HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΤο στούντιο Marcel Wanders σχεδιάζει το εστιατόριο LUDWIG ZWEI στην Bayerische Staatsoper

Το στούντιο Marcel Wanders σχεδιάζει το εστιατόριο LUDWIG ZWEI στην Bayerische Staatsoper

“Η όπερα έχει μια δική της ατμόσφαιρα. Υπάρχει μια γλαφυρή και ποιητική αίσθηση του τόπου. Στην όπερα, πραγματικά διαχωρίζεσαι από όλα τα άλλα μέρη και αυτό το εστιατόριο δίνει μια ιδιαίτερη παθιασμένη πτυχή σε αυτή την εμπειρία”, λέει ο Marcel Wanders.

Το στούντιο Marcel Wanders σχεδιάζει το εστιατόριο LUDWIG ZWEI στην Bayerische Staatsoper στο Μόναχο. Σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Nikolaus Bachler και την Dallmayr Theatergastronomie GmbH, το στούντιο Marcel Wanders παρουσιάζει το LUDWIG ZWEI στην Bayerische Staatsoper. Σχεδιασμένο για να αποτελεί οπτική προέκταση της Όπερας του Μονάχου και εμπνευσμένο από τα χαρακτηριστικά του ιστορικού Εθνικού Θεάτρου, είναι ένα έργο εσωτερικού σχεδιασμού που συνδυάζει τον ενθουσιασμό και τη δραματικότητα.

Σε όλο το χώρο, τα επί παραγγελία έπιπλα συνδυάζονται με κομψά, εμβληματικά σχέδια από διάφορες συνεργασίες της Marcel Wanders. Μαζί, και σε ένα παθιασμένο κόκκινο φόντο, μια αίσθηση προσμονής ανακαλύπτεται σε κάθε γωνία. Ο επισκέπτης βιώνει τη διάθεση κάθε χώρου, μετακινούμενος από τη χαλάρωση που προκαλεί το lounge στυλ του φουαγιέ, στον ενθουσιασμό του χώρου του μπαρ με τα όρθια τραπέζια και το δυναμικό σκηνικό, στην ευχαρίστηση που προκαλεί η τραπεζαρία με τους καναπέδες και τα ευέλικτα έπιπλα που μπορούν να τοποθετηθούν για να εξυπηρετήσουν διαφορετικές περιστάσεις και ανάγκες. Η βαθιά αίσθηση του τόπου ξεκινά από το φουαγιέ, καθώς οι επισκέπτες εισέρχονται σε έναν χώρο όπου ο καναπές MOOOI Boutique και η πολυθρόνα Smoke τονίζουν τη πλήρως κόκκινη περιοχή καθιστικού.

Ο θεατρικός φωτισμός καθορίζει τη διάθεση, καθώς μια σειρά από καθρέφτες δημιουργούν έναν χώρο άπειρης αντανάκλασης. Τα τραπέζια καφέ Baxter που σχεδιάστηκαν από τους Draga&Aurel και οι απαλές, βελούδινες ταπετσαρίες καλωσορίζουν τους επισκέπτες για να χαλαρώσουν πριν ξεκινήσει το ταξίδι τους μέσα στο εστιατόριο. Ένα κατά παραγγελία κόκκινο χαλί χρησιμεύει ως υποστηρικτικό σχέδιο για το φουαγιέ και προσκαλεί τους επισκέπτες να εξερευνήσουν περαιτέρω. Η εμπειρία συνεχίζεται στην περιοχή του μπαρ, καθώς κόκκινες βελούδινες κουρτίνες, ορειχάλκινες κολώνες και κομμάτια επίπλων, μαρμάρινα στάσιμα τραπέζια και τοίχοι με γκρι επένδυση Alcantara υπάρχουν όλα κάτω από μια κόκκινη οροφή που διαθέτει λαμπτήρες τοποθετημένους μέσα σε εσοχές.

Η τραπεζαρία του εστιατορίου δημιουργεί στους επισκέπτες μια ήρεμη διάθεση, καθώς το αυθεντικό μαρμάρινο δάπεδο και τα γκρι βελούδινα καθίσματα και ένας τοίχος με κόκκινες βελούδινες κουρτίνες τους οδηγούν στα τραπέζια τους. Οι απλίκες τοίχου Barovier & Toso που τοποθετούνται πάνω σε καθρέφτες τοίχου και οι λαμπτήρες  φωτίζουν το δρόμο μέσα σε αυτόν το χώρο που είναι γεμάτος με τετράγωνα τραπέζια. Αποτελώντας μια εμπειρία από μόνες τους, οι τρεις ιδιωτικές αίθουσες δείπνου εκτείνονται από την κύρια αίθουσα και είναι εμπνευσμένες από τα χαρακτηριστικά του ιστορικού εθνικού θεάτρου. Καθένας από αυτούς τους χώρους διαθέτει πίνακες με έργα της όπερας σε μεγέθυνση, αφιερωμένους στον συνθέτη από τον οποίο φέρει το όνομα του δωματίου.

Η αίθουσα Μότσαρτ είναι σχεδιασμένη σε λευκό χρώμα με χρυσές πινελιές και καλωσορίζει τους επισκέπτες σε ένα κλασικό περιβάλλον με μια σύγχρονη πινελιά. Η συνολική αίσθηση σε αυτό το δωμάτιο ολοκληρώνεται με ταπετσαρία Londonart και κρυστάλλινα στοιχεία.

Προκλητικό και τολμηρό, το δωμάτιο Wagner, που απεικονίζει μια σκηνή από το “Tristan und Isolde”, έχει σχεδιαστεί με μαύρες επιφάνειες που είναι ματ και γυαλιστερές. Το δωμάτιο Strauss με τη σειρά του έχει τοίχους από Alcantara, πλούσια ταπετσαρία και διανθίζεται με γκρι και χρυσές αποχρώσεις.

“Στόχος μας ήταν να αποτυπώσουμε την εκλεπτυσμένη αφή και αίσθηση της όπερας σε κάθε γωνιά. Η συγκίνηση, το δράμα και η έκπληξη απορρέουν από τον συνδυασμό των σχεδίων κατά παραγγελία, των πολυτελών υλικών και των προσεγμένων επιλογών παντού”, συμπληρώνει ο Gabriele Chiave, Creative Director στο στούντιο Marcel Wanders.

Credits: By Marcel Wanders Studio

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξια Μιχαήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ