HomeΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΧΡΩΜΑΤΑH ψυχολογία του χρώματος: Πως τα χρώματα επηρεάζουν την διάθεση μας, αλλά...

H ψυχολογία του χρώματος: Πως τα χρώματα επηρεάζουν την διάθεση μας, αλλά και ομορφαίνουν τους χώρους μας!

Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί αισθάνεστε χαλαροί όταν περνάτε χρόνο σε έναν λευκό, φωτεινό χώρο;

Ή γεμάτοι ενέργεια μετά την παραμονή σας σε ένα πολύχρωμο, ζωντανό δωμάτιο; Πιθανόν να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ψυχολογία των χρωμάτων, τη σύνδεση δηλαδή μεταξύ των συναισθημάτων μας και των χρωμάτων, η οποία έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Η ψυχολογία των χρωμάτων είναι ένα ισχυρό εργαλείο εσωτερικού σχεδιασμού που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση ενός δωματίου. Διαφορετικές αποχρώσεις προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα, οπότε, όταν επιλέγετε τα χρώματά σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε εκ των προτέρων το είδος της ατμόσφαιρας που θέλετε να δημιουργήσετε και ποια χρώματα θα σας βοηθήσουν να το επιτύχετε.

Είτε θέλετε να προσθέσετε ένα μεμονωμένο χρώμα είτε να διακοσμήσετε ολόκληρο το δωμάτιό σας, ανακαλύψτε την ψυχολογική επίδραση του χρώματος στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων με τη βοήθειά μας!

ΚΟΚΚΙΝΟ –  Είναι συνδεδεμένο με τη φιλοδοξία και  το δυναμισμό γι’ αυτό και το κόκκινο είναι μια εξαιρετική επιλογή για δημιουργικούς χώρους μέσα στο σπίτι. Το κόκκινο χρώμα διεγείρει την όρεξη, γι’ αυτό και πολλά fastfood εστιατόρια χρησιμοποιούν το κόκκινο χρώμα, επομένως με αυτή τη λογική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο χώρο της κουζίνας είτε σε μικρές πινελιές είτε σε πιο μεγάλες εκτάσεις π.χ. ερμάρια/πάγκους ή τοίχους. Επίσης,μιας και το κόκκινο προωθεί τη συζήτηση θα μπορούσε να κυριαρχεί στο σαλόνι ή την τραπεζαρία σας. Σε έναν προθάλαμο εισόδου, θα δημιουργούσε μια δυναμική πρώτη εντύπωση.

ΚΙΤΡΙΝΟ – Χρώμα της Άνοιξης, του ήλιου, του φωτός, της ευτυχίας – εκπέμπει ζεστασιά και προκαλεί αισιοδοξία. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για κουζίνες, τραπεζαρίες και μπάνια, μιας και είναι ένα χρώμα γεμάτο ενέργεια και ζωντάνια ενώ συχνά χρησιμοποιείται σε παιδικά δωμάτια. Αν μάλιστα παίξετε με τις χρυσές του αποχρώσεις, μπορείτε να φωτίσετε σκοτεινές γωνίες του σπιτιού σας.

ΜΠΛΕ – Το μπλε φημίζεται ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό. Οι βαθιές, τολμηρές αποχρώσεις είναι αποτελεσματικές για τη δημιουργία μιας αίσθησης εμπιστοσύνης και συνδέονται με χαρακτηριστικά όπως η αφοσίωση, η εμπιστοσύνη, η ειρήνη και η επιτυχία. Θεωρείται χαλαρωτικό και γαλήνιο, για αυτό και συνιστάται συχνά σε υπνοδωμάτια και μπάνια, όπου επιδιώκεται η δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος.

ΠΡΑΣΙΝΟ – Προκύπτει από το συνδυασμό του κίτρινου και του μπλε, επομένως έχει τις αναζωογονητικές ιδιότητες του μπλε και την αισιοδοξία του κίτρινου. Είναι το χρώμα της της φύσης και έχει χαλαρωτικά αποτελέσματα αφού συνδέεται με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συναισθηματική ισορροπία. Στις παστελ του αποχρώσεις, είναι ιδανική επιλογή για χώρους στους οποίους θέλετε να χαλαρώσετε.

ΜΩΒ – Το μωβ ως δευτερεύον χρώμα, που προκύπτει από την ανάμειξη του κόκκινου και του μπλε, απορροφά το πάθος του κόκκινου και την πνευματικότητα του μπλε. Το μωβ συνδέεται με μια πληθώρα συναισθημάτων, από το βάθος και τη δημιουργικότητα μέχρι τη φαντασία και την ευγένεια.  Φέρει μια βασιλική γοητεία και υποδηλώνει πολυτέλεια. Μάλιστα, αν χρησιμοποιηθεί στην είσοδο του σπιτιού σας, σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Πορτοκαλί- Ακόμα ένα χρώμα που προκύπτει από το συνδυασμό άλλων, συγκεκριμένα του κόκκινου και του κίτρινου. Είναι ένα ζεστό χρώμα, που συνδέεται στενά με το φθινόπωρο και τη γη. Από ψυχολογικής άποψης, είναι ένα ζωηρό, πλούσιο και εξωστρεφές χρώμα. Διεγερτικό και αισιόδοξο είναι στενά συνδεδεμένο με το φαγητό, για αυτό και η ιδανική του χρήση είναι στη κουζίνα ή στη τραπεζαρία.

Σε αυτό το σημείο, ίσως να σκέφτεστε, μα καλά το άσπρο και το μαύρο, γιατί δεν αναφέρονται στα πιο πάνω; Αυτό οφείλεται στο ότι το λευκό φως και το μαύρο τεχνικά δεν είναι χρώματα. Το λευκό φως περιέχει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ το μαύρο είναι η απουσία όλων των χρωμάτων. Βέβαια, στον κόσμο της διακόσμησης, υπάρχουν πολλές αποχρώσεις άσπρου και μαύρου, απλούστατα επειδή υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην έννοια του λευκού φωτός και της άσπρης μπογιάς.

ΑΣΠΡΟ- Το άσπρο αποπνέει ηρεμία και γαλήνη και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλα τα δωμάτια ενώ συχνά συνδέεται με την αθωότητα. Ένα κοινό μυστικό πολλών διακοσμητών, είναι ότι χρησιμοποιούν το άσπρο για να κάνουν τους χώρους να μοιάζουν μεγαλύτεροι.  Επίσης, η χρήση του βοηθά στο να φαίνονται τα δωμάτια πιο αναζωογονημένα, αλλά πρέπει πάντα να συνδυάζεται και με άλλα χρώματα ή ουδέτερες αποχρώσεις, για να αποφευχθεί η δημιουργία χώρων που παραπέμπουν σε ιατρικές κλίνες.

ΜΑΥΡΟ- Το μαύρο αν και συχνά συνδέεται με το πένθος, ωστόσο θεωρείται από πολλούς το χρώμα της σοφίας. Το μαύρο είναι καλό να χρησιμοποιείται πάντα σε μικρές ποσότητες με αντίθετα, συμπληρωματικά χρώματα. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να προσθέσει βάθος και διαχρονική κομψότητα σε ένα δωμάτιο. Αποφύγετε παρόλα αυτά τη χρήση του σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να μοιάζει σκοτεινό και μελαγχολικό.

Καταληκτικά, τα χρώματα δίνουν χαρά και ζωντάνια στη ζωή μας, για αυτό να μη φοβάστε να τα χρησιμοποιήσετε στους χώρους σας, γιατί σίγουρα θα προσδώσουν ένα μοναδικό χαρακτήρα στο σπίτι σας!

Επιμέλεια κειμένου: Αλέξια Μιχαήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ