεζιού. Η συμμετρία είναι κλειδί εδώ, καθώς βάσει του σχήματος του κεντρικού κομματιού θα οργανώσετε και τα σερβίτσια σας γύρω από αυτό. Κάτω από το κάθε πιάτο θα ήταν ωραίο να έχετε ένα σουπλά, του οποίου το χρώμα να ανήκει στο χρωματικό συνδυασμό που επιλέξατε, ενώ τα μαχαιροπήρουνα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω ή μέσα σε μια χαρτοπετσέτα την οποία έχετε τυλίξει σε ένα όμορφο σχήμα. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο διαδίκτυο που εξηγούν πως να φτιάξετε τα σχήματα αυτά, που σίγουρα θα κάνουν τους καλεσμένους σας να εκπλαγούν ευχάριστα. Εναλλακτικά, μπορείτε να τυλίξετε σε κυλινδρικό σχήμα τις χαρτοπετσέτες ή τις πετσέτες σας και να περάσετε διακοσμητικά δακτυλίδια(napkin rings) γύρω από αυτές. Για να σας μείνει βέβαια αρκετός χώρος για τα πιάτα σερβιρίσματος και τα ποτήρια, προσέξτε να μην βαρυφορτώσετε το τραπέζι σας με διακοσμητικά. Μη διστάσετε όμως να παίξετε με το ύψος και τις υφές για πρόσθετο ενδιαφέρον, ενώ αν υπάρχει δυνατότητα, μπορείτε να κρεμάσετε διακοσμητικά από το ταβάνι ή τον πολυέλαιο πάνω από το τραπέζι, για ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά όσο καλοί κι αν είναι οι χρωματικοί μας συνδυασμοί ή όσο όμορφο κι αν είναι το κεντρικό μας κομμάτι, ας μην ξεχνάμε ότι είναι πάντα οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Είναι εκείνες οι μικρές ξεχωριστές πινελιές, που δείχνουν ότι αφιερώσατε χρόνο στο να τα φτιάξετε όλα αυτά για τους καλεσμένους σας. Υπάρχουν πολλοί πρωτότυποι και ευφάνταστοι τρόποι για να γράψετε το όνομα του κάθε καλεσμένου στη θέση του στο τραπέζι, ενώ ένα μικρό δωράκι (π.χ. Christmas crackers) για τον καθένα σίγουρα θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Όπως όμως κι αν επιλέξετε να διακοσμήσετε το γιορτινό σας τραπέζι, αν βάλετε περισσή αγάπη τότε σίγουρα θα δημιουργήσετε μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα και θα έχετε να θυμάστε αναμνήσεις που θα κρατούν χρόνια.

Καλές γιορτές!

Γράφει η Αλέξια Μιχαήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ