HomeΚΗΠΟΣ - ΠΙΣΙΝΑΦΥΤΑΚΗΠΟΣ… Τοπίο πρασίνου

ΚΗΠΟΣ… Τοπίο πρασίνου

Ο εξωτερικός χώρος που υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι σε κήπο ή βεράντα χρειάζεται τη φροντίδα μας για να πάρει μορφή να πάψει να είναι απρόσωπος, να πάρει χρώμα, να αποκτήσει πράσινο και ζωντανά στοιχεία, να αποκτήσει δηλαδή χαρακτήρα.  Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κήπος χρειάζεται ορισμένα βασικά στοιχεία, ώστε να δίνει την αίσθηση πως το κάθε τι έγινε με προσοχή και μελέτη.

Τα κατασκευαστικά στοιχεία χρειάζονται μελέτη προτού ακόμα ξεκινήσετε, έτσι ώστε να βαδίσετε σωστά βήμα προς βήμα. Ακόμα και ένας πολύ μικρός χώρος με φαινομενικά περιορισμένες επιλογές αλλαγής μπορεί να μεταμορφωθεί τελείως με λίγη αναδιοργάνωση.

Το μικρό τοπίο πρασίνου που πλέον επιβάλλεται στη ζωή μας γίνεται μια επιτακτική ανάγκη γιατί η βλάστηση χαρίζει εικόνες που φέρνουν κοντά μας τη φύση.

Πρώτα απ’ όλα σχεδιάστε το περίγραμμα του κήπου σας σε σωστή κλίμακα. Αυτό μπορεί να γίνει και με τη βοήθεια του ειδικού. Ακολούθως τοποθετήστε σ’ αυτό και στα σωστά σημεία ότι σημαντικό στοιχείο υπάρχει όπως δένδρα, θάμνοι, βράχοι ακόμα και ανισόπεδα σημεία. Οι υψομετρικές διαφορές είναι απαραίτητο να φαίνονται γιατί πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη.

Προχωρήστε σταδιακά έχοντας ένα συνολικό, εφαρμόσιμο, όσο και ευέλικτο πρόγραμμα στα χέρια σας. Ο σχεδιασμός και ο έγκαιρος προγραμματισμός αποτελούν απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας. Τοποθετήστε ανάλογα με τις προτιμήσεις και το χώρο σας, τις πέργκολες, τα μονοπάτια, τα σκαλιά, το χώρο για το γρασίδι, τα παρτέρια κ.λ.π. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι και ο φωτισμός του κήπου, ο οποίος είναι απαραίτητος για λόγους ασφαλείας αλλά και για δημιουργία εφέ που θα δώσει μια εντελώς καινούρια διάσταση στο χώρο.

Πως προχωρούμε: Αρχίζουμε με την αγορά ενός καλού χώματος, γιατί οι σωστές αναλογίες ανάμιξης λιπασμάτων είναι η αρχή. Τα εργαλεία τα οποία είναι απαραίτητα για κάθε εργασία μικρή ή μεγάλη μέχρι και το ψαλίδι για κλάδεμα, τη χορτοκοπτική και ότι άλλο χρειάζεται θα πρέπει να αγοραστούν όχι ασυλλόγιστα αλλά με τη συμβουλή των ειδικών για να αποφευχθεί άσκοπη σπατάλη χρημάτων και η αγορά άχρηστων εργαλείων. Ταυτόχρονα πρέπει να οργανωθεί μια καλή αποθήκη για τα εργαλεία με σωστή, καλή και ασφαλή ταξινόμηση τους.

Θα μπορούν επίσης να γίνουν τα πλακόστρωτα, να ετοιμαστούν τα παρτέρια και έτσι σιγά-σιγά  να αρχίσει η φύτευση. Όταν φθάσει η ώρα της κατασκευής του κήπου συνήθως οι περισσότεροι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ζώνη πρασίνου γύρω από το σπίτι, παραβλέποντας τις γνώσεις που απαιτούνται για την κατασκευή και του πιο απλού κήπου.

Αποκτήστε ένα όμορφο, σωστά διαμορφωμένο κήπο, ανθισμένο κάθε εποχή του χρόνου, ακολουθώντας τις θεμελιώδεις αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου μα και του καλού σας γούστου.

Σ’ ένα μικρό κήπο φυτεύονται φυτά μικρής ανάπτυξης όπως αναρριχώμενα ή θάμνους στη περιφέρεια του κήπου αφήνοντας το κεντρικό σημείο για γρασίδι ή χαμηλά λουλούδια τα οποία θα φυτευτούν σε γλάστρες ή παρτέρια.

Σ’ ένα κήπο είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα κεντρικό στοιχείο το οποίο θα δεσπόζει στο χώρο, θα κυριαρχεί στο τοπίο, αφού θα φροντίσουμε να φαίνεται σχεδόν από παντού. Για παράδειγμα ένας βραχόκηπος, ένα κιόσκι, ένας τριανταφυλλώνας μπορούν να γίνουν η κεντρική ιδέα, ο άξονας για την υλοποίηση του κήπου.

Και όταν ο κήπος δημιουργηθεί  θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται συνεχώς φροντίδα, περιποίηση, ανανέωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ευχάριστη όψη του κήπου από κοντά και μακριά δίνει ο καλά κλαδεμένος φράκτης. Αν στα παρτέρια δεν υπάρχουν φυτεμένα λουλούδια, τότε ας φυτέψουμε ντάλιες, γλαδιόλες, λίλιουμ, τζίλιες, μαργαρίτες, κάλα και άλλα, όπου τα φυτά αυτά θα προσφέρουν την ομορφιά τους παντού.

Ένας τριανταφυλλώνας θα χαρίσει τα υπέροχα τριαντάφυλλα με την εξαίρετη μυρωδιά τους και θα δώσουν λουλούδια από νωρίς την άνοιξη μέχρι και αργά το φθινόπωρο.

Με σωστά επιλεγμένα λουλούδια και φυτά ο κήπος και η βεράντα ομορφαίνουν την προέκταση των χώρων του σπιτιού προς τα έξω. Το περιβάλλον απαιτεί να είναι πιο καλαίσθητο. Με λίγη καθοδήγηση και δημιουργική φαντασία μπορείτε να τον μετατρέψετε σε ένα ιδανικό για σας τοπίο.

Με την δημιουργία όλων αυτών βρίσκεται και το εξωτερικό καθιστικό σε πλήρη συνάρτηση και λειτουργικότητα με τους εσωτερικούς χώρους. Ό,τι έπιπλα και αν διαλέξετε θα πρέπει να είναι καλά κατασκευασμένα για να αντέχουν σε όλες τις καιρικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ