HomeΣΠΙΤΙΠΑΙΔΙΚΟ - ΕΦΗΒΙΚΟΔιαμορφώστε το δωμάτιο των παιδιών σε ένα ευχάριστο περιβάλλον!

Διαμορφώστε το δωμάτιο των παιδιών σε ένα ευχάριστο περιβάλλον!

Για τα παιδιά, το δωμάτιο τους είναι ο κόσμος ολόκληρος. Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία και η παραμικρή λεπτομέρεια μέσα στο δωμάτιο αυτό.

Είναι σημαντικό το παιδί να έχει το δικό του προσωπικό χώρο. Και αυτός ο χώρος πρέπει να το αντιπροσωπεύει, να είναι λειτουργικός και να προσφέρει τη δυνατότητα του εύκολου καθαρισμού και της τακτοποίησης.

Ένα παιδικό δωμάτιο δεν μένει ποτέ το ίδιο. Το παιδί καθώς μεγαλώνει αλλάζει ενδιαφέροντα και ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες αντανακλώνται και στο δωμάτιο του.

Σίγουρα δεν υπάρχουν κανόνες στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, γιατί στο χώρο αυτό χρειάζεται μια μεγαλύτερη ευελιξία προσαρμογής σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο χώρο του σπιτιού.

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να στηρίζει, να βοηθά και να διευκολύνει τα διαδοχικά στάδια ανάπτυξης του παιδιού.

Το παιδικό δωμάτιο μπορεί να χωριστεί σε 3 στάδια όσον αφορά τη διακόσμηση του. Το πρώτο στάδιο είναι η βρεφική ηλικία, το δεύτερο είναι η παιδική ηλικία (2-12 χρονών) και το τρίτο η εφηβική ηλικία (12-18 χρονών).

Ο χώρος που θα δημιουργήσετε θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του, να του προσφέρει χαρά, ασφάλεια, να βοηθά στην ανάπτυξη της δημιουργικής του φαντασίας, να δίνει τα κατάλληλα ερεθίσματα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του.

Διαμορφώνοντας κατάλληλα το παιδικό δωμάτιο, δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί να «εκφραστεί».

Για το στάδιο (2-12 χρονών), σκόπιμο είναι να ξεκινήσετε με παραμέτρους την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα. Η άνετη και πρακτική διαρρύθμιση του δωματίου θα αποδειχτεί αναντικατάστατη στην εκάστοτε φάση και ηλικία του παιδιού.

Γι’ αυτή την ηλικία, πρωτεύοντα ρόλο παίζει η ασφάλεια του παιδιού. Προσέξτε ιδιαίτερα τα έπιπλα του χώρου του να είναι στερεά. Αποφύγετε έπιπλα με μυτερές άκρες και προτιμήστε στρογγυλεμένες γωνίες.

Ο χώρος ενασχόλησης του παιδιού πρέπει να είναι φωτεινός και άνετος, έτσι ώστε το παιδί να κινείται χωρίς μεγάλη δυσκολία, να αισθάνεται ασφάλεια μέσα σ’ αυτόν και να παίρνει ερεθίσματα για να αξιοποιήσει τη φαντασία και τις ικανότητες του.

Το χρώμα είναι κυρίαρχο στοιχείο και καθορίζει το χώρο με την ένταση του, κάνοντας τον χαρούμενο και θερμό. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από χρώματα, γιατί χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα.

Οπωσδήποτε η επιλογή των χρωματικών συνδυασμών αποτελεί βασικό μέλημα και προϋπόθεση κάθε επιτυχημένου αποτελέσματος. Προτιμήστε να δώσετε την αίσθηση πολυχρωμίας που πρέπει να έχει ένα παιδικό δωμάτιο με παιγνίδια, υφάσματα, πράγματα που εύκολα αντικαθίστανται όσο το παιδί μεγαλώνει.

Η ζωή ενός παιδιού, αλλά και οι ανάγκες του, αλλάζουν σημαντικά όταν ξεκινάει το σχολείο. Ο χώρος του θα πρέπει να διαμορφωθεί και να συμπληρωθεί σύμφωνα με τις καινούργιες ανάγκες του.

Κατά τη σχολική ηλικία, το παιδικό δωμάτιο πρέπει να διαθέτει χώρο όπου θα φυλάγονται τα πράγματα του παιδιού και μια επιφάνεια για να διαβάζει, να γράφει και να ασχολείται με τα χόμπι του.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι τα έπιπλα κατάλληλα για το παιδί, είναι η πρόνοια να μην είναι δυσανάλογα μεγάλα ή μικρά προς το ύψος του.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο χρωματισμό των επίπλων καθώς και στο παιδικό υπνοδωμάτιο γενικά.

Γενικά, οποιαδήποτε κατασκευή πρέπει να είναι όχι πολύ ακριβή και να επιδέχεται τροποποίηση που θα μεταμορφώνει το χώρο κατά διαστήματα.

Απαραίτητο όσο ο ύπνος και το φαγητό, το παιγνίδι είναι ζωτικής σημασίας για το παιδί, το οποίο στα πρώτα, τουλάχιστον βήματα της ζωής του χρειάζεται κοντά του και το γονιό να συμμετέχει.

Τα παιδιά χρειάζονται ένα προσωπικό χώρο κίνησης στο σπίτι, όπου σχεδόν τα πάντα επιτρέπονται. Το δωμάτιο τους πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να κοιμηθούν, να μελετήσουν, αλλά κυρίως να παίξουν και να δεχθούν τους φίλους τους.

Διαμορφώστε το δωμάτιο των παιδιών, όχι σύμφωνα με το προσωπικό σας γούστο, αλλά έχοντας σαν κύριο στόχο ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον που θα αρέσει στα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ