HomeΣΠΙΤΙΈπιπλα Γραφείου… στην εργασία και στο σπίτι!

Έπιπλα Γραφείου… στην εργασία και στο σπίτι!

Τις περισσότερες φορές, όταν αναφερόμαστε στο γραφείο, δεν εννοούμε το δωμάτιο του γραφείου ή το συγκεκριμένο έπιπλο. Εννοούμε απλά το χώρο εργασίας μας, το όλο περιβάλλον, το σύνολο.

Όταν λοιπόν λέμε έπιπλα γραφείου, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι που θα μας χρησιμεύσει για να διεκπεραιώσουμε τις γραφειακές μας εργασίες ή να τοποθετήσουμε τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή.

Επίπλωση γραφείου είναι ο γενικός εξοπλισμός ενός χώρου που χρησιμοποιούμε στην δουλειά μας. Βέβαια σίγουρα το βασικότερο και πιο σημαντικό κομμάτι της επίπλωσης είναι το έπιπλο γραφείο, αυτό καθαυτό, χωρίς όμως να υποτιμούμε και όλα τα υπόλοιπα κομμάτια.

Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα εργασιακής ψυχολογίας, όλο και περισσότερη σημασία δίνεται από εταιρείες και ιδιώτες στην διαρρύθμιση και επίπλωση του εργασιακού χώρου.

Έχει απόλυτα πιστοποιηθεί ότι το περιβάλλον εργασίας παίζει σημαντικό ρόλο στην απόδοση των υπαλλήλων. Έτσι οι εργοδότες προσπαθούν, και καλά κάνουν, να διαμορφώσουν ένα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο χώρο εργασίας, για να μπορούν και οι υπάλληλοι να αποδώσουν περισσότερο.

Γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο καταθλιπτικό από το να είσαι υποχρεωμένος να εργάζεσαι οκτώ τουλάχιστον ώρες την ημέρα, σε ένα περιβάλλον που σε καταπιέζει, σε αγχώνει και σου προκαλεί δυσφορία.

Μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες αναθέτουν σε εξειδικευμένους διακοσμητές τη διαμόρφωση του χώρου των γραφείων τους για να είναι όσο το δυνατότερο πιο εργονομική και πιο ευχάριστη.

Εταιρείες επίπλων εξειδικεύονται αποκλειστικά στην κατασκευή επίπλων γραφείου παρέχοντας μεγάλες ευκαιρίες επιλογής ανάλογα με το γούστο του καθενός.

Τα έπιπλα του γραφείου ακολουθούν την μόδα, όπως οτιδήποτε άλλο κατασκευάζεται. Παρ όλα αυτά μπορούμε να πούμε ότι μερικά διαχρονικά, κλασικά κομμάτια, παραμένουν πάντοτε αγαπητά και μάλιστα είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων των πελατών.

Ανάλογα με το ύφος της εταιρείας και το πρόσωπο που θέλει να παρουσιάσει πρέπει να επιλεγεί και η επίπλωση του χώρου. Μια εταιρεία που θέλει να δείξει πρωτοπορία και δυναμισμό, πρέπει να είναι επιπλωμένη με μοντέρνα έπιπλα, που εκφράζουν άποψη και πρωτοτυπία.

Σε ένα γραφείο που στηρίζεται κυρίως στην παράδοση και το καλό όνομα, τείνουν να χρησιμοποιούνται περισσότερο κλασικά, βαριά έπιπλα, που ψυχολογικά εμπνέουν σιγουριά και εμπιστοσύνη.

Ακόμη σε ένα γραφείο που οι υπάλληλοι εργάζονται κυρίως μόνοι, χωρίς επισκέψεις από το κοινό και είναι σκυμμένοι όλη μέρα στον υπολογιστή, πρέπει να φροντίσει ο εργοδότης, να έχει ζωντανά και ευχάριστα χρώματα και αρκετά πράσινα φυτά για να αποφεύγεται η πλήξη και η μονοτονία στον εργασιακό χώρο.

Σ’ ένα γραφείο όμως που μπαινοβγαίνει συνεχώς κόσμος, ο διάκοσμος πρέπει να είναι απλός, ξεκούραστος και φυσικός. Όχι βαρύς και καταθλιπτικός, ούτε πολύ πρόχειρος και απηρχαιωμένος.

Όσον αφορά τώρα το γραφείο στο σπίτι, αυτό είναι περισσότερο θέμα υποκειμενικό και θέμα χώρου. Αν υπάρχει στο σπίτι διαθέσιμος ιδιαίτερος χώρος για γραφείο, τότε στο χώρο αυτό στεγάζεται το έπιπλο – γραφείο, οι βιβλιοθήκες και ενδεχομένως ένα ξεχωριστό έπιπλο για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τα συναφή (εκτυπωτή, σκάνερ, κ.λ.π.)

Για το γραφείο στο σπίτι συνήθως δεν χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλα, επαγγελματικά έπιπλα, γιατί ο χώρος του σπιτιού είναι ως επί το πλείστον μικρότερος από τον επαγγελματικό, κι έτσι τα μεγάλα έπιπλα θα φαίνονται αταίριαστα και ογκώδη και θα πνίγουν το χώρο.

Υπάρχουν πολύ όμορφα γραφεία, που μπορούμε να επιλέξουμε για το σπίτι μας. Καλό όμως είναι να προσέξουμε λίγο τις διαστάσεις, γιατί τις περισσότερες φορές τα αγοράζουμε για την προσιτή τους τιμή και μετά ανακαλύπτουμε ότι είναι πολύ μικρό για τις ανάγκες μας, πολύ στενό ή πολύ χαμηλό.

Υπάρχουν όμορφα και γουστόζικα γραφεία στην αγορά, φτιαγμένα για όλες τις ανάγκες. Για μικρά και μεγάλα δωμάτια, για παιδικά δωμάτια, γραφεία που συνδυάζονται με την υπόλοιπη επίπλωση του χώρου.

Επίσης για μια σωστή, ξεκούραστη στάση εργασίας σημαντικό ρόλο παίζει και η καρέκλα. Η καρέκλα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε ο καθένας να μπορεί να την προσαρμόζει στο ύψος του για να μπορεί να εργαστεί σε μια άνετη στάση.

Τέλος, να θυμίσουμε ότι το γραφείο χρειάζεται επαρκή φωτισμό, ο οποίος καλύτερα να έρχεται από αριστερά, δηλαδή το γραφείο να είναι τοποθετημένο, έτσι ώστε το παράθυρο να το φωτίζει από την αριστερή ή τη μπροστινή μεριά. Ο φωτισμός που έρχεται από πίσω και δεξιά είναι κουραστικός και δημιουργεί ενοχλητικές σκιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ