HomeΣΠΙΤΙΠΑΙΔΙΚΟ - ΕΦΗΒΙΚΟΠαιδικά όνειρα…

Παιδικά όνειρα…

Τα παιδικά όνειρα ξεκινούν τη διαδρομή τους μέσα σε ένα παιδικό δωμάτιο. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μοιάζει με όνειρο, βγαλμένο από παραμύθι, που διαβάζεται προσεκτικά, χωρίς να αφήνουμε ούτε λέξη. Επιπλώστε και διακοσμήστε το δωμάτιο του παιδιού σας με πολλή φροντίδα μα και πολλή προσοχή, έτσι ώστε το κάθε κομμάτι να παρέχει ασφάλεια, να είναι λειτουργικό και ταυτόχρονα ξεχωριστό, σύμφωνα με το ζητούμενό σας.

Πρωταρχικό ρόλο και σημασία στο σχεδιασμό ενός παιδικού δωματίου, έχουν τόσο οι ανάγκες, όσο και ο οικονομικός παράγοντας.

Ο προσωπικός χώρος ενασχόλησης του παιδιού, ιδιαίτερα το υπνοδωμάτιο του, όσον αφορά τη δημιουργία του, μπορεί να είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα λαμβάνοντας υπόψη τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο τα παιδιά μεγαλώνουν. Το δωμάτιό τους είναι χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων: παιχνιδιού, μάθησης, ανάπαυσης και δημιουργικότητας, που συντελούν καθοριστικά στην ανάπτυξη του παιδιού.

Η αξία που εμείς οι μεγάλοι δίνουμε στην ελευθερία κινήσεων του παιδιού, αντικατοπτρίζονται στο χώρο του, με την εξωτερίκευση της δημιουργικότητάς του και την αξιοποίησή της για την υγιή ανάπτυξη κάθε πτυχής της προσωπικότητάς του. Όλοι γνωρίζουμε πως μεγαλώνοντας το παιδί, οι ανάγκες του τροποποιούνται και τα δεδομένα αλλάζουν. Δεν υπάρχουν κανόνες στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, αφού ο χώρος αυτός, χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία προσαρμογής, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού.

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο, ώστε να στηρίζει, να βοηθά και να διευκολύνει τα διαδοχικά στάδια ανάπτυξής του. Τι χρειάζεται ένα παιδί στον απόλυτο δικό του χώρο;  Σίγουρα το κρεβάτι για τον ύπνο, μια συρταριέρα για τα ρούχα του, το χώρο παιχνιδιού και ανάλογα με την ηλικία, το χώρο μελέτης και εργασίας. Το παιδικό δωμάτιο χωρίζεται σε τρία διαδοχικά στάδια, όσον αφορά την επίπλωση και διακόσμησή του. Το πρώτο στάδιο είναι η βρεφική ηλικία, όπου εδώ τα έπιπλα είναι σχεδόν δεδομένα, (κούνια, βρεφικό κρεβατάκι, συρταριέρα- αλλάχτρα και ντουλάπα).

Το δεύτερο, η παιδική ηλικία (2-12 χρονών), όπου από εδώ και πέρα το παιδί χρειάζεται μεγαλύτερο κρεβάτι, πιο πολλούς αποθηκευτικούς χώρους για τη φύλαξη των ενδυμάτων αλλά και των παιχνιδιών, καθώς επίσης θα χρειαστεί γραφείο και βιβλιοθήκη, όταν το παιδί θα αρχίσει το σχολείο.  Η εφηβική ηλικία (12-18), είναι η ηλικία με τις πιο πολλές απαιτήσεις, αφού πλέον έχει διαμορφώσει απόψεις και θέλω. Εδώ είναι που οι γονείς καλούνται να σεβαστούν το δικαίωμα του παιδιού, να εκφράσει τις απόψεις του ως προς τη δημιουργία του δωματίου του, πάντοτε σε λογικά πλαίσια, παραθέτοντάς του και το διαθέσιμο κοντύλι. Πολλά είναι τα σημεία και οι παράγοντες, που πρέπει να μελετηθούν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του, όπως η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του χώρου σε κάθε ηλικία.

Η επιλογή των χρωμάτων, είναι ένα στοιχείο κλειδί για τη μάθηση, εκπαίδευση και ανάπτυξη των ικανοτήτων και της ψυχικής αρμονίας του παιδιού. Ποιο είναι το κατάλληλο χρώμα για το δωμάτιο του παιδιού σας; Ορισμένα χρώματα δημιουργούν καλή διάθεση γιατί λάμπουν όπως (το κίτρινο του ήλιου), άλλα δίνουν την αίσθηση της ζεστασιάς και της άνεσης, όπως το μπεζ και το πορτοκαλί. Το κόκκινο “ανάβει τα αίματα”, το μπλε παίζει παιχνίδια και καταφέρνει να ηρεμεί ή κάνει την ατμόσφαιρα καλύτερη. Έπιπλα σε χρώμα ξύλου ή από φυσικό ξύλο, φέρνουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον και δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας και της άνεσης. Τα χρώματα σε ένα παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να κατανεμηθούν με μέτρο.

Τα έπιπλα, για να θεωρηθούν κατάλληλα για ένα παιδικό δωμάτιο, δεν πρέπει να είναι δυσανάλογα, μεγάλα ή μικρά προς το ύψος του. Πρέπει να είναι από ανθεκτικά υλικά, να αντέχουν στην έντονη μεταχείριση, να είναι σε λιτές γραμμές χωρίς αιχμηρά σημεία και να είναι πολύ σταθερά στη θέση τους, για την ασφάλεια του παιδιού.

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι πρακτικό, να διαθέτει χώρους εργασίας, μικρές βιβλιοθήκες ή ράφια για τα βιβλία και CD και όμορφα ντουλάπια και να είναι ειδικά σχεδιασμένο για κορίτσια και αγόρια εφηβικής ηλικίας. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θεωρούμε ότι ο καθρέφτης είναι ένα υποχρεωτικό στοιχείο στην κρεβατοκάμαρα κάθε κοριτσιού. Το παιδικό δωμάτιο είναι το πεδίο έκφρασης και η αρένα εκτόνωσης της φαντασίας του, αλλά γενικότερα είναι ο μικρόκοσμός του παιδιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ