HomeΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣΔΙΑΚΟΣΜΗΤΕΣΔιακοσμώντας με γνώμονα τη φύση!

Διακοσμώντας με γνώμονα τη φύση!

Ένα αγαπημένο στυλ διακόσμησης είναι αυτό το οποίο επικεντρώνεται στη χρήση φυσικών υλικών και πολύ πρασίνου στο χώρο, με μια παλέτα χρωμάτων ήρεμη και ξεκούραστη, σε συνδιασμό με πιο λιτή διακόσμηση και έμφαση στο φυσικό φως.

Ο όρος βιοφιλία και ο βιοφιλικός σχεδιασμός έχουν επηρεάσει πολύ τον τομέα της αρχιτεκτονικής και της εσωτερικής διακόσμησης.

Βιοφιλία σημαίνει κυριολεκτικά αγάπη για τη ζωή. Ο όρος βιοφιλία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό-Αμερικανό ψυχαναλυτή Έριχ Φρομ στο έργο του The Anatomy of Human Destructiveness το 1973, ο οποίος περιέγραψε τη βιοφιλία ως την παθιασμένη αγάπη για τη ζωή και για ό,τι είναι ζωντανό.

Στη συνέχεια ο όρος χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό βιολόγο Έντουαρντ Γουίλσον, τη δεκαετία του ’80, στο έργο του Biophilia, για να περιγράψει την έμφυτη τάση του ανθρώπου να επικεντρώνεται σε κάθε διαδικασία που σχετίζεται με τη ζωή. Κατά τον Γουίλσον, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η αστικοποίηση μας έχουν απομακρύνει από το φυσικό περιβάλλον, γεγονός που έχει επίδραση και στην καθημερινή μας ζωή.

Έρευνες έχουν δείξει πως πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν χάσει τη στενή επαφή τους με τη φύση, δείχνουν έντονη επιθυμία να επανασυνδεθούν μαζί της και πως η βιοφιλία βοηθάει τους ανθρώπους να ηρεμούν, μειώνοντας το άγχος της καθημερινότητας και ενισχύοντας την καλύτερη επικοινωνία με τους γύρω, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε, πως η βιοφιλία πρόκειται περισσότερο για φιλοσοφία, για στάση ζωής, για μια ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου να επανασυνδεθεί με το φυσικό περιβάλλον παρά απλά για μια διακοσμητική τάση.

Τα παρακάτω μερικά βήμάτα, θα σας βοηθήσουν να εντάξετε τη φύση στο δικό σας χώρο για μια επανασύνδεση και ενίσχυση της σχέσης ανθρώπου-φύσης που όλοι επιθυμούμε. Εννοείται ότι ο καθένας θα προσαρμόσει τα πιο κάτω με βάση πως νιώθει και ο ίδιος καλά στο δικό του χώρο!!

  1. Φυτά και πάλι φυτά (φυσικά και όχι τεχνητά!)

Το πιο απλό βήμα είναι φυσικά η προσθήκη φυτών στο χώρο! Μιας και η προσπάθεια είναι η δημιουργία ενός φυσικού περιβάλλοντος, μέσω ενός συνόλου στοιχείων, προσθέστε φυτά σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή του γραφείου, ώστε να τα βλέπετε από κάθε σημείο. Με βάση τις αρχές τις βιοφιλίας the more the merrier! Αλλά οκ, εγώ προσωπικά δε γουστάρω να μετατρέπεται ο χώρος μου σε μια μικρή ζουγκλίτσα…οπότε μ’αρέσει να υπάρχει πράσινο παντού αλλά προσεκτικά τοποθετημένο. Δείτε το και εσείς αναλόγως!

  1. Ξύλο και φυσικά υλικά

Το ξύλο και φυσικά υλικά όπως η πέτρα, το μπαμπού, το ρατάν, το μαλλί, η ψάθα βοηθούν να μας φέρουν πιο κοντά στη φύση και να προσφέρουν ένα ήρεμο και ξεκούραστο αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα το ξύλο αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία και μπορεί να ενταχθεί στο χώρο σας είτε στο πάτωμα, είτε στα έπιπλα!

  1. Φυσικό φως…let the light in!!

Οι εναλλαγές του φυσικού φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσον αφορά στην ένταση ή και στο χρώμα, παρέχουν δυναμικές, μεταβλητές οπτικές εμπειρίες, οι οποίες διεγείρουν τον εγκέφαλό μας προσφέροντας ευχαρίστηση και ευεξία, σύμφωνα με τις αρχές της βιοφιλίας.

Οι ακτίνες του ηλίου έχουν ρυθμίσει τη λειτουργία του σώματός μας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Έχουμε προσαρμοστεί να είμαστε περισσότερο ενεργητικοί κατά τους ημερήσιους κύκλους του ήλιου, έτσι ώστε το σώμα να είναι ενεργητικό και σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να έχει έναν υγιή και ξεκούραστο ύπνο τη νύχτα.

Τα παράθυρα παρέχουν άμεση σύνδεση με τον έξω κόσμο και επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισέλθει στο εσωτερικό. Αφήνουμε, λοιπόν, να μπαίνει στο σπίτι μας όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως για να αφήσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες να εισέλθουν στο χώρο!

  1. Παλέτα χρωμάτων σε χρωματισμούς του ουρανού, της θάλασσας και της γης!

Όμορφα, αγαπημένα χρώματα και αποχρώσεις εμπνευσμένα από τη φύση!

Σκεφτείτε τα χρώματα της θάλασσας και του ουρανού…

τις γήινες αποχρώσεις, τα απαλά γκρι και καφέ, το χρώμα της τερακότα τις αποχρώσεις της πέτρας και της άμμου…

τις αποχρώσεις του πράσινου και στήστε την παλέτα σας!

  1. Σχήματα και μοτίβα με έμπνευση από τη φύση

Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως ο άνθρωπος έχει μια οπτική προτίμηση σε σχήματα και μοτίβα, τα οποία απαντούν στη φύση

Ρίγες, κυματιστές γραμμές, που παραπέμπουν στην θάλασσα, αφηρημένα μοτίβα, που απαντούν

στη φύση, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα της κερήθρας, ένα μοτίβο μιας βραχώδους ακτογραμμής.

Στα έπιπλα, στα υφάσματα και τα χαλιά ή στα διακοσμητικά σας….βρείτε μοτίβα που αγαπάτε και να σας κάνουν να νιώθετε πιο κοντά στη φύση!

Τα πιο πάνω είναι αρχές και κατευθυντήριες γραμμές….εσείς προσαρμόστε αυτά που σας κάνουν να νιώθετε άνετα στο δικό σας χώρο! Αναλόγως πως θα κινηθείτε, μπορεί o χώρος σας να έχει και πιο Boho ή Ethnic στοιχεία ή πιο λιτές και μινιμάλ γραμμές του Japandi στυλ, το οποίο είναι ένα μέιγμα Σκανδιναβικού και Ιαπωνικού στυλ.

Μέχρι να τα πούμε ξανά…Happy Decorating!

Κείμενο: Coco deco by Georgia Nicolaidou

Interior Decorator / Stylist

 

Πηγές φωτογραφιών:

Αναγράφονται στον τίτλο κάθε φωτογραφίας

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ